Νέα μεγάλη πτώση στο Χ.Α.

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 18:12
UPD:18:48

Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στο Χ.Α. παρά το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.741,57 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, μειωμένος σημαντικά κατά 1,84%.

Οι τιμές 139 μετοχών κατέγραψαν απώλειες, 65 σημείωσαν άνοδο και 48 παρέμειναν σταθερές.

«Το κλίμα είναι πολύ άσχημo λόγω των ενδείξεων για επιδεινούμενη οικονομική συγκυρία, μετά και τη νέα διεύρυνση των spread των ελληνικών ομολόγων», δήλωσε στο Reuters ο κ. Νίκος Γαλούσης, επικεφαλής ανάλυσης στην Κάππα Χρηματιστηριακή.

«Παρά την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών, φαντάζει αυτή την στιγμή δύσκολο να δούμε αγοραστές».

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 6,11%, ενώ οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της EFG Eurobank υποχώρησαν κατά 4% και 2,45% αντιστοίχως.

Η Citigroup υποβάθμισε την αξιολόγηση για την μετοχή της EFG Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς σε "hold" από "buy" και μείωσε την τιμή-στόχο για πολλές ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι θα πληγούν από τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων και των καταθέσεων και από μεγαλύτερες ζημίες από επισφαλή δάνεια.

Η Citigroup εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο 8% στο 2009 από το 27% το 2008, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της περιορισμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Επίσης προέβλεψε μείωση του ρυθμούς αύξησης των καταθέσεων στο 6% το 2009 από 16% το 2008.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επίσης αυξημένες δυσκολίες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους, αναφέρει η Citigroup σε έκθεσή της με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα