Wall Street: Κλείσιμο με «τραυματισμένους» δείκτες

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 23:35
UPD:23:56
REUTERS/ERIC THAYER

Με πτώση έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μετοχές στη Wall Street παρά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία επισκίασαν το κλίμα. 

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 180 μονάδων ή 0,5%, o S&P 500 υποχώρησε 0,8%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,7%. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow και ο S&P 500 υποχώρησαν περισσότερο από 1%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες άνω του 2%. Τα blue chip καταγράφουν απώλειες για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα. 

H πτώση των μετοχών ακολούθησε τα δημοσιεύματα για ζημιές που προκλήθηκαν στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας από ρωσικό χτύπημα, καθώς ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίγια. 

Αμέσως μετά το χτύπημα, πήραν την ανιούσα και οι τιμές πετρελαίου, με το brent να επιστρέφει πάλι στο επίπεδο των 118 δολαρίων με άνοδο άνω του 6%. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. 

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία φάνηκε προς στιγμή να επισκιάζονται από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 678.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες από τις 440.000 θέσεις που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,8%. 

Ομως, οι μετοχές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε πιο ασφαλές ενεργητικό. Ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που ευνοούνται συνήθως από τα υψηλότερα επιτόκια, κινήθηκαν και πάλι πτωτικά, με την American Express να καταγράφει πτώση 3,8% και τη JPMorgan Chase 2,8%. 

Ακόμη ένα αδύναμο σημείο ήταν οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων, με τις μετοχές των United Airlines να υποχωρούν περισσότερο από 9%, της Delta Air Lines 5,6% και της American Airlines 7,1% αντίστοιχα. Σε πτώση και οι μεγάλοι της τεχνολογίας με τη Microsoft να υποχωρεί 2% και την Apple 1,8%. 

 

«Τα σημερινά στοιχεία αποτελούν ακόμη μία ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει ένα άμεσο κύκλο πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία δεν μειώνουν τον χαρακτήρα του επείγοντος για επιτοκιακές αυξήσεις», σημειώνει ο Σίμα Σαχ, στρατηγικός αναλυτής της Principal Global Investors. Ωστόσο ο αναλυτής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι αυξανόμενες τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας να αρχίσουν να υπονομεύουν σημαντικά τις δαπάνες των νοικοκυριών με κάθε κίνδυνο που συνεπάγεται αυτό για την ανάπτυξη. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα