Στο 7,2% διαμορφώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2008 η ανεργία, σταθερή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ).
Είναι το μικρότερο ποσοστό ανεργίας για το τρίτο τρίμηνο του έτους από το 1998, έτος από το οποίο η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού άρχισε να διεξάγεται σε τριμηνιαία βάση, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΥΕ.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2007 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 7,9%.
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (10,8%) εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (4,7%).
Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τους νέους στο τρίτο τρίμηνο, ανερχόμενη στο 15,6% για τις ηλικίες 15-29 και ακόμη υψηλότερα για τις νέες γυναίκες, στο 21%.
Το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα των 15-24 διαμορφώθηκε στο 24,3% το Σεπτέμβριο.
Επίπεδο εκπαίδευσης
Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πάνω από το συνολικό ποσοστό στους απόφοιτους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (9,6%), καθώς και σε όσους έχουν τελειώσει το τριτάξιο γυμνάσιο (8,1%) και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (7,6%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στα άτομα χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου (5.3% για τους απόφοιτους δημοτικού σχολείου, 4,7% για τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού και 4,5% για τα άτομα που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο).
Aναζητούν πλήρη απασχόληση
Από το σύνολο των ανέργων (355.145), το 85,8% αναζητά εργασία με πλήρη
απασχόληση. Αναλυτικά, το 39,0% των ανέργων αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 46,8% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.
Ένα σημαντικό ποσοστό ανέργων (13,2%) απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:
α) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (23,1%),
β) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (23,1%),
γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (13,8%).
Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 37,1% του συνόλου.
Επισημαίνεται ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν πάνω από 12 μήνες εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν το 52,2% του συνόλου των ανέργων.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μικρότερο από το μέσο εθνικό (5,7% έναντι 7,2%). Επίσης, το ποσοστό των οικονομικά ενεργών ξένων υπηκόων είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο μέσο εθνικό (72,2% έναντι 53,5%).
Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 12,5%, την Ήπειρο με 10,0% και τη Δυτική Ελλάδα με 9,5%.
Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 2,9% και το Βόρειο Αιγαίο με 3,7%.