Χρ. Φώλιας: Όσοι διακινούν σενάρια καταστροφής να αναλογιστούν τις ευθύνες τους

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 20:37

Τη σημασία της ψυχολογίας στη λειτουργία της αγοράς υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, καλώντας «όσους δικινούν σενάρια καταστροφής» να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι της οικονομίας και της κοινωνίας.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση για τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΛΠΕ σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ και το ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, σημείωσε πως ότι «οι υπερβολές, ο πανικός, η συστηματική καλλιέργεια του φόβου, η συνεχής μεμψιμοιρία μόνο ζημιές φέρνουν».

Ο κ. Φώλιας επισήμανε ακόμη τη σημασία του διαλόγου και της υπευθυνότητας ώστε να αποδίδουμε στις περιστάσεις τις πραγματικές τους διαστάσεις και να μην κατασκευάζουμε «χάρτινες τίγρεις για να τις κατατροπώσουμε στη συνέχεια με ανεύθυνη υποσχεσιολογία και πολιτικάντικη παροχολογία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε ότι «για μια ακόμη φορά και στη χειρότερη δυνατή στιγμή, η αγορά και οι επιχειρήσεις της Αθήνας πληρώνουν ακριβά την ασυδοσία των "γνωστών - αγνώστων", αυτών που βρήκαν ξανά την ευκαιρία να προκαλέσουν χάος και καταστροφές, με άλλοθι την άδικη δολοφονία ενός παιδιού».

Επίσης ζήτησε ο πολιτικός κόσμο της χώρας να πάρει μια ξεκάθαρη θέση κατά της τυφλής βίας και όλα τα κόμματα να συναινέσουν «για να ξεριζωθεί αυτό το αγκάθι που πληγώνει εδώ και τόσα χρόνια τη δημοκρατία μας, την αξιοπρέπειά μας, την κοινωνία μας και να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα του τόπου και της οικονομίας μας».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ¶ννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε πως η χώρα βρίσκεται προ των πυλών χρεοκοπίας: οικονομικής, θεσμικής αλλά και αξιών και βάλλοντας κατά του πρωθυπουργού ανέφερε πως μοιάζει αμέτοχος και ανήμπορος.

Επίσης τόνισε πως «είναι πια αναγκαίο να βγάλουμε όλοι την κουκούλα της υποκρισίας, της αναβλητικότητας και των ωραιοποιήσεων, καθώς και της μεταφοράς ευθυνών που δυστυχώς κάποια στιγμή τη φορέσαμε όλοι: το πολιτικό σύστημα, οι οικονομικοί παράγοντες οι κοινωνικοί φορείς αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών" είπε και αναφερόμενη στην τρέχουσα ευρωπαϊκή εμπειρία εξήγησε ότι η κρίση ώθησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υπερβούν δυσκαμψίες, αντιπαλότητες, γραφειοκρατία και να συμφωνήσουν σε πολύ σημαντικές δημοσιονομικές και ρυθμιστικές υπερβάσεις. Το στοίχημα, σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου, είναι τώρα για κάθε Κράτος-Μέλος να λειτουργήσει με ταχύτητα, στόχευση και αποτελεσματικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα