ΕΚΠΟΙΖΩ: Συμβουλές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008 13:17
UPD:13:18

Μία από τις συμβουλές της Ε.Κ.ΠΟΙ.Ζ.Ω. προς τους καταναλωτές για τις γιορτές είναι να καταγράψουν τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγουν για αγορές.

Εν όψει των εορτών και με βάση το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη αγγίξει την πραγματική οικονομία, η Ε.Κ.ΠΟΙ.Ζ.Ω. παρέχει στους καταναλωτές σημαντικές συμβουλές, που αφορούν τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

1. Καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγείτε για αγορές. Το εορταστικό κλίμα είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρει σε «περιττές» αγορές, και μάλιστα χωρίς να έχετε καλύψει τις πραγματικές σας ανάγκες.

2. Αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. κέντρα αδυνατίσματος, κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινήτων, τραπεζών, ταξιδιών, κτλ. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών σας και στις οικονομικές σας δυνατότητες.

3. Στα είδη ένδυσης και υπόδησης που είναι πάντα μία δύσκολη αγορά, ελέγξτε την καρνταρόμπα σας, πριν διαθέσετε χρήματα. Ελέγχετε πάντα την πραγματική ποιότητα και την τιμή και μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και τις φίρμες.

4. Αποφύγετε να αγοράζετε με πιστωτικές κάρτες, έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο. Αν ωστόσο τις χρησιμοποιήσετε, προσέχετε ιδιαίτερα τους όρους πληρωμής (αριθμό δόσεων, ποσό κάθε δόσης, επιτόκιο, έγκαιρη εξόφληση, κτλ.). Το σύνολο των μηνιαίων δόσεων σας (από όλες τις οφειλές σας) να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός σας.

5. Αποφύγετε την αγορά οικιακών συσκευών και άλλων αγαθών μεγάλης αξίας (π.χ. έπιπλα). Οι αγορές αυτές απαιτούν συστηματική έρευνα της αγοράς, και η περίοδος των εορτών δεν είναι η καλύτερη για κάτι τέτοιο. Αν παρ’ όλα αυτά αγοράσετε αγαθά μεγάλης αξίας, ζητείστε οπωσδήποτε την εγγύηση, και οδηγίες στα Ελληνικά.

6. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν παρατηρείτε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Ίσως τα προϊόντα να είναι ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας.

7. Να μην ψωνίζετε από πλανόδιους, διότι ενδέχεται να είναι προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ακόμη και επικίνδυνα. Επίσης δεν παίρνετε απόδειξη και δεν μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας εάν το προϊόν είναι ελαττωματικό.

8. Προσοχή στα οπωροκηπευτικά. Αποφεύγετε την αγορά μη εποχιακών προϊόντων, οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές.

9. Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά παιδικών παιχνιδιών, πρέπει να φέρουν το σήμα CE. Όσα παιχνίδια φέρουν το σήμα (CE), σημαίνει ότι στην κατασκευή τους έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους. Να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις, την ηλικία στην οποία απευθύνονται τα παιχνίδια και τις οδηγίες για την προφύλαξη κατά τη χρήση τους. Τα παραπάνω πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία και να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.

10. Τέλος, μην ξεχνάτε να παίρνετε και να φυλάσσετε τις αποδείξεις για ό,τι αγοράζετε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα