ΕKT: Δεν αλλάζει το σύστημα ψηφοφορίας

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 16:46

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το ισχύον σύστημα ψηφοφορίας και να εισαγάγει το σύστημα της εκ περιτροπής άσκησης δικαιώματος ψήφου μόνον όταν ο αριθμός των Διοικητών και των Προέδρων των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ (εφεξής Διοικητές) υπερβεί τους 18.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 10.2 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως τροποποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2003 από το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο θέσπισε τις αρχές του νέου συστήματος της εκ περιτροπής άσκησης δικαιώματος ψήφου για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το εν λόγω άρθρο περιορίζει τον αριθμό των δικαιωμάτων ψήφου των Διοικητών σε 15 και προβλέπει την εκ περιτροπής άσκηση δικαιώματος ψήφου από τους Διοικητές εντός του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς να επηρεάζεται το δικαίωμα ψήφου των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής . Ορίζει περαιτέρω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο προς εφαρμογή των αρχών του συστήματος της εκ περιτροπής άσκησης δικαιώματος ψήφου.

Το άρθρο 10.2 προβλέπει επίσης τη δυνατότητα αναβολής της εφαρμογής του εν λόγω συστήματος έως ότου ο αριθμός των Διοικητών ανέλθει στους 19. Η όποια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα