Με ώθηση από τις τράπεζες στο +3% ο Γενικός Δείκτης

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 14:02
UPD:14:03
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Εδραιώνει τα κέρδη του το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 828 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο 3,08%.

Άνω του 5% είναι τα κέρδη των Τραπεζών, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 2,84%. Άνοδο 1,72% καταγράφει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο ταμπλό, ράλι 8% σημειώνει η μετοχή της Eurobank, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των κερδών της. Η Alpha ενισχύεται κατά 4,1%, η Πειραιώς κινείται στο +3,7% και η Εθνική στο +3%. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται Coca Cola και ΑΔΜΗΕ.

Μιλώντας με τον Λευκορώσο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο για «θετικά σημάδια» στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ ο ρωσικός στρατός προχωρεί σε αναδιάταξη των δυνάμεών του και αναλυτές εκτιμούν ότι ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο. Παράλληλα βομβαρδίζει ανελέητα το Χάρκοβο. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές χτύπησε 89 φορές σε μία ημέρα. 48 σχολεία καταστράφηκαν πλήρως, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για πλήγμα σε ψυχιατρείο. Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης το Λούτσκ και το Ντνίπρο.  Στη μάχη θα μπουν και 16.000 «εθελοντές» από τη Μέση Ανατολή με εντολή Πούτιν.

Κέρδη στην Ευρώπη με το βλέμμα σε ΗΠΑ και ΕΚΤ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές αποτίμησαν τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και μια αιφνιδιαστική έκπληξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ συνέχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 4%, ενώ ο FTSE κερδίζει 1,8%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC καταγράφει κέρδη 2,27%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1% μέχρι αργά το πρωί, με τις μετοχές για ταξίδια και αναψυχή να σκαρφαλώνουν 3,5% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε σε ετήσιο 7,9% τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1982, καθώς το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας ώθησε τις τιμές στα ύψη.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το επακόλουθο μπαράζ των δυτικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, έχουν επιδεινώσει τις πιέσεις στις τιμές που ήδη προκαλούσαν πονοκεφάλους στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Ο ολοένα και αυξανόμενος πληθωρισμός ενίσχυσε τις προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το τρίτο τρίμηνο του 2022, εάν τα οικονομικά στοιχεία το δικαιολογήσουν, νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι ο πόλεμος θα έχει «σοβαρή επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα