Συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2009

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 08:00
UPD:14:31

Aρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009, η εκτέλεση του οποίου εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας, τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες και την βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης που προκάλεσαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αλλά και της οικονομικής αβεβαιότητας λόγω της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009.

Ενα προϋπολογισμό, η εκτέλεση του οποίου εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας, τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες και την βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βεβαίως η υλοποίηση του νέου προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών το 2008 και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο.

Στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμήσει το έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ για το 2008 και την ανάπτυξη κάτω από 2% το 2009, τότε δημιουργούνται νέα δεδομένα στην οικονομία, αλλά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού είναι στην παρούσα φάση ευνοϊκότερες, γεγονός το οποίο οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση των τιμών των καυσίμων και των πρώτων υλών διεθνώς.

Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και των σχεδιαζομένων μεταρρυθμίσεων. Οι αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης θα ασκήσουν κριτική στην οικονομική πολιτική και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν το ανέφικτο των στόχων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα