ΕΚΤ: Πιο προσεκτικός σχεδιασμός λόγω Ουκρανίας

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 09:23
UPD:09:24
EPA/RONALD WITTEK

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιπλέκει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «συσφίξει» την νομισματική της πολιτική, με τους αξιωματούχους να προσπαθούν να αξιολογήσουν τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος  στην οικονομία της Ευρώπης.

Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 6%, τρεις φορές δηλαδή πάνω από τον επίσημο στόχο  του 2%, την ώρα που οι συγκρούσεις την Ουκρανία απειλούν την ανάκαμψη από την πανδημία ανεβάζοντας και άλλο το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος και περιορίζοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Εν μέσω ακραίας αβεβαιότητας- σημειώνει το Bloomberg- η πρόκληση είναι να δοθεί υποστήριξη χωρίς να ξεφύγουν από τον έλεγχο οι τιμές. Υποσχόμενοι να αντιδράσουν ευέλικτα και σθεναρά, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να συμφωνούν ότι προχωράμε προς την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων, αλλαγή που όμως φαίνεται πως θα καθυστερήσει περισσότερο να έρθει. 

Στο μεταξύ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg συνεχίζουν να προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο 2022, αλλά δεν αναμένουν σταθερές δεσμεύσεις για απόσυρση των προγραμμάτων στήρξης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 9-10 Μαρτίου, μια συνεδρίαση που αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως κρίσιμη συγκυρία για την κατάργηση της στήριξης. Πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι θα λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο, με μόνο έναν να προβλέπει ότι θα συνεχιστεί ως το 2023.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεονται οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν να έχει παρουσιάσει τις αρχικές προβλέψεις που θέλουν τον πόλεμο να «τρώει» 0,3 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη. Ο ίδιος είπε ότι τα δεδομένα θα καθορίσουν τις ενέργειες των αξιωματούχων, προσθέτοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα «εξετάσουν, όπως χρειάζεται, νέα εργαλεία πολιτικής».

Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να δικαιολογείται εάν η οικονομία υποστεί σοβαρό πλήγμα από τον πόλεμο, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρεθεί σε κίνδυνο ή χρειαστεί πιο στοχευμένη βοήθεια σε συγκεκριμένες περιοχές της ΕΕ. Ωστόσο, αυτά είναι απίθανο να συμβούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Οι τιμές της ενέργειας θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα αντιδράσει τελικά η ΕΚΤ. Μια άλλη τεράστια αύξηση, μαζί με κλυδωνισμούς στο κλίμα, θα μείωνε τη ζήτηση στην οικονομία. Αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο να επικεντρωθεί περισσότερο σε αυτό παρά στους κινδύνους που ενέχει ο υψηλότερος πληθωρισμός στους μισθούς», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

 naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα