ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 44.000 € σε επιχειρήσεις τροφίμων

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 17:40
UPD:17:59

Πρόστιμα συνολικού ύψους € 44.000 επέβαλε το δ.σ. του ΕΦΕΤ σε 13 επιχειρήσεις τροφίμων.

Οι επιχειρήσεις αυτές κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας.

Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, επιβλήθηκαν:

1. Πρόστιμο € 5.000 στην επιχείρηση εμπορίας και επεξεργασίας σταφίδας "ΚΑΚΑΒΕΤΣΟΣ – ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.", με έδρα την Τσάκριζα Σουλίου στο Κιάτο Κορινθίας, διότι μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση διέθετε τρόφιμα μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία, συγκεκριμένα 348 κιλά σταφίδας, τα οποία και καταστράφηκαν.

2. Πρόστιμο € 3.000 στο σούπερ μάρκετ "ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ – ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.", με έδρα την Πάτρα (Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου, Πανεπιστημίου & Αθηνών 103), διότι σε έλεγχο μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση διέθετε τρόφιμα μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία, συγκεκριμένα 7,2 κιλά σταφίδα σουλτανίνα.

3. Πρόστιμο € 2.000 στο κρεοπωλείο "ΧΑΜΑΚΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ", με έδρα τα Καλάβρυτα Αχαΐας, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διέθετε σφάγια αμνοεριφίων, συνολικού βάρους 40 κιλά, μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, επειδή δεν είχαν υποστεί τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία υγειονομικό (κρεωσκοπικό) έλεγχο.

4. Πρόστιμο € 2.000 στο κρεοπωλείο "ΤΖΙΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ", με έδρα τα Καλάβρυτα Αχαΐας, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διέθετε προς πώληση σφάγια αμνοεριφίων, συνολικού βάρους 40 κιλά, μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, επειδή δεν είχαν υποστεί τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία υγειονομικό (κρεωσκοπικό) έλεγχο.

5. Πρόστιμο € 2.000 στο κρεοπωλείο "ΣΟΥΚΑ ΘΕΟΔΩΡΑ", με έδρα τα Καλάβρυτα Αχαΐας, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διέθετε προς πώληση σφάγια αμνοεριφίων, συνολικού βάρους 28 κιλά, μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, επειδή δεν είχαν υποστεί τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία υγειονομικό (κρεωσκοπικό) έλεγχο.

6. Πρόστιμο € 2.000 στο κρεοπωλείο "ΡΗΓΑΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ", με έδρα τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διέθετε προς πώληση τρόφιμα μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, ήτοι : σφάγια αμνοεριφίων συνολικού βάρους 52 κιλά, κρέας χοιρινό 33 κιλά και κρέας μόσχου 25 κιλά, τα οποία δεν είχαν υποστεί τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία υγειονομικό (κρεωσκοπικό) έλεγχο.

7. Πρόστιμο € 4.000 στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος – εργαστήριο τροφίμων – παρασκευής πίτσας και σφολιατοειδών "EVEREST", με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (Ιερολοχιτών 136), διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι αφενός λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας, αφετέρου ήταν ανεπαρκής η εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

8. Πρόστιμο € 2.000,00 στο ιχθυοπωλείο "ΑΙΟΛΟΣ", με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (Θερίσου 80), διότι κατά τον έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε άδεια λειτουργίας.

9. Πρόστιμο € 4.000,00 στο πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής με εργαστήριο και πρατήριο άρτου "Γ. ΣΑΒΟΪΔΑΚΗΣ Α.Ε.", με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (62 Μαρτύρων 131), διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας διαπιστώθηκε παραπλάνηση καταναλωτή, καθώς σε έντυπο – ερωτηματολόγιο που διέθετε στο κοινό ανέγραφε ότι "… τα προϊόντα του ελέγχονται για την απόλυτη φρεσκάδα τους …", ενώ διέθετε προς πώληση και κατεψυγμένα προϊόντα. Επίσης, τα προϊόντα αρτοποιίας δεν συσκευάζονταν στο χώρο παραγωγής και δεν αναγράφονταν έντυπες και καθαρογραμμένες οι ενδείξεις (επωνυμία και διεύθυνση της επιχείρησης παρασκευής, ονομασία πώλησης, καθαρό βάρος κλπ). Επιπλέον, στο κατάστημα υπήρχε εγκατάσταση έψησης προϊόντων αρτοποιίας.

10. Πρόστιμο € 7.000,00 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής "ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ", με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (Μενέλαου Ξυλούρη 5), διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν εφαρμόζει σύστημα αυτοελέγχου και ότι ο υπεύθυνος δεν προσκόμισε βιβλιάριο υγείας.

11. Πρόστιμο € 2.000,00 στο μίνι μάρκετ "ΠΑΣΣΑ ΣΟΦΙΑ", με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης εντός Επιβατικού Σταθμού Λιμένος Ηρακλείου, διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι η παραπάνω επιχείρηση δεν έχει άδεια λειτουργίας.

12. Πρόστιμο € 5.000,00 στο μπουγατσάδικο "ΦΙΛΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ", με έδρα τα Τρίκαλα (Αθανασίου Διάκου 18), διότι κατά τον έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

13. Πρόστιμο € 4.000,00 στο σούπερ μάρκετ "ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.", με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (Γ. Παπανδρέου 22 & Δρακοντοπούλου), διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής και στην άδεια του καταστήματος δεν περιλαμβάνονται τα τμήματα πρατηρίου άρτου και οπωροπωλείου που διαθέτει το εν λόγω κατάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα