Η τέλεια καταιγίδα στην αγορά τροφίμων

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 13:51

Δεν είναι μόνο οι τιμές ενέργειας που επιδίδονται σε ράλι εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο πόλεμος θα μπορούσε να στείλει σε δυσθεώρητα ύψη και τις τιμές των τροφίμων, με καταστροφικές συνέπειες για τους φτωχότερους του πλανήτη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. 

Ρωσία και Ουκρανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων σιτηρών και καθώς ο πόλεμος πλήττει την ουκρανική σοδειά και οι κυρώσεις παγώνουν τις ρωσικές εξαγωγές, οι τιμές ήδη καλπάζουν. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλι, σχολίασε χαρακτηριστικά. «Εκεί που πιστεύεις ότι η κόλαση επί γης δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, η κατάσταση επιδεινώνεται». 

Η Ρωσία και η Ουκρανία καλύπτουν το 1/4 των παγκόσμιων πωλήσεων σίτου και το ήμισυ των προϊοντων ηλιελαίου, ενώ εξάγουν σημαντικές ποσότητες και αραβοσίτου. 

Μιλώντας στο BBC ο Μπίσλι υπογράμμισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν με λιμό είχε ήδη αυξηθεί από τα 80 στα 276 εκατομμύρια τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής, εν μέσω μίας «τέλειας καταιγίδας» επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Τώρα ο πόλεμος έρχεται να ανάψει νέες φωτιές. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα