Υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για την Ολυμπιακή

Μέχρι τα μεσάνυχτα
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 10:50

Νομική κάλυψη ώστε να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των υποψηφίων επενδυτών, αλλά ταυτόχρονα να έχουν οι 38 «μνηστήρες» τη δυνατότητα μεταξύ τους συνεργασίας φαίνεται ότι έχει το υπουργείο Μεταφορών, εν όψει της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών έως τα μεσάνυχτα για την εξαγορά των τριών εταιρειών του Ομίλου της Ολυμπιακής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή στη διαδικασία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς μόνο όσοι καταθέσουν τώρα μη δεσμευτικές προσφορές θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην τελευταία φάση των δεσμευτικών προσφορών. Ηδη οι φήμες για την ταυτότητα των υποψήφιων επενδυτών που ζήτησαν τήρηση της αρχής της εμπιστευτικότητας, έχουν εκ νέου φουντώσει.

Υπενθυμίζεται ότι 19 από τους συνολικά 38 ενδιαφερομένους επενδυτές είχαν ζητήσει να μη γίνει γνωστή η συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα έως τώρα τα στοιχεία τους να μην έχουν γίνει γνωστά ούτε στους συνυποψήφιούς τους.

Αν και το σύνολο των επενδυτών που υπέβαλλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν θα επιμείνει στις προσφορές του, το ΥΜΕ φαίνεται να στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ ορισμένων υποψηφίων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν σχήματα που θα μπορούν να καταθέσουν περισσότερο ανταγωνιστικές προτάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Μεταφορών δεν εγκαταλείπει την πάγια τακτική του να μην αποκαλύπτει την ταυτότητα των υποψήφιων επενδυτών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και σε αυτό το πνεύμα, δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο «κρυφός» Ευρωπαίος μνηστήρας για τον εθνικό αερομεταφορέα δεν είναι άλλος από τον όμιλο Air France - KLM.

Από την αρχή της διαδικασίας του διαγωνισμού το σχήμα Air France - KLM φερόταν μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επιβεβαίωση ή διάψευση της φημολογίας. Αντίστοιχη στάση, δηλαδή απόλυτη σιγή, τηρεί και η γαλλο-ολλανδική εταιρεία, η οποία, να σημειώσουμε, είχε ενδιαφερθεί και για την εξαγορά της Alitalia υποβάλλοντας πρόταση ύψους 138 εκατ. ευρώ στην ιταλική κυβέρνηση.

Η οικονομική συγκυρία

Πάντως, κύκλοι της αγοράς συνεχίζουν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόοδο του διαγωνισμού με το επιχείρημα ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία μπορεί να αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές σε βαθμό που να καταστεί αναγκαία η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος.

Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου διαψεύδουν αυτά τα σενάρια και επιμένουν ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με βάση το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το οποίο προβλέπει ότι η διαδικασία θα τελειώσει στις αρχές Ιανουαρίου, αφού δηλαδή αξιολογηθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές και υποβληθούν οι τελικές προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών.

Υπενθυμίζεται, ότι το σύνολο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο με τη μετάβαση στο νέο σχήμα της Ολυμπιακής.

Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία θα ακολουθήσει την επιλογή των επενδυτών, την υπογραφή των συμβάσεων μαζί τους και την από κοινού απόκτηση μετοχών στις νέες εταιρείες (υπολογίζεται περί το τέλος του 2009), οι τελευταίες θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσουν την πλήρη δραστηριότητά τους το ταχύτερο δυνατόν, π.χ. θα κατατεθούν οι αιτήσεις απόκτησης/επέκτασης των απαραιτήτων αδειών, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού, θα συναφθούν όλες τις απαραίτητες συμβάσεις υποστήριξης και θα αποκτηθούν όσα περαιτέρω περιουσιακά στοιχεία απαιτηθούν για την πλήρη δραστηριοποίησή τους.

Εξάλλου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίζει και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων για τους εργαζομένους της εταιρείας, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται ότι οι μόνιμοι εργαζόμενοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις, θα συνταξιοδοτηθούν.

Επίσης, οι μόνιμοι υπάλληλοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα κληθούν να υποβάλουν τις προτιμήσεις τους για τον φορέα του Δημοσίου στον οποίο υπάρχουν προσφερόμενες θέσεις και επιθυμούν να μεταταχθούν. Μέριμνα έχει ληφθεί και για τους εποχικούς υπαλλήλους του ομίλου της Ο.Α. οι οποίοι, εκτός των άλλων ενισχύσεων, θα υποστηριχτούν προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση εφόσον το επιλέξουν.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα