Αναζητούνται γραμμές άμυνας στις επιπτώσεις του πολέμου

Αβεβαιότητα και ανησυχία για τη διάρκεια της σύρραξης
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 22:46
UPD:22:46

Από την έντυπη έκδοση

Των Πλάτωνα Τσούλου και Γιώργου Παλαιτσάκη

ΣΤΟ πλαίσιο αυτό αναζητείται δημοσιονομικός χώρος, αλλά και κοινό ταμείο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την κάλυψη των άμεσων επιπτώσεων του πολέμου, με τη στήριξη των ευάλωτων, λόγω της όξυνσης του ενεργειακού ζητήματος, αλλά και των ευρύτερων συνεπειών στην οικονομία. Η κυβέρνηση αναμένει μέσα στην εβδομάδα τις αποφάσεις της Κομισιόν, που θα αφορούν την κοινή ευρωπαϊκή δράση για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων των ενεργειακών προϊόντων, για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Οι επιδοτήσεις

Στόχος είναι οι επιδοτήσεις για την κάλυψη της ενεργειακής ακρίβειας να δίνονται από κοινό ευρωπαϊκό ταμείο (κατά το πρότυπο των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών του Covid-19) και τα κονδύλια να μη μετρούν στο έλλειμμα. Ήδη εξαντλούνται τα αποθέματα της Ελλάδας από τους λογαριασμούς ρύπων για τη στήριξη των νοικοκυριών και πλέον οι όποιες ενισχύσεις δίνονται θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, μια εξέλιξη που θα ήθελε να αποφύγει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα εκτροχιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στην Ε.Ε. τη σύσταση αυτού του νέου ταμείου, «που θα αξιοποιεί τους ρύπους και θα διοχετεύει πόρους στα κράτη-μέλη με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», ώστε να καταστεί δυνατή η εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας και του δημοσιονομικού χώρου για να ενισχυθούν ουσιαστικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει την πρότασή της για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα του μέλλοντος. Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης θα ανακουφίσει τον ελληνικό προϋπολογισμό, καθώς θα αφαιρεθούν από το έλλειμμα δαπάνες άνω των 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιβράδυνση του ΑΕΠ

Μια από τις επιπτώσεις με την οποία έχει συμβιβαστεί το οικονομικό επιτελείο είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά μία εκατοστιαία μονάδα, καθώς το βασικό σενάριο -αυτή τη στιγμή που η ευρύτερη κατάσταση μοιάζει με κινούμενη άμμο- προβλέπει πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, έναντι αρχικού στόχου 4,5%. Το δυσμενέστερο σενάριο -για την ώρα- προβλέπει πως η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει τις 2 εκατοστιαίες μονάδες, γεγονός που επιδεινώνει την αναλογία του χρέους και των ελλειμμάτων προς το ΑΕΠ, εντείνοντας τη δημοσιονομική πίεση που ήδη υφίσταται. Επίσης, το ΑΕΠ του 2021 αυξήθηκε κατά μέσο όρο 8,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ποσοστό που είναι υψηλότερο από τον κυβερνητικό στόχο, που ήταν στο 6,9%, αλλά χαμηλότερο από τις προσδοκίες που μιλούσαν για ανάπτυξης πέριξ του 9% το προηγούμενο έτος. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα