Γιατί τα hedge funds ξεπουλούν τις αμερικανικές μετοχές

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 11:04
UPD:11:06
REUTERS/ERIC THAYER

Τα hedge funds έχουν μειώσει αισθητά την έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά μετοχών, καθώς οι έντονες μεταβολές σημαίνουν και μεγάλες απώλειες για τους διαχειριστές κεφαλαίων. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times τα hedge funds χρηματοπιστωτικών κολοσσών της Wall Street, όπως οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και JPMorgan Chase έχουν βάλει «μαχαίρι» σε θέσεις long και short στις αμερικανικές μετοχές, αποφεύγοντας στοιχήματα για άνοδο ή πτώση των μετοχικών τιμών. 

Οι κινήσεις τους αυτές συνοδεύονται από το χειρότερο sell off με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η αμερικανική αγορά μετοχών τα τελευταία δύο χρόνα, από τότε δηλαδή που η πανδημία του νέου κορωνοϊού έφερε αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία με τα lockdown, τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις βασικών υλικών. 

Να θυμίσουμε ότι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 καταγράφει απώλειες 11% φέτος, καθώς οι επενδυτές περιμένουν δραστικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, που έχει να αντιμετωπίσει την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού. Τις συνθήκες έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που στέλνει στα ύψη τις τιμές ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, προκαλώντας φόβους ακόμη και για μία μακρά περίοδο στασιμοπληθωρισμού. 

Η Morgan Stanley την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε τους πελάτες της ότι είχαμε ένα από τα μεγαλύτερα πενθήμερα sell off αμερικανικών μετοχών από hedge funds όλων των εποχών. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021, όταν είχε ξεσπάσει η φρενίτιδα των meme μετοχών, αλλά και τον Μάρτιο του 2020, όταν ο κόσμος ολόκληρος έμπαινε σε καραντίνα. 

H Goldman Sachs παρατήρησε από την πλευρά της ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τα hedge funds ποούλησαν μετοχές τεχνολογικών εταιρειών και εταιρειών καταναλωτικών αγαθών με τον ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε πενθήμερη περίοδο την τελευταία δεκαετία.    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα