Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 05:32
UPD:05:42

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με υλικά, καθώς η επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης οδήγησε το πετρέλαιο κάτω από τα 36 δολ. το βαρέλι και τις τιμές των μετάλλου στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, βυθίστηκαν 3,5% στο Σύδνεϋ και της Inpex Corp. της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, απώλεσαν 2,9%. Ανοδο 3,4% σημείωσαν οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τσιπ μνήμης στον κόσμο, μετά την άνοδο του δείκτη τιμών των τσιπ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Οι μετοχές της Panasonic Corp. που πραγματοποιεί το ήμισυ των πωλήσεών της εκτός της Ιαπωνίας, αναρριχήθηκαν 3,1% καθώς το γιέν υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,15 φθάνοντας στις 90,27 μονάδες στις 10:23 π.μ. στο Τόκιο, με επτά μετοχές να σημειώνουν άνοδο για κάθε έξι που σημείωναν πτώση. Ο δείκτης έχει αναρριχηθεί αυτήν την εβδομάδα 7% και 9,2% τον Δεκέμβριο, οδεύοντας να σημειώσει την πρώτη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 απώλεσε 1,1% φθάνοντας στις 8.572,28 μονάδες, πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας αργότερα σήμερα για μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Στις ΗΠΑ η Federal Reserve μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού αυτήν την εβδομάδα σε επίπεδα ρεκόρ.

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες αγορές στην Ασία εκτός από τις αγορές στην Αυστραλία και τη Ν. Κορέα. Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ με τον Standard & Poor’s 500 Index να σημειώνει απώλειες 2,1%.

Η παγκόσμια ύφεση έχει βλάψει τη ζήτηση για τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής δημιουργώντας κορεσμό σε πετρέλαιο και οδηγώντας τις τιμές του 75% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκε στις 11 Ιουλίου. Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), υποχώρησε 2,8%, ωθώντας την πτώση από την άνοδο του Μαρτίου στο 63%.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν 9,6%, φθάνοντας στα 36,22 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Ιούνιο του 2004. Οι τιμές του πετρελαίου παρά τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ αυτήν την εβδομάδα συνέχισαν να κινούνται πτωτικά.

Το γιέν υποχώρησε έως τα 90,03 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά την αναρρίχησή του στις 17 Δεκεμβρίου στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα