Επιταγή ακρίβειας, ανάχωμα στα καύσιμα

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 07:04
UPD:07:39

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

«Ταμείο» κάνει αυτές τις ημέρες το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καταλήξει στο τελικό μείγμα των στοχευμένων παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας για την ανακούφιση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, αγαθά και υπηρεσίες. «Θα πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνο τρόπο και όχι με οριζόντια μέτρα που θα ευνοήσουν τους έχοντες» ενώ αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο θα είναι οι πιο αδύναμοι δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Με το σκηνικό να παραμένει εξαιρετικά ρευστό και τον πληθωρισμό στη χώρα μας το Φεβρουάριο να ξεπερνά το 7%, χωρίς να έχουν ενσωματωθεί οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στόχος της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν να παρέχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανακούφιση απέναντι στον εφιάλτη των τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα τα οποία με τη σειρά τους παρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα τα οποία θα κινηθούν προς:

  • Τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο για το Μάρτιο όσο και για τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου η χονδρική τιμή του ρεύματος κατέγραψε άνοδο άνω του 50% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρξει σημαντική ενίσχυση της επιδότησης ώστε να απορροφηθεί το ίδιο ποσοστό επιβαρύνσεων όπως το Φεβρουάριο. Όσον αφορά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας έχει υπογραμμίσει ότι η επιδότηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
  • Την καταβολή «επιταγής ακρίβειας», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στους σχεδιασμούς είναι η καταβολή της συγκεκριμένης ενίσχυσης πριν από το Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ αλλά και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ανάχωμα στις τιμές των καυσίμων

Με τη τιμή της αμόλυβδης να έχει ξεπεράσει πλέον τα 2 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης να κινείται στο 1,6 ευρώ το λίτρο, η κυβέρνηση μελετά στο πακέτο των παρεμβάσεων να προστεθούν κι άλλες δράσεις οι οποίες να εστιάζουν στο σκέλος των καυσίμων. Όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας «έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις». Και σε αυτή την περίπτωση στόχος θα είναι η στήριξη των ευάλωτων με τα σενάρια που μελετώνται να περιλαμβάνουν είτε κάποιας μορφής επιστροφής φόρου ή ένα κουπόνι αγοράς καυσίμων, προσωρινού όμως χαρακτήρα. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου ο οποίος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα τόνισε ότι οι τιμές έχουν ξεφύγει επικίνδυνα για να συμπληρώσει ότι «δεν θα μείνει έξω από το πεδίο των παρεμβάσεων».

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένονται οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έκτακτο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν μια σειρά μέτρων κρατικής ενίσχυσης προκειμένου να περιοριστεί το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Εκείνο το οποίο επισημαίνεται με κάθε ευκαιρία από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή καθώς η χώρα έχει υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και  δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα