Εντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για τα δημοσιονομικά

Προειδοποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 10:26

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε για δεύτερη ημέρα χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2009. Από κυβερνητικής πλευράς, υποστηρίχθηκε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο καλύτερος που θα μπορούσε να υπάρξει, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, αλλά και της ανάγκης να μη μεταφερθούν τα βάρη στις επόμενες γενιές.

Η αντιπολίτευση αντέτεινε όμως ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι τη διεθνή κρίση και υπογράμμισε ότι ο φετινός προϋπολογισμός επαναλαμβάνει τα λάθη και την πολιτική του 2008.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Νίκος Λέγκας, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2009 απολύτως ρεαλιστικό, σημειώνοντας ότι διαθέτει τη σωστή αναλογία, όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Τόνισε μάλιστα ότι ο βασικός στόχος του είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο όσο έχουν επιτευχθεί την τελευταία πενταετία.

«Ο προϋπολογισμός του 2009 είναι ο πλέον ρεαλιστικός, ο πλέον κοινωνικά ευαίσθητος, ο πλέον αναπτυξιακός που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί υπό τις σημερινές ανάγκες. Απαντά με υπευθυνότητα στις ανάγκες τού σήμερα, χωρίς να υπονομεύει την κοινωνία τού αύριο και, παράλληλα, θωρακίζει την οικονομία για την αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε ο κ. Λέγκας.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι διατυπώνει αλληλοσυγκρουόμενα επιχειρήματα. «Θα πρέπει επιτέλους η αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Η οικονομία έχει περιθώρια για παροχές ή όχι;», τόνισε ο κ. Λέγκας και κοστολόγησε αναλυτικά τις εξαγγελίες των μέτρων του ΠΑΣΟΚ, υπολογίζοντάς τες σε 20 δισ. ευρώ.

Διάψευση από την Ε.Ε.

Σε εντελώς διαφορετικό τόνο ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, υπογράμμισε ότι η διάψευση της κυβερνητικής αλαζονείας ήρθε από την ίδια την Ε.Ε., αφού αποδείχθηκε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007, που αρχικά εμφανίστηκε ως 2,2%, τελικά αυξήθηκε στο 3,5%. «Η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει μια εικονική πραγματικότητα για να επιτύχει την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση», σχολίασε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι τα εξωραϊσμένα μεγέθη του προϋπολογισμού που συζητάμε στη Βουλή κάθε χρονιά μετατρέπονται σε όνειδος, όταν ένα χρόνο αργότερα δημοσιοποιούνται τα πραγματικά μεγέθη του έτους που πέρασε. Ο τέως πρωθυπουργός προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν προκύψουν τεράστιες ανάγκες δανεισμού για τη χώρα, τότε θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ και αυτό θα είναι μια ταπεινωτική εξέλιξη για την Ελλάδα, «η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Ν.Δ.».

Εν τω μεταξύ, χθες τοποθετήθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, συνέδεσε τον τομέα του με την άσκηση συνετής οικονομικής πολιτικής, λέγοντας ότι το ΥΠΠΟ προχώρησε στον εξορθολογισμό των οικονομικών του, όχι μόνο λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και λόγω της ελληνικής πραγματικότητας, με γνώμονα το σεβασμό στον πολίτη. Λίγο αργότερα, στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επισήμανε ότι το υπουργείο του κινείται στη λογική της μείωσης των αμυντικών δαπανών και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι πιστώσεις του 2009 είναι μειωμένες κατά 15%, έναντι του 2008.

Το ΠΑΣΟΚ

Η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε, πάντως, σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, να επισημαίνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο προϋπολογισμού αλλά μόνον «εικονικές παραδοχές». Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός είναι προκλητικός, διότι «συμπυκνώνει πολιτικές τελείως αντίθετες από αυτές που εφαρμόζονται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες», αντιπροτείνοντας πολιτικές ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων.

«Η Βουλή σήμερα θα έπρεπε να συζητά για ένα γενναίο ριζοσπαστικό σχέδιο υπερβάσης της κρίσης. Η δική μας κρίση δεν είναι, όμως, μόνο οικονομική αλλά είναι ταυτόχρονα δημοσιονομική και δομική.

Το ΚΚΕ

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής, Αχιλλέας Κανταρτζής, υποστήριξε, όμως, από την πλευρά του, ότι ο προϋπολογισμός υπάρχει και είναι «ταξικός» και «αντιλαϊκός». Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, υπογράμμισε μάλιστα ότι η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων μειώθηκε από 48% το 2000 σε 37% το 2004 και σε 30% το 2008, τη στιγμή που οι άμεσοι φόροι εκτοξεύθηκαν από το 51% 2000 στο 70% επί των κυβερνήσεων της Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αντί να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει της παρενέργειες της κρίσης, ουσιαστικά τη χρησιμοποιεί ως άλλοθι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα