Οι 2 όψεις των χρηματιστηρίων στον πόλεμο

Οι 10 αγορές που έπεσαν στις... περισσότερες «νάρκες» και αυτές που τις απέφυγαν, βγάζοντας κέρδη
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 14:33
UPD:14:35
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε «τεκτονικές» αναταράξεις σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη και ειδικότερα σε αρκετές στην Ευρώπη.

 Στην πρώτη δεκάδα των αγορών με τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του χρόνου βρίσκονται οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ της Νέας Υόρκης και το χρηματιστήριο του Καράκας στη Βενεζουέλα. 

Αντίθετα, στα κερδισμένα χρηματιστήρια βρίσκονται αυτά από τις αναδυόμενες οικονομίες όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδονησία, ο Παναμάς, ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Βραζιλία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με ελάχιστα κέρδη από την αρχή του έτους είναι η Τουρκία, αλλά και βαλκανικά χρηματιστήρια όπως το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Οι 48 πρώτες συνεδριάσεις του 2022, εκ των οποίων οι 12 συνεδριάσεις καλύπτονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν κοστίσει πάνω από 6 τρισ. δολάρια στα 99 χρηματιστήρια του πλανήτη, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να διαπραγματεύεται στα 103 τρισ. δολάρια. 

 

Βαρύ «χτύπημα»
 

Οι μετοχές της Ευρωζώνης «χτυπήθηκαν» περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την UBS, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 εν μέσω της χειρότερης γεωπολιτικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στην κρίση της Κριμαίας το 2014, στις ρωσικές αγορές επικράτησε «ξεπούλημα» βραχυπρόθεσμα, αλλά η επίδραση στην Ευρωζώνη ήταν ελάχιστη.

Όμως, η τωρινή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επηρεάζει ήδη καταλυτικά την ευρωπαϊκή οικονομία.
H UBS εκτιμά ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε επίπεδο που θα ωθήσει τα δυτικά έθνη να αποδεχθούν τη διακοπή της ροής ενέργειας της Ρωσίας και εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 125 δολ./βαρέλι, ή και υψηλότερα, για δύο τρίμηνα, θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 0,5% χαμηλότερη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και υψηλότερο πληθωρισμό, επηρεάζοντας την καταναλωτική δύναμη.

Εάν διαταραχθεί η ροή ενέργειας της Ρωσίας, τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για τα παγκόσμια κέρδη πιθανότατα θα προκαλούσαν περισσότερες μακροχρόνιες απώλειες για τις αγορές μετοχών και κυρίως των ευρωπαϊκών αγορών.

Σύμφωνα τη UBS, ο συνδυασμός της πτώσης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και της χαμηλότερης ευρωπαϊκής τιμής άνθρακα, υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, δεδομένης της εξάρτησης της περιοχής από τη ρωσική ενέργεια. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 30% των εισαγωγών πετρελαίου της.

 

Η εικόνα της Αθήνας 

 

Η εκτίναξη στα ύψη του γεωπολιτικού ρίσκου, σε συνδυασμό με τις αλυσιδωτές οικονομικές παρενέργειες, είναι σαφές ότι έχουν «θολώσει» τις προσδοκίες των εισηγμένων εταιρειών για ένα κερδοφόρο 2022, χωρίς μάλιστα να μπορεί σε αυτή τη φάση να αποτιμηθεί και η συνολική επίπτωση στις επιχειρήσεις, των οποίων οι αποτιμήσεις αναθεωρούνται από την ίδια την αγορά. 

Στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις που διαρκεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν «αποτεφρωθεί» 9,129 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών και εξ αυτών το 28% αφορά την καθίζηση της αγοραίας χρηματιστηριακής αξίας της Coca Cola. Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται στην 32η θέση σε επίπεδο απωλειών από το ξεκίνημα της χρονιάς με πτώση 7,32% (κλείσιμο 11ης Μαρτίου).

 

Δέσμιο της υποβάθμισης



Με τους ξένους «παίκτες» να ελέγχουν περί το 66% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αυτονόμησης για τον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία των μετοχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ειδησεογραφία από το πολεμικό μέτωπο. Γεγονός που παραπέμπει σε κλίμα έντονης νευρικότητας και αυξημένης μεταβλητότητας στις τιμές. 

Ταυτόχρονα η Αθήνα είναι το μοναδικό χρηματιστήριο στην Ευρωζώνη που παραμένει υποβαθμισμένο από το 2013 από τον MSCI. 
Φέτος συμπληρώνει 9 χρόνια από την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013, οπότε υποβαθμίστηκε από τον σημαντικότερο δείκτη αξιολόγησης παγκοσμίως, τον MSCI, με ενεργητικό 12 τρισ. δολάρια, τον οποίο παρακολουθούν οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι του πλανήτη.
Μία εξέλιξη που δεν φαίνεται να αλλάζει και φέτος με τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην Ουκρανία και με δεδομένο το γεγονός ότι ήδη θεωρείται χαμένο το 1ο τρίμηνο της χρονιάς.  

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα