Γ. Στεργής: Αλλάζει ριζικά το εργασιακό καθεστώς και ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 15:38
UPD:16:39

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Ένα νέο στατιστικό εργαλείο, συγκεκριμένα έναν νέο Δείκτη Μέτρησης και Αξιολόγησης της Αγοράς Εργασίας μετά την Πανδημία έρχονται να καθιερώσουν στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ε.Ε., δυο γνωστές εταιρείες της Θεσσαλονίκης: η εταιρεία μηχανικών εκπαίδευσης hyphen SA και η εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών αγοράς Interview.

Ο συγκεκριμένος Δείκτης θα καταγράφει συστηματικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. τη διαχρονική εξέλιξη ζητημάτων όπως η τεχνολογική ανεργία, η τηλεργασία, οι εργασιακές μετακινήσεις λόγω της πανδημίας, η δημιουργία νέων εργασιακών πεδίων και αντικειμένων κ.ο.κ. Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών θα επεκταθεί και στην έρευνα αγοράς, εστιάζοντας μεταξύ άλλων τόσο σε θέματα ανάπτυξης επιχειρήσεων, όσο και διαχείρισης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, επικοινωνίας κ.α.,  με στόχο την διερεύνηση, αποτύπωση και τεκμηρίωση του μέλλοντος της εργασίας με έμφαση στις συνθήκες, που θα επικρατήσουν στο μεταπανδημικό τοπίο.

"Αυτό που θέλουμε να μετρήσουμε - επισημαίνει στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος και ιδρυτής της Hyphen, της οποίας σημειωτέον το 70% των πόρων προέρχεται από το εξωτερικό, Γιάννης Στεργής - είναι κατά πόσο έχει ανέβει η επίγνωση της αγοράς μετά την πανδημία σχετικά με την ανάγκη νέων δεξιοτήτων. Αυτό που έκανε η πανδημία είναι ότι επίσπευσε, ίσως και σοκαριστικά γρήγορα, την υιοθεσία νέων δεξιοτήτων". Όπως διευκρινίζει ο κ.Στεργής, η αλλαγή αυτή δεν αφορά απλά τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες ούτως ή άλλως αποτελούν ζητούμενο, αλλά αλλάζει η αγορά ως προς τα εργασιακά ήθη και τον τρόπο που συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και την επιλογή επαγγέλματος.

"Ένας νέος που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας έχει να αντιμετωπίσει ασύλληπτα μεγαλύτερο ανταγωνισμό σε σχέση με πριν την πανδημία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα επαγγέλματα εξ αποστάσεως, και μάλιστα μεγαλύτερο ανταγωνισμό σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς αλλά και οι σταθερές σχέσεις. Ο κόσμος θα αρχίσει να μετακινείται από εργοδότη σε εργοδότη, που σταδιακά θα εξελιχθεί σε πελάτη, και σε νέες επαγγελματικές κατηγορίες. Τα επαγγέλματα αιχμής του μέλλοντος, ακόμη και σε ορίζοντας δεκαετίας, δεν έχουν καν ακόμη γεννηθεί", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ.Στεργής. Όπως προσθέτει, επίσης, εφεξής θα απαιτούνται τεχνικές δεξιότητες, ανάπτυξη σχεδιαστικής νοοτροπίας, δεξιότητες συνεργιών με τεχνητή νοημοσύνη, ανάπτυξη διαπολιτισμικής ευφυΐας κ.ο.κ.

Οι πρώτες δυο μετρήσεις του νέου δείκτη (σ.σ. από τις συνολικά έξι που προβλέπονται για το προσεχές διάστημα) θα αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, οι δυο επόμενες όλη την Ε.Ε. και οι δυο τελευταίες 40 μεγάλους υπερεθνικούς εργοδότες που είναι πελάτες της hyphen. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται ανά κατηγορία και στο τέλος τα συνολικά. Ενδεικτικά μεγάλοι διεθνείς πελάτες της hyphen, που θα στοχευτούν στην 5η και 6η έρευνα ως μεγαλοι εργοδότες είναι οι: Πανεπιστήμια Cambridge KAI Oxford (UK), McGraw-Hill (USA), Berlitz (USA), Pearson (USA), Apple (USA), National Geographic (USA), Integra (India), ERC (Midde East), Holtzbrinck digital (Germany), Springer Nature (Switzerland) κ.α.

Η hyphen SA αποτελεί την μοναδική εταιρεία μηχανικών εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται διεθνώς στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικών βιβλίων στην αγγλική γλώσσα. Επίσης, αναλαμβάνει εργολαβικά μεγάλα έργα παγκόσμιας εμβέλειας στην ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού, ενώ θεωρείται στην Ελλάδα πρωτοπόρος στην τεχνολογία blockchain στην εκπαίδευση και τις εφαρμογές πιστοποιήσεων. Το spin off της εταιρείας με διακριτικό τίτλο Stergis o’clock, με αρχιτέκτονά του τον Πρόεδρο και ΔΣ της Γιάννη Στεργή, είναι ταγμένο στην έρευνα και ανάπτυξη εκπαίδευσης για το μέλλον της εργασίας. Από φέτος η εταιρεία, όπως επισημαίνει επίσης ο κ.Στεργής, ξεκινά δράση για ανάπτυξη λογισμικού blockchain, όχι για κρυπτονομίσματα, αλλά για μεγάλες επιχειρήσεις για logistics, γραμμές παραγωγής, πιστοποίηση διαδικασιών, αυθεντικοποίηση πιστοποιήσεων κ.ο.κ.

Η δραστηριότητα της hyphen SA άρχισε τον Απρίλιο του 2003 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Aπασχολεί εκατοντάδες ειδικούς μηχανικούς και τεχνικούς εκδόσεων και εκπαίδευσης και διοικητικό προσωπικό σε 22 χώρες και τα προϊόντα και υπηρεσίες της έχουν παρουσία σε 75 χώρες.

Η Interview ιδρύθηκε το 2002, επίσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και καλύπτει με υπηρεσίες Δημοσκόπησης και Έρευνας αγοράς όλη τη χώρα. Επιδίωξη της ήταν και είναι η δημοσκόπηση και η έρευνα αγοράς, να γίνει ένα εργαλείο προσιτό σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε φορέα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Για τη διενέργεια και δημοσίευση ερευνών κοινής γνώμης, εφαρμόζει τον κώδικα δεοντολογίας της ICC/ESOMAR και είναι μέλος της WAPOR (με Αρ. Μητρώου Ε.Σ.Ρ. : 7 ).

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα