Σε ξέφρενο ράλι επιδίδονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου καθώς οι νέες άκρως σκληρές κυρώσεις που έχουν ως στόχο τον ακρωτηριασμό της ρωσικής οικονομίας πυροδοτούν φόβους ότι οι Ρώσοι θα απαντήσουν με το όπλο της ενέργειας. Η Ευρώπη ήδη έρχεται αντιμέτωπη με οξύτατη ενεργειακή κρίση και αν οι στρόφιγγες του ρωσικού αερίου κλείσουν θα πρέπει να βρουν άμεσα εναλλακτικούς προμηθευτές - κάτ που δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η Ευρώπη στηρίζεται στη Ρωσία για περίπου το 1/3 των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Υπό τις συνθήκες αυτές οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά έκαναν άλμα έως και 36% το πρωί της Δευτέρας. Στη συνέχεια ο πανικός περιορίστηκε και έτσι τα κέρδη «μάζεψαν» στο 9,6% στα 103,5 ευρώ για το βασικό συμβόλαιο στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο παρουσιάζει άνοδο 11%. Κατά 13% ενισχύεται το βασικό γερμανικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως εξηγούν αναλυτές, οι κυρώσεις θα περιορίσουν δραστικά την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να πουλήσει ξένα στοιχεία ενεργητικού για να στηρίξει το ρούβλι. Παράλληλα θα περιορίσουν την ικανότητα των ρωσικών εταιρειών να εξυπηρετήσουν χρέη σε ξένο νόμισμα. «Εάν τα στοιχεία ενεργητικού της ρωσικής κεντρικής τράπεζας παγώσουν δεν θα έχει πλέον νόημα για τη χώρα να εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει» επισημαίνει ο Τζεφ Κάρι της Goldman Sachs. «Παρόλο που οι κυρώσεις αφήνουν εκτός τον ενεργειακό τομέα, το τοξικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί θα χτυπήσει αναμφίβολα τις συμφωνίες και σε αυτό το μέτωπο» προειδοποιεί και ο Όλε Χάνσεν, επικεφλής εμπορευμάτων της Saxo Bank.
Τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να εισάγουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και άλλους προμηθευτές μετά και την απόφαση να παγώσει το έργο του αγωγού Nord Stream 2. Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Η Ελλάδα θα προτείνει έναν ενιαίο μηχανισμό για επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου με χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δεν θα υπολογίζονται σε έλλειμμα και χρέος.
naftemporiki.gr