Ισχυροί τριγμοί στα χρηματιστήρια: «Βουτιά» 4% στην Αθήνα

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:29
UPD:13:51
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στις αγορές, που όπως φαίνεται κρατούν μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Με τον Πούτιν να έχει επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή των πυρηνικών και τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίζουν την πρόελασή τους προς το Κίεβο (αντιμετωπίζοντας ισχυρή ουκρανική αντίσταση) οι επενδυτές δεν βλέπουν σύντομο τέλος στη φρίκη του πολέμου. 

Ένα τσουνάμι ρευστοποιήσεων σαρώνει έτσι την Ευρώπη, παρασύροντας και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 11:24 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,8% και προσγειώνεται κοντά στις 890 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινείται κοντά στα 23 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες δέχονται σφυροκόπημα με τον δείκτη τους να υποχωρεί 6,6%. Οι ρευστοποιήσεις είναι εκτεταμένες και στο σύνολό τους οι δείκτες του ΧΑ βρίσκονται βαθιά σε αρνητικό έδαφος. Απώλειες 6% και για τον κλάδο των τροφίμων. Στο -5% ο κλάδος του εμπορίου. Πτώση 2,5% για την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. 

Βαρύ είναι το κλίμα ανά τη Γηραιά Ήπειρο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 1,5%. Απώλειες της τάξης του 3% στο Παρίσι για τον CAC 40, ενώ σε ποσοστό 2,8% υποχωρεί ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Πτώση 2,15% και για τον Xetra Dax στη Φρανκφούρτη. Στο Λονδίνο πιο συγκρατημένες είναι οι πιέσεις για τον FTSE 100 που υποχωρεί 1,45%. 

Σφυροκόπημα δέχονται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, μετά την απόφαση να κλείσει ο ενάεριος χώρος της Ευρωπαίκής Ένωσης σε ρωσικούς αερομεταφορείς. Και τούτο γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για αντίποινα με τη Μόσχα με το κλείσιμο του δικού της εναέριου χώρου στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Σε ελεύθερη πτώση η  Finnair, με τη μετοχή της στο -21%. 

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών και των εταιριών διαχείρισης αεροδρομίων παρουσιάζουν απώλειες μεταξύ 3-6%.

Να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει σήμερα κλειστό. Η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων ελήφθη μετά τη βουτιά του 40% στο ρούβλι και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει στο 20% από 9,5% το επιτόκιο. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα