Βαριές απώλειες και στη Wall Street στη «σκιά» του πολέμου

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2022 23:35
UPD:23:52
REUTERS/CAITLIN OCHS

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις δραματικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, και ενώ πλέον η Δύση θέτει ανοιχτά το ενδεχόμενο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έπεσε περίπου 800 μονάδες, θέτοντας το μετρητή blue-chip σε περιοχή διόρθωσης, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου βάθυνε τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -2,37%, στις 32.817 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε -2,95%, στις 4.201 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες -3,62%, στις 12.830 μονάδες.

Οι κινήσεις κατά τις αρχές του 2022 είχαν ήδη στείλει τον S&P 500 σε περιοχή διόρθωσης, που ορίστηκε ως πτώση τουλάχιστον 10% από ένα πρόσφατο υψηλό. Οι βιομηχανικοί κλάδοι Dow προσχώρησαν στους άλλους δείκτες στην περιοχή διόρθωσης τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου απείλησε να τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές του πολέμου στην Ουκρανία, που τώρα διανύει τη 12η ημέρα, θα μπορούσαν να φτάσουν περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις . Ήδη η σύγκρουση έχει αναστατώσει τις αγορές εμπορευμάτων, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης και οδήγησε στην αποσύνδεση της Ρωσίας από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια «πραγματική λύση» για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων». Η Ρωσία ανακοίνωσε εφαρμογή τοπικών εκεχειριών σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται στην αποστολή πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, όμως θεωρούν ότι υπάρχουν υλικοτεχνικά προβλήματα σε αυτήν την κίνηση, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.  Με τη λήξη του  σημερινού τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία ο Ουκρανός διαπραγματευτής έκανε λόγο για «μικρή πρόοδο» για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. «Πολύ νωρίς για το οτιδήποτε», λένε οι Ρώσοι, αλλά «βλέπουν» «σύντομα τέταρτο γύρο συνομιλιών».

Πτώση και στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, θέτοντας κίνδυνο παγκόσμιου «στασιμοπληθωρισμού», αν και μετρίασαν τις αρχικές απώλειες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 2%. Ο FTSE του Λονδίνου κατέγραψε ήπιες απώλειες 0,4%. Στο Παρίσι πτώση 1,31% σημείωσε ο CAC. Απώλειες άνω του 1% και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX600.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,5% μέχρι τα μέσα το πρωί, περιορίζοντας ορισμένες από τις προηγούμενες απώλειές του. Οι τράπεζες και τα αυτοκίνητα υποχώρησαν 5% για να οδηγήσουν σε απώλειες, ενώ τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 3,8% καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης αναφοράς έχασε 7% και υπέστη τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020, την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκτοξεύονται οι τιμές ενέργειας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απειλή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εκτόξευσαν σήμερα την τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών.

Το Μπρεντ αυτήν την ώρα διαπραγματεύεται στα 123 δολάρια/βαρέλι (+4,7%), ενώ το WTI στα 119/βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 3,6%.

Η πιθανότητα κυρώσεων που θα πλήττουν απευθείας τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας αναφέρθηκε και πάλι σήμερα. Όμως ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς υπενθύμισε ότι οι εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία είναι «ουσιαστικής σημασίας» για «την καθημερινότητα των πολιτών» στην Ευρώπη. «Ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης για την παραγωγή ζέστης, ηλεκτρικής ενέργειας, για τις μετακινήσεις και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί προς το παρόν με άλλον τρόπο» ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του ο Σολτς, απορρίπτοντας την ιδεά των κυρώσεων.

Στο μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, του ολλανδικού TTF, εκτοξεύτηκε νωρίτερα στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Γύρω στις 18.00 είχε πέσει στα 237,27 ευρώ. Η τιμή έχει 14πλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο.

Ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά το πρωί, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2020 και πλησιάζοντας το απόλυτο ιστορικό ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον ίδιο μήνα.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα