Πρεμιέρα της ελληνικής spot αγοράς φυσικού αερίου

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 21:10
REUTERS/GLEB GARANICH

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected] 

Στις 21 Μαρτίου θα κάνει «πρεμιέρα» η ελληνική spot χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, μέσω πλατφόρμας εμπορίας που θα «τρέχει» το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και προσδοκάται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις όχι μόνο για διαμόρφωση πιο ανταγωνιστικών τιμών, αλλά και για συνέργειες με τα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στη χώρα (FSRU Αλεξανδρούπολης, IGB, Διώρυγα Gas κ.ά.), ώστε να προωθηθεί ο στόχος ανάδειξης της χώρας σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας.

Όπως σημείωσε σε ενημερωτική εκδήλωση ο δευθύνων σύμβουλος του ΕΧΕ, Γιώργος Ιωάννου, η νέα αγορά αναμένεται να αυξήσει τις αγοραπωλησίες φυσικού αερίου και τις ποσότητες που διακινούνται μέσω της Ελλάδας. Τόνισε δε ότι η νέα αγορά θα παρέχει «σήματα» για τα επίπεδα των τιμών του καυσίμου στην περιοχή, καθώς η διαμόρφωση των τιμών διαπραγμάτευσης θα γίνεται στη βάση της προσφοράς και της ζήτησης, με απόλυτη δαφάνεια. Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε ότι η spot αγορά -που θα εμπλουτιστεί στη συνέχεια με παράγωγα προϊόντα- αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τον εγχώριο κλάδο φυσικού αερίου στο μέτρο που αποτελεί βήμα προόδου για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε hub εμπορίας φυσικού αερίου, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για την προέλκυση νέων επενδύσεων σε έργα τα οποία θα αυξήσουν το διασυνοριακό εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία- Ρίτα Γκάλι, υπογράμμισε πως η πλατφόρμα εμπορίας θα ενισχύσει τη χρήση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου από ακόμη περισσότερες εταιρείες προμήθειας και traders, ενώ ο πρόεδρος της ΡΑΕ, επίκουρος καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της δυνατότητας των «παικτών» της αγοράς να αξιοποιήσουν εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου μέσω της πλατφόρμας. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα