Χονγκ Κονγκ: Στο 0,5% τα επιτόκια

Μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 05:56

Στο 0,5% και σε επίπεδα ρεκόρ μείωσε η κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ τα βασικά επιτόκια δανεισμού ζητώντας από τους δανειστές να κάνουν τις ανάλογες προσαρμογές για να τονώσουν την παραπαίουσα οικονομία της πόλης.

Η μείωση από το 1,5% στην οποία προχώρησε η Hong Kong Monetary Authority έγινε μετά την απόφαση μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve των ΗΠΑ έως το μηδέν. Συνήθως το Χονγκ Κονγκ ακολουθεί τη Fed καθώς το νόμισμά του είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο.

Η μείωση του κόστους δανεισμού είναι πιθανόν να τονώσει τις δαπάνες και να προστατεύσει την οικονομία του Χονγκ Κονγκ, επειδή οι τράπεζες έχουν σημαδευτεί από τις ζημίες και παραμένουν ευάλωτες στον δανεισμό, σύμφωνα με την Fitch Ratings. Η HSBC Holdings Plc., η μεγαλύτερη τράπεζα δανεισμού κατόπιν υποθήκης της πόλης, αύξησε αυτόν τον μήνα το κόστος των δανείων για κατοικίες τα μέγιστα σε μία δεκαετία για να διατηρήσει την κερδοφορία.

Το Χονγκ Κονγκ εισήλθε στην πρώτη του ύφεση μετά την επιδημία του SARS το 2003 εξ αιτίας των χαμηλών εξαγωγών και της χαμηλής εσωτερικής ζήτηση. Η οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο 0,5% (εποχιακώς προσμαρμοσμένη) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο μετά τη συρρίκνωσή της κατά 1,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα επιτόκια μεταξύ των τραπεζών του Χονγκ Κονγκ για δάνεια τριών μηνών υποχώρησαν σήμερα 31 μονάδες βάσης, τα μέγιστα σε τέσσερα χρόνια, στο 1,19%.

Χθες η Fed των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια μεταξύ του μηδέν και του 0,25% λέγοντας ότι το επόμενο βήμα της είναι η αγορά χρέους στο πλαίσιο της καταπολέμησης της μεγαλύτερης ύφεσης σε 25 χρόνια με στόχο την τόνωση των πιστώσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα