Market Beat: Η Αθήνα «χρωστά» περαιτέρω άνοδο για να συμβαδίσει με τα διεθνή

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 09:16
UPD:09:19
  • Με απώλειες περίπου -0,10% τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street και θετική εικόνα των ΣΜΕ επί των DAX και FTSE100 στις 8:00 δική μας ώρα υπογραμμίζεται η τάση για ανάκτηση απωλειών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά 
  • Οι τιμές του πετρελαίου ανέκτησαν επίσης κάποια κέρδη, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 12% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για να μετριάσουν το χάος στις αγορές ενεργείας. Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 1,37% στα 110,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Brent αυξήθηκε 2% στα 113,2 δολάρια το βαρέλι.
  • Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στις τιμές των καταναλωτών στις ΗΠΑ βρίσκεται σε άνοδο 7,9%.
  • Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,1047 δολάρια μετά από άλμα 1,6% την Τετάρτη, την καλύτερη μέρα του από τον Ιούνιο του 2016, μαζί με κέρδη στις ευρωπαϊκές μετοχές και ξεπούλημα ομολόγων, ενώ το ασφαλές γεν έπεσε στο χαμηλό ενός μηνός 116 ανά δολάριο.
  • Η Αθήνα έκλεισε προτού ολοκληρωθεί η υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου που έφθασε στο -12% κατά τη διαπραγμάτευσή του στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ. 
  • Στο τέλος της συνόδου στην Ευρώπη με πτώση τότε στο -6% για την πανάκριβη καύσιμη ύλη, οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη στη σύνοδο της Τετάρτης. Ο πανευρωπαϊκός ο Stoxx 600 ενισχύθηκε +4,67% στις 434,45 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +3,25% στις 7.190,72 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +7,92% στις 13.847,93 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +7,13% στις 6.387,83 μονάδες. 
  • Ο Dow Jones ενισχύθηκε 653,61 μονάδες ή κατά 2%, με στήριγμα τις μετοχές των Salesforce, Nike και JPMorgan. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,6% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιούνιο του 2020. Ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 3,6%, στην καλύτερη συνεδρίασή του από το Νοέμβριο του 2020. 
  • Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Πέμπτη 10/3, παρακολουθώντας τα κέρδη της Wall Street καθώς οι προγραμματισμένες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βελτίωσαν το κλίμα, αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι το ράλι είναι επιρρεπές σε απότομη ανατροπή καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.
  • Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 822,97 μονάδες, με μεταβολή +4,22% ή 33,31 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 111,663 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 9,334 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη  +4,51% στις 1974,39 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +3,22%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η Αθήνα πιθανά να χρωστά μια περαιτέρω άνοδο για λόγους παρακολούθησης της κίνησης των υπόλοιπων αγορών της ευρωζώνης. Οι traders στα παράγωγα με τις κινήσεις τους έδειξαν πως περιμένουν άνοδο για τον δείκτη των blue chip και καθώς η αντίδραση παγκόσμια έχει πυλώνα τις Τράπεζες πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των θεσμικών έναντι των ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ.

Τεχνικά η συσσώρευση ήταν προβλέψιμη, αλλά η εκτίναξη με τόση ισχυρή διάθεση για αγορές μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα ένα μόνο γεγονός τη δικαιολογεί. Είχαμε 12-14 μέρες τώρα με πρωτοσέλιδα για βομβαρδισμούς της Ρωσίας. Και ενώ είναι τραγικό αυτό που εξακολουθεί να συμβαίνει, ταυτόχρονα αρκετοί θεσμικοί θεώρησαν ότι οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει αποτελεσματικά τα χειρότερα από τα πιθανά αρνητικά σενάρια. 

Οι αναλυτές υπογράμμισαν ότι η ελαφρά ανάκαμψη των μετοχών δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι επενδυτές άλλαξαν άποψη για τα δεινά μιας σύγκρουσης που είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο. Τα δε βασικά επενδυτικά ερωτήματα είναι: α) Μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, β) μια πιθανή μείωση από τη ρωσική πλευρά των εξαγωγών φυσικού αερίου, γ) αν χώρες όπως η Γερμανία απαγορεύσουν αγορές ρωσικών πηγών ενέργειας, δ) πόσο και που θα πληγεί η παγκόσμια οικονομία από την ακριβή ενέργεια, και ε) πώς θα αντιδράσουν οι Κεντρικές Τράπεζες στις παραπάνω προκλήσεις. Σήμερα είναι η μέρα της ΕΚΤ. 

Για τη στήλη μπορεί η χθεσινή άνοδος να βοηθήθηκε από τους υπολογισμούς, όσων ήταν σε θέση να τους κάνουν, σχετικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, λόγω της διαγραφής των Ρωσικών μετοχών. Σύμφωνα με τον Οίκο θα επηρεαστούν όλοι οι δείκτες και μεταξύ αυτών ο Standard Greece. Αλλά οι εγχώριοι παράγοντες δεν γνώριζαν αν θα υπάρξει αντικατάσταση μετοχών, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες Ελληνικές μετοχές, ή θα αυξηθεί η στάθμιση των μετοχών που μένουν μετά τη διαγραφή.

Οι φήμες για μια ευνοϊκή για τα χρηματιστήρια αντίδραση της ΕΚΤ, μετά τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα κυκλοφορούσαν από όσους δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν διαφορετικά την ανατροπή μιας βίαιης πτώσης. Αλλά από την  Beta Sec. ειδοποίησαν: “Παρά την ανώμαλη πορεία, οι βραχυπρόθεσμες υπερβολές στις αποτιμήσεις μπορεί να δημιουργήσουν χώρο για μία ανάσα και να δελεάσουν τους επενδυτές να αγοράσουν στα υπερπουλημένα επίπεδα”. 

Μια τοποθέτηση με βάση τη δυναμική των διεθνών χρηματιστηρίων παρουσίασε ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: Οι Ευρωπαϊκές Αγορές, έχουν ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους (-10%) μετά την εισβολή και βρίσκονται σε ιδιαίτερα υπερπουλημένες ζώνες τιμών. Μια διορθωτική κίνηση θα μπορούσε πολύ εύκολα να πραγματοποιηθεί από αυτά τα επίπεδα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως η πτωτική κίνηση έχει ολοκληρωθεί. Και ο ΓΔΧΑ παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα, πραγματοποιώντας μια αναμενόμενη αντίδραση από τις υπερπουλημένες ζώνες τιμών. Η παρούσα κίνηση δεν βελτιώνει σε καμία περίπτωση την διαγραμματική εικόνα της Αγοράς, με την ζώνη των 840 - 850 μονάδων να αποτελεί σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τον ΓΔ. Ψηλότερα, στις 880 μονάδες εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση, με τις 780 μονάδες να διαμορφώνουν το επόμενο “οχυρό” στήριξης.

Την πολύμηνη πλαγιοανοδική τάση απώλεσε και ο δείκτης Τραπεζών, με την διορθωτική κίνηση να “σημαδεύει” τις 575 - 585 μονάδες. Περεταίρω βελτίωση της κατάστασης θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στις 620 μονάδες, ενώ η σημαντικότερη ζώνη στήριξης διαμορφώνεται από τις 500 - 490 μονάδες του ΔΤΡ. Το μέλλον παραμένει αβέβαιο και οι εξελίξεις καταιγιστικές, καθιστώντας την οποιαδήποτε πρόβλεψη αδύνατη. Όπως έχουν τα πράγματα, μια συνθηκολόγηση της Ουκρανίας κρίνεται απαραίτητη για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, με τα αιτήματα της Ρωσίας να είναι πλέον γνωστά. Το μόνο σίγουρο είναι πως σχεδόν πάντα σε τέτοια γεγονότα οι Αγορές υπεραντιδρούν με τις πωλήσεις πανικού, δημιουργώντας έτσι πολλές ευκαιρίες.”

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ παρά την αισιόδοξη συνήθως οπτική τονίζει προστατευτικά: “H Αγορά έδωσε την πρώτη σοβαρή αντίδραση, στην σφοδρή πτώση των τελευταίων ημερών με το Intraday να δίνει αγοραστικό σήμα και ο ημερήσιος rsi κατάφερε να βγει από την υπέρ πουλημένη ζώνη. Αυτό έχει συμβεί 5 ακόμα φορές από τον Οκτώβριο του 2021. Ο rsi δεν είναι αγοραστικό σήμα αλλά μία ένδειξη. Όσο η Αγορά κλείνει κάτω από τις 845 μονάδες (μειούμενο), η τάση είναι επιθετική και σε πρώτη φάση χρειάζεται κατοχύρωση. Η Αγορά χρειάζεται έναν σχηματισμό και ένα αγοραστικό σήμα. Η κίνηση V είναι αρκετά σπάνια. Να θυμίσουμε ότι αν ο Μάρτιος καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 856 μονάδες, διασώζεται το μηνιαίο ‘long’ μας. Ένα γεγονός μπορεί αν δώσει υπερβολή στην Αγορά, αλλά χρειάζεται χρόνος για να πείσει ότι έχει αλλάξει η μεγάλη τάση. Οι σπασμωδικές κινήσεις, όταν δεν γίνονται στην ώρα τους, το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι σημαντικές απώλειες”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται υποχώρησαν οι τιμές εμπορευμάτων και ειδικά του πετρελαίου, δίδοντας χθες μία μεγάλη ανάσα στην αγορά της Wall Street.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 653,61 μονάδες ή κατά 2%, με στήριγμα τις μετοχές των Salesforce, Nike και JPMorgan. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,6% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιούνιο του 2020. Ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 3,6%, στην καλύτερη συνεδρίασή του από το Νοέμβριο του 2020, χάρη στην ισχυρή άνοδο των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. 

Τα σημαντικά κέρδη έβγαλαν το Dow από την περιοχή διόρθωσης και το Nasdaq από την bear market. Οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν ο κλάδος τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών με άνοδο 4% και 3,6% αντίστοιχα. Αντίθετα, ο κλάδος ενέργειας κατέγραψε απώλειες 3,2% εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών πετρελαίου. 

Oι τιμές πετρελαίου επιτάχυναν την πτώση τους προς το τέλος της συνεδρίασης, με το αργό να κάνει βουτιά άνω του 12%, στην χειρότερη συνεδρίαση από τις 26 Νοεμβρίου του 2020 και το Βrent να υποχωρεί αντίστοιχα 13% στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Απρίλιο του 2020. 

Η αγορά αντέδρασε θετικά στην υποχώρηση των τιμών εμπορευμάτων, που ασκούσαν έντονες πιέσεις στις μετοχές το τελευταίο διάστημα, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν αυτές που έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά με τις Netflix, Microsoft, Meta Platforms και Alphabet να ενισχύονται από 4,3% έως 5%. 

Επειδή οι ομολογιακές αποδόσεις πήραν ξανά την ανιούσα, με αυτή του αμερικανικού 10ετούς να επιστρέφει στην περιοχή του 1,93%, οι τράπεζες απέκτησαν ανοδική δυναμική, με τη μετοχή της Bank of America να ενισχύεται 6,4%, της Wells Fargo 5,8% και της Goldman Sachs 3,8%. 

ΕΥΡΩΠΗ

Ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα κέρδη στις ευρωαγορές μετά τη «βουτιά» στις τιμές πετρελαίου ήταν ασυνήθιστα μεγάλα στη σύνοδο της Τετάρτης. 

Ο πανευρωπαϊκός ο Stoxx 600 ενισχύθηκε +4,67% στις 434,45 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +3,25% στις 7.190,72 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +7,92% στις 13.847,93 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +7,13% στις 6.387,83 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ ανέβηκε +6,94% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +4,88%. Τo Χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε κλειστό. Η διακοπή των συναλλαγών, που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, είναι η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Χώρας.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να επικεντρωθούν στις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά και στον αντίχτυπο που έχει η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 1,6% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας  1,1069 δολάρια.

ΧΑ

Η ανάληψη ρίσκου παγκόσμια έδωσε μεγάλα κέρδη +4,22% με μέτριο τζίρο 

  • Με μέτριους αλλά αξιοπρεπείς όγκους συναλλαγών, τα κέρδη σε 23-24 blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης,  που έγιναν 25 στο τέλος, οι θεσμικοί μετά από δέσμη καθοδικών συνεδριάσεων αποτύπωσαν χωρίς ενδοιασμό τη διάθεση για ρίσκο. Ήταν ανάλογη δυναμική με την τάση σταθερής ζήτησης μετοχικών αξιών που κυριάρχησε στην Ευρώπη. Σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ έχουν επίσης ανοδική εικόνα όπως ειδοποίησαν για αυτό τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street. Η αιτία της ανοδικής δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της διάθεσης για να επανεκτιμήσουν οι θεσμικοί μήπως τα χειρότερα αρνητικά σενάρια έχουν ήδη ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις ως την Τρίτη.  

  • Είχαμε υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών στο ταμπλό, σταθερή ζήτηση σε όλες τις δεικτοβαρείς μετοχές από το πρώτο λεπτό, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει κάτω από το επίπεδο των 798 μονάδων. Είχε πρόσημο μόνιμα θετικό αφού την προηγούμενη έκλεισε στις 789,66 μονάδες.

  • Την διεύρυνση των κερδών στην αγορά υποστήριξαν κυρίως τα 5 από τα 25 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +6,5% και πάνω και βρέθηκαν ανάμεσά τους όλα τα τραπεζικά. Ήταν τα ΠΕΙΡ +9,32%, ΑΛΦΑ +8,42%, ΕΤΕ +7,71%, ΚΟΥΕΣ +7,00%, ΕΥΡΩΒ +6,96%,  και ΒΙΟ +6,81%. Τα υπόλοιπα 20 εμφάνισαν μεταβολές από +0,40% ως +6,3%. Ο τζίρος ανήλθε στα 111,663 από 157,481 εκατ. ευρώ.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν ενιαία ανοδική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε άνοδο έως +6,5%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν +5,76%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο +4,33% αλλά υπολογίσιμα θετική μεταβολή είχε ο DAX στο +6,51% με τον CAC στο +5,86% ενώ η αρχική άνοδος στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε μετουσιωθεί σε κέρδη +2,21% για τον S&P500 ενώ ο Dow ενισχυόταν +1,92%. 

  • Σήμερα ενισχύθηκε ελαφρά η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,333% την προηγούμενη ανήλθε σε 2,369% έχοντας φθάσει στο 2,388% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν σταθερή στάση σηματισμού  θέσεων σε κάθε τραπεζικό blue chip και παντελή απουσία για ρευσοποιήσεις στις περισσότερες ελληνικές μετοχές. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 822,97) ενωρίτερα, με θετικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, επηρεάστηκε θετικά το τελευταίο 60λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Ήταν μια ανοδική νευρική πορεία κάτω από τις 826 και πάνω από τις 819 μονάδες. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να περάσει ο ΓΔ πάνω από τις 820 μονάδες και κατάφεραν να τον κρατήσουν άνω των 822. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 797,97 μονάδες (στις 10:30) έχοντας μεταβολή τότε +1,05% κινήθηκε κατόπιν ανοδικά. Μετά δε την επιστροφή στα επίπεδα των 827 μονάδων η τάση έγινε πτωτική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 827,03 στις 17:00 (+4,73%). Η υπεροχή της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 823 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 822,97 από 789,66 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +4,22% ή 33,31 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 111,663 από 157,481 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,334 από 11,644 ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ αφορούσαν 2,651 εκατ. ευρώ, την ΤΕΝΕΡΓ 1,913 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 1,796 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 1,403 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ 1,342  εκατ. ευρώ, και την ΔΕΗ 229.800 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 100 από 13 την Τρίτη και 10 από 105 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 13 από 8. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,952 από 57,698 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 45,82 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +4,22% με τον EUROSTOXX 600 στο +3,2%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην προηγούμενη συνεδρίαση στις 517,77 με μεταβολή -5,03%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 517,77 μονάδων (0,00%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 517,77 (0%), και ανώτερο τις 566,14 (+9,34%) έκλεισε στις 558,74 με μεταβολή +7,91%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 44,327 από 72,142 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+8,42%) απασχόλησε 14,760 από 25,640 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+7,71%) 9,282 από 20,340 εκατ., η ΠΕΙΡ (+9,32%) απασχόλησε 6,198 από 6,905 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+6,96%) απασχόλησε 11,342 από 17,631 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη  +4,51% στις 1974,39 από 1889,19 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  85,20 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +3,22%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η ανατροπή της καθόδου έφερε long στοιχήματα στα ΣΜΕ του FTSE25

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης διαρκώς. Το άνοιγμα στις 1911,64 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 22,45 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 85,20 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 1988,71 μονάδες, ήρθε στις 16:51. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1911,64 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1974,39 από 1889,19 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +4,51% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 16,310 εκατ. ευρώ την Τρίτη  8/3/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1194 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1990,00 μονάδες, κατώτερο τις 1929,75, με τελευταίες πράξεις στις 1980,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 1987,25 από 1871,25 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2324 από 2200. Άλλαξαν επίσης χέρια 160 από 122 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 1984,00 μονάδες, κατώτερο στις 1932,25 και τελευταίες πράξεις στις 1984,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 1985,75 από 1869,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 342 από 320.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εξατμίστηκε ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξαν χέρια 12 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1950 και στις 2000 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 27 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 1925 ως τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 6 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1950 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Απριλίου ο όγκος ήταν 23 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1900 και τις 2000 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τρίτης στις 517,77 με μεταβολή -5,03%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 517,77 μονάδων (0,00%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 517,77 (0%), και ανώτερο τις 566,14 (+9,34%) έκλεισε στις 558,74 με μεταβολή +7,91%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 44,327 από 72,142 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+8,42%) απασχόλησε 14,760 από 25,640 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+7,71%) 9,282 από 20,340 εκατ., η ΠΕΙΡ (+9,32%) απασχόλησε 6,198 από 6,905 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+6,96%) απασχόλησε 11,342 από 17,631 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 562,25 από 521,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 2. 

Ο Νικόλας  Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ ανέφερε για τις προοπτικές των βασικών δεικτών και του Τραπεζικού δείκτη: Οι Ευρωπαϊκές Αγορές, έχουν ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους (-10%) μετά την εισβολή και βρίσκονται σε ιδιαίτερα υπερπουλημένες ζώνες τιμών. Μια διορθωτική κίνηση θα μπορούσε πολύ εύκολα να πραγματοποιηθεί από αυτά τα επίπεδα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως η πτωτική κίνηση έχει ολοκληρωθεί.

Και ο ΓΔΧΑ παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα, πραγματοποιώντας μια αναμενόμενη αντίδραση από τις υπερπουλημένες ζώνες τιμών. Η παρούσα κίνηση δεν βελτιώνει σε καμία περίπτωση την διαγραμματική εικόνα της Αγοράς, με την ζώνη των 840 - 850 μονάδων να αποτελεί σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τον ΓΔ. Ψηλότερα, στις 880 μονάδες εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση, με τις 780 μονάδες να διαμορφώνουν το επόμενο “οχυρό” στήριξης.

Την πολύμηνη πλαγιοανοδική τάση απώλεσε και ο δείκτης Τραπεζών, με την διορθωτική κίνηση να “σημαδεύει” τις 575 - 585 μονάδες. Περεταίρω βελτίωση της κατάστασης θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στις 620 μονάδες, ενώ η σημαντικότερη ζώνη στήριξης διαμορφώνεται από τις 500 - 490 μονάδες του ΔΤΡ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με άνοδο στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 13.365 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 67.572 από 67.804 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,08 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 3.359 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 12.961 από 12.663. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6376 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 25.719 από 25.344 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,87 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 603 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2759 από 2341.

Της ΕΥΡΩΒ με 5.481 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 45.176 από 44.963 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,847 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 460 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 2.759 από 2.341 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4198 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.752 από 28.412 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,28 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 1740 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4.825 από 3.658.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 807 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 684 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ λήξης Μαρτίου, και τα 536 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Μαρτίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυξημένο αφορούσε τα 23.562 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, τα 19.258 για ΟΠΑΠ, τα 6.500 για ΕΧΑΕ, τα 5000 για ΕΛΠΕ, τα 1.000 για TITC, τα 970 για ΦΡΛΚ, και τα 198 για ΕΕΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Βασίλης Συράκος από το τμήμα ανάλυσης της  Merit Sec. 

Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική (bear market), με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 891 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 780 και 760 μονάδες. 

Η Μυτιληναίος κέρδισε νέα σύμβαση πώλησης Ενέργειας από Σύστημα Αποθήκευσης, στην Ιταλική δημοπρασία Αγοράς Δυναμικότητας για το 2024. Συγκεκριμένα, ανατέθηκε στην Εταιρεία σύμβαση αγοράς δυναμικότητας διάρκειας 15 ετών και τιμήματος €70.000/MW/έτος για ένα έργο που βρίσκεται στο Μπρίντιζι. Το έργο Μπρίντιζι είναι ένα Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 25 MW που χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου, παρέχοντας περίπου 50 MWh στο Δίκτυο. Το έργο έχει αναπτυχθεί, σχεδιαστεί και η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί για το 2023. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν σθεναρά τη στρατηγική θέση της Εταιρείας στην Ιταλική Αγορά Ενέργειας, καθώς, ήδη από το 2021, ο Τομέας RSD έχει αναλάβει 2 Έργα (25MW και 6 MW) κατά τη δημοπρασία Τerna Fast reserve 2021. Η κατασκευή των έργων θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οπότε και θα αρχίσουν να παρέχουν Υπηρεσίες Fast Reserve στο Ιταλικό Δίκτυο από το 2023, έως το 2027. Όσον αφορά τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή, όπου η Μυτιληναίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αναδόχους Παγκοσμίως, ο Τομέας RSD έχει υπογράψει 2 νέες ολοκληρωμένες συμβάσεις BESS με τον μακροχρόνια Εταίρο του Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα έργα – Abroath και Coupar που βρίσκονται στη Σκωτία – έχουν συνολική παραγωγή ισχύος 75MW με αποθήκευση Ενέργειας 75MWh, χρησιμοποιώντας μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η εκτέλεση των έργων έχει ήδη προχωρήσει και η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε θετικοί για την μετοχή, λόγω της ανόδου της τιμής του Αλουμινίου και του Δολαρίου και λόγω της διασποράς των δραστηριοτήτων του Ομίλου. 

Η Jumbo ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν στα €305 εκατ. (+46%) το 2021, υψηλότερα από το consensus κατά 17%. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε €832 εκατ. (+19,87%) το 2021. Η επίδοση αυτή οφείλεται στην αμυντική στρατηγική που ακολούθησε η Διοίκηση στη διαχείριση των αποθεμάτων, που οδήγησε το μικτό περιθώριο κέρδους το 2021 σε 55,7%, από 51,8% το 2020. Ακόμα το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €190 εκατ. περίπου και ανήλθε στα €549 εκατ. Όσον αφορά τις πωλήσεις του Ομίλου τον Φεβρουάριο 2022 αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας αύξηση στην Ελλάδα κατά 82%, στην Κύπρο κατά 3,5%, ενώ στην Βουλγαρία κατέγραψαν μείωση κατά 25% και στην Ρουμανία κατέγραψαν μείωση κατά 18% περίπου σε ετήσια βάση. Η τάση που παρουσιάζει ο Μάρτιος του 2022 είναι εξαιρετικά θετική, καθώς κατά τον αντίστοιχο περσυνό μήνα, σχεδόν όλο το Δίκτυο των καταστημάτων στην Ελλάδα παρέμεινε κλειστό και τα καταστήματα στη Βουλγαρία παρέμειναν κλειστά κατά περίπου το 1/3 του Μαρτίου του 2021. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Διοίκηση εκτιμά ότι εάν επικρατήσουν οι τρέχουσες τάσεις, οι σωρευτικές πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι ανοδικές κατά διψήφιο ποσοστό (+15%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Επιπλέον, η απόφαση των Αρχών να άρουν τους περιορισμούς στο Λιανεμπόριο στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, μπορεί να βοηθήσουν τις πωλήσεις. Εξαιρετικά αποτελέσματα, με μεγάλη αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, των λειτουργικών κερδών και του καθαρού ταμείου. Ωστόσο, οι Αγορές των Βαλκανίων παρουσιάζουν αδυναμία μέχρι στιγμής. Παραμένουμε θετικοί για την μετοχή.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο παρακολουθώντας τα κέρδη της Wall Street καθώς οι προγραμματισμένες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βελτίωσαν το κλίμα, αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι το ράλι θα μπορούσε να εμφανίσει απότομη ανατροπή καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Στις αρχές των συναλλαγών ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 1,6%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 3,4% ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας ενισχύθηκαν κατά 1%. Τα κινεζικά blue chip σημείωσαν άνοδο 1,96% ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη 1,8%.

Στις 8:30 

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +3,94%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +1,10%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +1,73% ψηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με κλιμακούμενες πιέσεις  βρέθηκε +0,55% ψηλότερα αλλά χαμηλότερα από τα κέρδη του στο πρώτο μέρος

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε κέρδη  +1,40%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +1,71% και ήταν στις 571,31 μονάδες 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα