Αποχωρεί η Shell από τις κοινοπραξίες με την Gazprom

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 20:31
UPD:20:38
REUTERS/Toby Melville

Η Shell δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία με τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δήλωση, η Shell σκοπεύει να αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της με την Gazprom και συναφείς οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της 27,5% στην εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-II, του μεριδίου της 50% στην Salym Petroleum Development και στην ενεργειακή επιχείρηση Gydan. Η εταιρεία θα τερματίσει επίσης τη συμμετοχή της στο έργο του αγωγού Nord Stream 2, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, την οποία λυπούμαστε, ως αποτέλεσμα μιας παράλογης πράξης στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν φαν Μπόιρντεν.

«Η απόφασή μας να αποχωρήσουμε είναι μια απόφαση που λαμβάνουμε με πλήρη συνείδηση», είπε, προσθέτοντας ότι «Δεν μπορούμε -και δεν θα παραμείνουμε δίπλα τους. Η άμεση εστίασή μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας στην Ουκρανία και η υποστήριξη του λαού μας στη Ρωσία. Σε συζητήσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, θα εργαστούμε επίσης για τις λεπτομερείς επιχειρηματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές, σε συμμόρφωση με τις σχετικές κυρώσεις».

Στα τέλη του 2021, η Shell είχε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στις επιχειρήσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Αναμένουμε ότι η απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου από τις κοινοπραξίες με την Gazprom και τις σχετικές οντότητες θα επηρεάσει τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Shell στη Ρωσία και θα οδηγήσει σε απομειώσεις», ανέφερε η Shell στη δήλωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, CNN



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα