ΕΛΣΤΑΤ: Με αρνητικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

Συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση - Πτώση 4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 12:38
UPD:12:43
Shutterstock

Πτωτικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Ιανουαρίου 2022, υποχώρησε οριακά κατά 0,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου του 2021, έναντι αύξησης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2021 με το 2020. Συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του περασμένου Ιανουαρίου, παρουσίασε μείωση 4,0%.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση και τη μεγαλύτερη άνοδο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατέγραψε ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων, ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά τον Ιανουάριο 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021. Συγκρίνοντας τους δείκτες του Ιανουαρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Ιανουαρίου 2021, διαπιστώνεται πως η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε επίσης στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια πτώση 0,2% του Ιανουαρίου προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:

  • Κατά 21,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων – λατομείων.
  • Κατά 6,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος. • Κατά 0,02% του Δείκτη Παροχής Νερού.

2. Από την αύξηση:

Κατά 2,6% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, κατασκευής ειδών ένδυσης, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής επίπλων, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα