Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, που διεξήχθη 12-14 Μαρτίου στο Ριάντ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τη συμμετοχή των Υφυπουργών Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη και Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, καθώς και των Γενικών Γραμματέων Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπίας Αναστασοπούλου, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή και Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστη Καβαλάκη είχε την ευκαιρία: α) να επιβεβαιώσει το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνο-σαουδαραβικών σχέσεων, β) να προωθήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εμβάθυνσης αυτών των σχέσεων και γ) να εξειδικεύσει σε επίπεδο τόσο κυβερνητικό όσο και επιχειρηματικό, τα επόμενα βήματα αυτής της πολλά υποσχόμενης συνεργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των πολλών και παραγωγικών επαφών με κυβερνητικούς φορείς της Σαουδικής Αραβίας, έγιναν 300 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών επιχειρήσεων, αριθμός τριπλάσιος του αναμενομένου.
Βασικός πυλώνας συνεργασίας ο Τουρισμός
Βασικός πυλώνας της συνεργασίας είναι ο τομέας του Τουρισμού, στον οποίο και οι δυο πλευρές εντόπισαν σπουδαίες ευκαιρίες για το άμεσο μέλλον. Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, στις συναντήσεις με τον Υπουργό Τουρισμού Ahmed Al Khateeb, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και της Γενικής Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπίας Αναστασοπούλου, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για τον εγκαινιασμό νέων απευθείας πτήσεων προς Μύκονο και Σαντορίνη, επέμεινε στην ανάγκη περαιτέρω αύξησής τους προς περισσότερους προορισμούς, δεδομένου του μεγάλου διαπιστωμένου ενδιαφέροντος πολιτών της Σαουδικής Αραβίας για διακοπές στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε το ζήτημα της διεύρυνσης της αεροπορικής διασύνδεσης να είναι στην κορυφή της υλοποίησης της διμερούς συνεργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα.
Περαιτέρω, η Υφυπουργός Τουρισμού ανέπτυξε τα δεδομένα της δυναμικής ανάκαμψης του ελληνικού Τουρισμού το 2021, των νέων μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό, αλλά και των επιτυχημένων ήδη συνεργασιών επιχειρηματιών των δύο χωρών. Σε αυτή τη βάση, τόνισε ότι τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία για τουριστικές επενδύσεις, δεδομένου ότι το 2022, παρά τις προκλήσεις, οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά θετικές για την εξέλιξη του τουρισμού (αυξημένες προκρατήσεις και κρατήσεις, ταχύτερο άνοιγμα της υψηλής τουριστικής περιόδου, αύξηση θέσεων πολλών αεροπορικών εταιρειών προς Ελλάδα που ξεπερνούν και το 2019).
Από σαουδαραβικής πλευράς, αναγνωρίστηκε τόσο η αντοχή του ελληνικού Τουρισμού στην πανδημική κρίση, όσο και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
Κατά την παρουσία της στο κεντρικό πάνελ για τον Τουρισμό, η κα Ζαχαράκη τόνισε την συμπληρωματικότητα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, τόσο ως προς τις τουριστικές περιόδους, όσο και ως προς την αντίληψη των δύο χωρών για την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών διακοπών, που η Ελλάδα πλέον μπορεί να προσφέρει και στον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.
Παράλληλα, η κα Αναστασοπούλου υπογράμμισε την πρόοδο που συντελείται στον τομέα των τουριστικών λιμένων, μέσω κυρίως των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις πολλές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν και στον τομέα αυτό μέσω της διμερούς συνεργασίας.
Οι προοπτικές αυτές επισημάνθηκαν στις επαφές που είχαν η Υφυπουργός και η Γενική Γραμματέας με Ομίλους που έχουν ήδη επενδύσει επιτυχημένα στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, όπως ο όμιλος Olayan σε συνεργασία με την ελληνική TEMES, οι επικεφαλής των οποίων κα Lubna Olayan και κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος θα έχουν ξεχωριστή θέση ευθύνης στο νέο επιχειρηματικό συμβούλιο των δυο χωρών. Περαιτέρω, ιδιαίτερα παραγωγικές ήταν οι επαφές με τοπικούς επιχειρηματίες του Τουρισμού και influencers, όπου υπήρξε συμφωνία για ακόμη εμφατικότερη προβολή των ελληνικών προορισμών τόσο στην Σαουδική Αραβία, όσο και στις χώρες του Κόλπου.
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Giga Project στο πολιτιστικό θεματικό πάρκο της AlUla, όπου μάλιστα βρίσκεται και το εστιατόριο ελληνικής υψηλής γαστρονομίας OKTO και να ενημερωθούν για projects όπως το Diriyah Gate Project που κατασκευάζεται στο Ριάντ.
Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε σχετικά ότι «Μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών ξεκινά. Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνεργάζονται ήδη στενότατα σε όλα τα επίπεδα και από τις επαφές μας εδώ αναδείχθηκε η απόλυτη προτεραιότητα που έχει ο τομέας του τουρισμού και για τις δύο χώρες.
Φέτος θα έχουμε νέες απευθείας πτήσεις από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα και ήδη αναζητούμε κάθε δυνατότητα για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο και σε περισσότερους προορισμούς. Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε τομείς όπως οι τουριστικές επενδύσεις και η τουριστική εκπαίδευση, αλλά και να δώσουμε έμφαση σε πεδία όπως η κρουαζιέρα και ο παράκτιος τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας, ο γαστρονομικός και high end τουρισμός. Στην κατεύθυνση αυτή, κορυφαία εξέλιξη αποτελεί η δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας, με κομβικό τον ρόλο της τουριστικής επιχειρηματικότητας.
Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και υψηλές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον και, κυρίως, η εμπιστοσύνη στην δυναμική του ελληνικού Τουρισμού και στην Ελλάδα ως εταίρο εν γένει, συγκροτούν τη βάση ιδιαίτερα παραγωγικών μελλοντικών συνεργειών. Το συμπέρασμα αυτό και των δυο πλευρών, αποτελεί το θεμέλιο για την ακόμα πιο εντατική συνεργασία το αμέσως επόμενο διάστημα, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της σαουδαραβικής πλευράς στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι η βασική πύλη της Σαουδικής Αραβίας προς την ευρωπαϊκή αγορά, ανοίγοντας τεράστιες ευκαιρίες για τον ελληνικό Τουρισμό. Ευκαιρίες, που είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο».