- Οι ασιατικές αγορές μετοχών συμμάζεψαν τις αρχικές τους απώλειες αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street διατήρησαν μεγάλες πτωτικές μεταβολές σήμερα Δευτέρα 28/2 και αντίστοιχες είναι των ΣΜΕ των DAX & FTSE100.
Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
- Το ρούβλι υποχωρεί σε νέα ιστορικά υψηλά και η ρωσική κεφαλαιαγορά θα ξεκινήσει τρεις ώρες αργότερα από το σύνηθες. Η αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων ευνοεί τα κρατικά ομόλογα και τον χρυσό
- Τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα αν και άνοιξαν με απώλειες και συνέχισαν έτσι εκτός του αυστραλιανού και της Ν Κορέας εμφάνισαν αντίδραση από τα χαμηλά του πρώτου μέρους. Η πτώση συμμαζεύτηκε με αποτέλεσμα να αποκτήσουν επίσης κέρδη μικρά οι ΝΙΚΚΕΙ και ο Σύνθετος Δείκτης της αγοράς της Σαγκάης και τα υπόλοιπα υποχωρούν ήπια μετά από μια πτωτική εβδομάδα
- Τα futures των δεικτών της Wall Street είναι σε αρνητικό πεδίο με τη μεταβολή στα ΣΜΕ του S&P500 στο -2,01% και του Dow Jones στις -1,42%, στις 8:00 δική μας ώρα αλλά επίσης τα ΣΜΕ των δεικτών στην Ευρώπη ειδοποιούν για έντονα πτωτικό ξεκίνημα
- Η τέταρτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -3,00%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -1,02%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +3,80%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -3,42% και στον Φεβρουάριο χάνει -0,71% με ετήσια απόδοση +5,08%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ απώλειες -2,22% έτσι στον μήνα κερδίζει οριακά +0,38% ενώ στο έτος +4,92%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα, ήταν οι Τράπεζες με πτώση -4,22%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον τρέχοντα μήνα +2,99%, έτσι στο 2022 ενισχύεται 21,44%.Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στις 25/2 στα 67,989 δις ευρώ από 70,468 στις 18/2, ενώ στις 11/2 ήταν 71,395.
Ο πόλεμος είναι το βασίλειο της αβεβαιότητας. Τα τρία τέταρτα των παραγόντων στους οποίους βασίζεται η δράση στον πόλεμο είναι τυλιγμένα σε μια ομίχλη μεγαλύτερης ή μικρότερης αβεβαιότητας. Απαιτείται μια ευαίσθητη και διακριτική κρίση, μια επιδέξια ευφυΐα για να μυρίζει την αλήθεια. Carl von Clausewitz (On War 1873)
Τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης μελλοντικής κερδοφορίας ή ζημιών. Η συμμετοχή σε αυτά απαιτεί μια σταθερότητα στην πορεία των εξελίξεων ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία προσδοκιών με σχετική βεβαιότητα αναφορικά με την ανάληψη ή τη φυγή από το ρίσκο. Οι συναλλασσόμενοι ιστορικά απεχθάνονται την αβεβαιότητα. Τους προκαλεί μια ζημιογόνο νευρικότητα. Σε περιόδους μεγάλων γεωπολιτικών αναταράξεων τα χρηματιστήρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη αποκτούν την ίδια και διαρκώς μεταβαλλόμενη τάση. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη πολλών ρομποτικών συστημάτων διαβίβασης εντολών.
Αυτά διεγείρονται από τη ροή των ειδήσεων χρησιμοποιώντας τη δυνατότητά τους να επεξεργάζονται, ταχύτερα από τον ανθρώπινο νου, σωρεία τίτλων και αναφορών. Αναγκάζοντας και τους επαγγελματίες διαχειριστές να παρακολουθούν κατά πόδας τις εξελίξεις και να αποφασίζουν ανάλογα. Γιατί πληρώνονται για να αποφασίζουν. Κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό για τους ιδιώτες επενδυτές και όπως δείχνει η ιστορία δεν είναι καν αναγκαίο. Αργά ή γρήγορα η νευρικότητα θα υποχωρήσει και η κάθε αγορά θα πάρει το δρόμο που διαμορφώνουν τα κλασικά και θεμελιώδη μεγέθη που της αντιστοιχούν.
Μια ακόμα αρχή στις μέρες της υψηλής νευρικότητας είναι πως απαγορεύονται οι βιαστικές κινήσεις. Επειδή σπανίως αποδεικνύονται ορθές και απαγορεύονται δια ροπάλου οι μεγάλες κινήσεις κάτω από πίεση χρόνου. Οι μεταβολές των βασικών χρηματιστηριακών Δεικτών στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πως η συναίνεση θεωρεί τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις κυρώσεις που θα κλιμακωθούν ότι θα λειτουργήσουν ως άμεσοι δίαυλοι μετάδοσης ενός υπολογίσιμου φρένου στην ανάπτυξη. Αλλά θα επηρεάσουν την Ευρώπη πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές. Αυτό καθιστά την ΕΚΤ πιο προσεκτική, ενώ η Fed φαίνεται απίθανο να αλλάξει πορεία.
Η τέταρτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -3,00%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -1,02%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +3,80%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -3,42% και στον Φεβρουάριο χάνει -0,71% με ετήσια απόδοση +5,08%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ απώλειες -2,22% έτσι στον μήνα κερδίζει οριακά +0,38% ενώ στο έτος +4,92%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα, ήταν οι Τράπεζες με πτώση -4,22%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον τρέχοντα μήνα +2,99%, έτσι στο 2022 ενισχύεται 21,44%.Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στις 25/2 στα 67,989 δις ευρώ από 70,468 στις 18/2, ενώ στις 11/2 ήταν 71,395
Θεωρείται βαρύ το αποτύπωμα των συναλλαγών της εβδομάδας που πέρασε. Δεν ήταν τόσο η πτώση κατά -3% στον Γενικό Δείκτη Τιμών στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όσο τα γεωπολιτικά αίτιά της. Καθώς προκαλούν τη βεβαιότητα πως εκτός από τη στατιστική επιβάρυνση, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, καθιστώντας δύσκολη και την τρέχουσα εβδομάδα πρώτη του Μαρτίου. Αυτή η αίσθηση διαφάνηκε στα σχόλια των εγχώριων αναλυτών.
Την Πέμπτη από την Merit Sec. ειδοποίησαν: “Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία και οι τιμές της Ενέργειας έχουν εκτοξευθεί. Ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι ‘ante portas’, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια οικονομία ήταν σε ύφεση το 2008, με την τιμή του Πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα, λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν την δύσκολη εξίσωση υψηλού πληθωρισμού, ύφεσης και αύξησης των επιτοκίων. Ο ΓΔ θα ακολουθήσει την πορεία των Διεθνών Αγορών”.
Οι τελευταίες αναφορές από την Piraeus Sec. ήταν: “Η κρίση στην Ουκρανία θα συνεχίσει να επηρεάζει την Αγορά, ωστόσο η πιθανή επέκταση του ‘QE’ από την ΕΚΤ και η καθυστέρηση στις αυξήσεις των επιτοκίων, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για μετοχές ΑΠΕ διεθνώς, θα μπορούσε να είναι θετικό για την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αποτελεί και ένα αμυντικό ‘play”. Από την Merit Sec. τόνισαν: “Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον ουδέτερη. Ο ΓΔΧΑ θα ακολουθήσει την πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη την Τετάρτη 2/3 και του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή 4/3, θα δώσουν τον τόνο στις Αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα λάβει χώρα στις 10/03 και της FED στις 16/03. Στο Χ.Α., η Epsilon Net θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα στις 28/2 και η Autohellas στις 3/3”.
Ενώ ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. σημείωσε: “Σε αυτό το απροσδιόριστο μέλλον, η συνταγή των εμπορεύσιμων ποιοτικών μετοχικών τίτλων και της ύπαρξης ρευστότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα, μοιάζει μονόδρομος. Οι μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όσο και αν διαφοροποιηθούν, είναι συνδεδεμένες με χαρτοφυλάκια Αναδυόμενων Αγορών, ακολουθούν συγκεκριμένα ποσοστά έκθεσης σε κάθε γεωγραφική Ζώνη και συγκρίνονται με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις. Επομένως σε ένα περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, ακόμα και μια καλή επιχειρηματική επίδοση περνάει σε δεύτερη μοίρα ακολουθώντας, έστω και αμυντικά, τη συνολική αναθεώρηση του μετοχικού ρίσκου”.
Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του δ’ τριμήνου δεσπόζει στις προγραμματισμένες ανακοινώσεις της ερχόμενης εβδομάδας (Παρασκευή 4 Μαρτίου). Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, την Δευτέρα θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης η E-Net, την Τρίτη θα ακολουθεί η Mermeren Kombinat, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Autohellas. Επισημαίνεται ακόμα ότι την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η γ.σ. της Quest, με θέμα το split της μετοχής. Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό της Γερμανίας (1η Μαρτίου) και τα μηνιαία στοιχεία ανεργίας για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ (4 Μαρτίου)
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Η σκιά του πολέμου ανατρεπτικός καταλύτης με άγνωστες αρχικά συνέπειες
Η ύπαρξη πολεμικών συγκρούσεων με άγνωστη διάρκεια στην καρδιά της Ευρώπης, η αναγνώριση της κρισιμότητας της κατάστασης και η δέσμευση για απάντηση από την πλευρά των ηγετών της Δύσης διαμόρφωσαν ένα κλίμα εξαιρετικά αρνητικό για τη διάθεση των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα.
Με αυτή την αναφορά ξεκινά την εβδομαδιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία το τμήμα ανάλυσης της Barclays, στις απόψεις του οποίου αναφέρεται η στήλη τακτικά, θεωρώντας τις πλήρεις επιχειρημάτων και σχετικά αχρωμάτιστες πολιτικά. Ωστόσο και εκείνοι, όπως και οι υπόλοιποι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών, αναγνωρίζουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.
Οι μεταβολές των βασικών χρηματιστηριακών Δεικτών στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πως η συναίνεση θεωρεί τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις κυρώσεις που θα κλιμακωθούν ότι θα λειτουργήσουν ως άμεσοι δίαυλοι μετάδοσης ενός υπολογίσιμου φρένου στην ανάπτυξη. Αλλά θα επηρεάσουν την Ευρώπη πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές. Αυτό καθιστά την ΕΚΤ πιο προσεκτική, ενώ η Fed φαίνεται απίθανο να αλλάξει πορεία.
Από την ελπίδα στον τρόμο
Η εβδομάδα ξεκίνησε με αισιόδοξη νότα, όταν οι PMI του Φεβρουαρίου στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ εξέπληξαν σημαντικά με την άνοδό τους, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών που είναι ευαίσθητος στον COVID . Τα φρέσκα βλαστάρια της οικονομικής δραστηριότητας υποδήλωναν μια νωρίτερα από το αναμενόμενο εξασθένιση του αντίκτυπου της παραλλαγής Omicron. Κάτι που τουλάχιστον μέχρι τότε φαινόταν να λειτουργεί σαν αποτελεσματικό αντίβαρο στον αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση από την αύξηση του κόστους ζωής λόγω της ενέργειας και των τροφίμων. Ωστόσο, οποιεσδήποτε ελπίδες για προηγούμενη ανάκαμψη από το χειμερινό κύμα Omicron διαψεύστηκαν όταν μια δραματική κλιμάκωση της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έκανε πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο πολέμου στα σύνορα της ΕΕ. Με μια δραματική στροφή, η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία λίγες μέρες αργότερα - σε αντίθεση με μια φαινομενικά κυρίαρχη ακόμη αφήγηση της αγοράς εκείνη την εποχή ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να αποφευχθεί. Αντιμέτωπες με την πραγματικότητα της εισβολής, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ διεύρυναν σημαντικά τα πακέτα κυρώσεων για να συμπεριλάβουν μεγάλης κλίμακας απαγορεύσεις.
Ο Dr Ed Yardeni θεωρεί πως ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης πάγωσαν. Ο Α' Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε τον Νοέμβριο του 1989, όταν γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου. Σημειώνει όμως στη συνέχεια ότι συνήθως οι γεωπολιτικές κρίσεις τείνουν να γίνονται ευκαιρίες αγοράς μετοχών για τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια. “ Έχουμε μετρήσει, από την έναρξη της τρέχουσας ανοδικής αγοράς το 2009, συνολικά 73 κρίσεις πανικού που περιελάμβαναν ένα σωρό γεωπολιτικές κρίσεις. Υπολογίζουμε το τελευταίο selloff από τις 18 Φεβρουαρίου ως Panic Attack #74 και το αποδίδουμε κυρίως στην κρίση της Ουκρανίας. Η προηγούμενη ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου και οφειλόταν στην στάση της Fed. Αυτές οι διαδοχικές κρίσεις πανικού προκάλεσαν πτώση του S&P 500 κατά 10,3% από το υψηλό ρεκόρ του στις 3 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντας την πτώση ως διόρθωση”. Στο κοινό από όλους ερώτημα αν αυτή κατρακύλα θα μπορούσε να μετατραπεί σε bear market, σηματοδοτώντας μια επερχόμενη ύφεση ο προσγειωμένα αισιόδοξος Dr Ed δεν το αποκλείει. Σημειώνοντας πως θα μπορούσε, αν η κρίση οδηγήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Στα χέρια Πούτιν - Πάουελ η συνέχεια
Φυσικά, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πιθανότητα αυτού του σεναρίου. Είναι λιγότερο δύσκολο να συμπεράνουμε ότι, βραχυπρόθεσμα, η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να συνεχίσει να διαπραγματεύεται πλάγια με ασταθή τρόπο. Τα χρηματιστήρια βρίσκονται ουσιαστικά στα χέρια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell.
Τα μόνα καλά νέα αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι ότι η πτώση διευρύνεται, κάτι που είναι θετικό για τους διαχειριστές που αναζητούν την contrarian προοπτική. Ο δείκτης Investors Intelligence Bull/Bear Ratio που αποτυπώνει τον λόγο των αισιόδοξων προς τους απαισιόδοξους ενεργούς συναλλασσόμενους μειώθηκε. Οι αναγνώσεις 1,0 ή λιγότερο έχουν προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες αγοράς στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτές οι μετρήσεις δεν αποκλείουν περαιτέρω βραχυπρόθεσμη πτώση του S&P 500, του αντιπροσωπευτικότερου μετοχικού δείκτη στον κόσμο. Υποδηλώνουν ότι το κυνήγι ευκαιριών έχει πλέον νόημα μόνο για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Αρκετά από τους τοπικούς πυθμένες των χρηματιστηρίων στο παρελθόν έγιναν όταν η Fed ανέστρεψε την πορεία της και άρχισε να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική. Αυτή τη φορά, η Fed πρόκειται να αρχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο. Ωστόσο, η εκτυλισσόμενη κρίση στην Ουκρανία μπορεί να αναγκάσει τη Fed να υιοθετήσει μια πιο σταδιακή πορεία νομισματικής σύσφιξης. Πολλά εξαρτώνται από το τι θα κάνουν στη συνέχεια ο Πούτιν και ο Πάουελ.
Το χρηματιστήριο έκλεισε μια ταραγμένη εβδομάδα με ράλι την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές άλλαξαν με μανία τα στοιχήματα για το πώς η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι επενδυτές αγόρασαν στην πτώση σε όλες τις αγορές τις τελευταίες δύο ημέρες, επιστρέφοντας σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, από τις μετοχές των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών έως το bitcoin. Έδωσαν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ μόνο για την εβδομάδα έως την Πέμπτη, με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια να πηγαίνουν στο ευρύ διαπραγματεύσιμο παθητικό αμοιβαίο SPDR S&P 500 ETF Trust, σύμφωνα με το FactSet.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τέταρτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου μόνο 6 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν άνοδο, ήταν όλοι στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Ο S&P500 ενισχύθηκε +0,82%, στο 2022 χάνει -8,00%. Ο Dow έπεσε κατά -0,06%, με επίδοση -6,27% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +1,11%, με απώλειες στο 2022 -6,35%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε άνοδο +1,57%, στο 2022 χάνει -9,10%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +1,08%, στο 2022 υποχωρεί κατά -12,47%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε κατά -0,42% στη βδομάδα και στο έτος ενισχύεται +1,45%. Ο DAX έχασε -3,16%, και στο 2022 υποχωρεί -8,29%, ο CAC με μεταβολή -2,56%, στο 2022 χάνει -5,60%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε κατά -1,21%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση -2,61%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έχασε -2,80%, με ετήσια επίδοση -5,75%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -1,64%, ενώ στο έτος χάνει -7,03%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά +0,23%, με επίδοση στο 2022 +7,94%. Ο IPC του Μεξικού ανέβηκε κατά +0,52%, και στο 2022 χάνει -1,35%. Ο χρυσός με απώλειες -0,56%, βρέθηκε στα 1890,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +3,26%. Αυξήθηκε κατά +0,31%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 91,94 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +21,86%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,38%, είχε απόδοση -8,04% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα μειώθηκε κατά -2,47%, και στο 2022 υποχωρεί -10,10%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -3,41% με επίδοση στο έτος -4,11%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng συρρικνώθηκε κατά -6,41%, στο 2022 χάνει -2,69%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,13% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -5,18%.
Συμπερασματικά
Ο πόλεμος της Ουκρανίας σημαίνει άλλο ένα σοκ στον ανεφοδιασμό της παγκόσμιας οικονομίας. Ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν, αφού οι ελλείψεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα εμπορεύματα θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό, ακριβώς την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να τον δαμάσουν.
Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια σειρά κλυδωνισμών από την πλευρά της προσφοράς τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας υποστεί ελλείψεις σε σιτηρά και κρέατα, διαρκή καταναλωτική αγαθά και άλλα προϊόντα. Τώρα, η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα ρωσικά οικονομικά αντίποινα έχουν οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι επίσης ανοδικές. Το αυξανόμενο κόστος του πετρελαίου θα μπορούσε να τονώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ.
Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος παγκόσμια παίκτης στις αγορές χαλκού, αλουμινίου και παλλαδίου. Διαταραχές στην παραγωγή ή την παράδοση αυτών των προϊόντων από τη Ρωσία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για καταλυτικούς μετατροπείς σε αυτοκίνητα, πυκνωτές που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα και ακόμη και οδοντιατρικές στεφάνες. Η ρωσική MC Norilsk Nickel PJSC είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο, με περισσότερο από το 40% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις. Η χώρα είναι επίσης παραγωγός ουρίας και ποτάσας, που είναι βασικά συστατικά των λιπασμάτων. Οι κραδασμοί στον εφοδιασμό έχουν γίνει κεντρικό και οικονομικά απειλητικό χαρακτηριστικό καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις του Covid-19.
Χρηματιστήριο Αθηνών
Εβδομάδα ανατροπών στην στατιστική εικόνα του Φεβρουαρίου
Θεωρείται βαρύ το αποτύπωμα των συναλλαγών της εβδομάδας που πέρασε. Δεν ήταν τόσο η πτώση κατά -3% στον Γενικό Δείκτη Τιμών στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όσο τα γεωπολιτικά αίτιά της. Καθώς προκαλούν τη βεβαιότητα πως εκτός από τη στατιστική επιβάρυνση, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, καθιστώντας δύσκολη και την τρέχουσα εβδομάδα πρώτη του Μαρτίου. Θεωρητικά υπήρξαν τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και δυο ανοδικές, αλλά εκείνη της Πέμπτης ήταν αρκετή για να αλλάξει η μεσοπρόθεσμη τάση, από ανοδική σε ουδέτερη αρχικά, με άγνωστη συνέχεια. Περιττό να αναφέρουμε πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τα εταιρικά αποτελέσματα των ΟΤΕ, ΕΕΕ και ΕΛΠΕ, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία που διαμόρφωσαν τις επενδυτικές επιλογές για αγορές επιλεκτικά και ρευστοποιήσεις γενικευμένα.
Η τέταρτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -3,00%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -1,02%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +3,80%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -3,42% και στον Φεβρουάριο χάνει -0,71% με ετήσια απόδοση +5,08%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ απώλειες -2,22% έτσι στον μήνα κερδίζει οριακά +0,38% ενώ στο έτος +4,92%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα, ήταν οι Τράπεζες με πτώση -4,22%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον τρέχοντα μήνα +2,99%, έτσι στο 2022 ενισχύεται 21,44%.Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στις 25/2 στα 67,989 δις ευρώ από 70,468 στις 18/2, ενώ στις 11/2 ήταν 71,395.
Τη Δευτέρα, υπήρξε πτώση που ωστόσο ήταν μικρότερη εκείνης που εμφάνισαν μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 949,26 από 955,93 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,70%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 51,211 ευρώ, με αξία πακέτων 3,876 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με πτώση -0,83% και ο FTSE25 με απώλειες -0,76% στις 2320,158 από 2338,00 μονάδες την Παρασκευή 18/2, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,70%. Την Τρίτη, ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 79,267 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την κλιμάκωσή του από τα 48 εκατ. της Παρασκευής 18/2. Η αξία των πακέτων ήταν 4,382 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή -0,54% οδηγήθηκε στις 944,18 μονάδες, ενώ το πλήθος των καθοδικών μετοχών ήταν τριπλάσιο των 25 ανοδικών. Ο ΔΤΡ έκλεισε με πτώση -0,54%. Ο FTSE25 εμφάνισε απώλειες -0,45%, σταματώντας στις 2309,72 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,02%.
Την Τετάρτη, οι επενδυτές έδωσαν στον ΓΔ κέρδη +0,53% κλείνοντάς τον στις 949,22 μονάδες. Θεωρώντας ότι συμπληρώθηκε μια υπολογίσιμη κατηφόρα σε πέντε συνόδους από την κορύφωση στις 973 στις 16/2 στα χαμηλά ημέρας των 929 μονάδων την Τρίτη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,734 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,225 εκατ. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη +0,62%, με τον FTSE25 στις 2318,83 μονάδες με κέρδη +0,39%, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,79%. Την Πέμπτη η είδηση της εισβολής ρωσικών στρατευμάτων γέννησε πανικό που επισκίασε τα πάντα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αρχικά, μόνο που στο τέλος των συναλλαγών στη Wall Street υπήρξε αντίδραση. Εδώ με μεγάλους όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε 25 blue chip και μια ανοδική μετοχή στο κλείσιμο, ο ΓΔ εμφάνισε πτώση -6,42% καταλήγοντας στις 888,31 μονάδες με χαμηλό ημέρας τις 883. Ο ΔΤΡ έκλεισε με πτώση -8,88% και ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 65,690 εκατ. ευρώ ήτοι το 40% εκ του συνολικού, που ανήλθε στα 163,339 με αξία πακέτων 2,775 εκατ.
Την Παρασκευή σε παγκόσμια κλίμακα επικράτησε η λογική του buy-the-dip και εδώ ο συντονισμός με τα ευρωπαϊκά, που ενισχύθηκαν κατά +3% περίπου, έφερε άνοδο +4,38% και τον ΓΔ στις 927,25 μονάδες. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 123,291 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,257 εκατ. Ο ΔΤΡ είχε άνοδο +5,91% με τζίρο το 48,9% του συνολικού. Ο FTSE25 οδηγήθηκε στις 2257,96 μονάδες με άνοδο +4,29%, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +5,51%. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανέβηκε στα 97,6 από 85,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη πτωτική κατά -1,56% εβδομάδα και των πακέτων υποχώρησε εντυπωσιακά και σημαδιακά στα 4,1 εκατ. ευρώ από 15,9 εκατ.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η σχεδόν βέβαιη κυριαρχία της προσφοράς μετοχών οδηγεί τους traders
Ήταν σαφής και μεγάλων διαστάσεων η αντίδραση των θεσμικών την Παρασκευή με αποτέλεσμα τα στοιχήματα των traders να μην αποκτήσουν έντονα απαισιόδοξο τόνο. Το ξεκίνημα των συναλλαγών της τελευταίας μέρας του Φεβρουαρίου, του μήνα που η απειλή για πυρηνικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης έκανε την εμφάνισή της. Για πρώτη φορά μετά από την λήξη του Ψυχρού Πολέμου οι κυρώσεις της Δύσης είχαν σαν ανταπάντηση την προετοιμασία για χρήση πυρηνικών κεφαλών. Σήμερα το εντυπωσιακότερο στις ασιατικές συναλλαγές είναι το νέο ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι που προέκυψε μετά από πιέσεις που του στέρησαν το 30% της ισχύος του.
Οι μεταβολές των ΣΜΕ επί των Δεικτών της Wall Street είναι αρνητικές και έχουν ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα ΣΜΕ του Dow Jones είναι στο -1,66% και του S&P500 -2,37%. Το πετρέλαιο εμφανίζει άνοδο που έχει φέρει το Brent στα 99.68 δολάρια και ο χρυσός έχει πιάσει τα 1913 δολάρια η ουγκιά. Οι αγορές μετοχών σήμερα στην Ασία υποχωρούν με εξαίρεση την αυστραλιανή με άνοδο +0,5% και της Νότιας Κορέας που διατηρεί οριακή θετική μεταβολή. Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών ειδοποιούν από τις 7:00 για πτωτικό ξεκίνημα.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης διαρκώς. Το άνοιγμα στις 2189,15 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 24,03 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 92,84 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2267,62 μονάδες, ήρθε στις 16:05. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2189,15. Το κλείσιμο στις 2257,96 από 2165,12 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +4,29% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 24,462 την Παρασκευή 25/2/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1285 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2269,00 μονάδες, κατώτερο τις 2177,00 με τελευταίες πράξεις στις 2259,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2256,50 από 2157,75 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2511 από 2293. Άλλαξαν επίσης χέρια 10 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 2244,00 μονάδες, κατώτερο στις 2214,00 και τελευταίες πράξεις στις 2244,00 από 2175,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2250,25 από 2162,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 67 από 61.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εξατμίστηκε ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξαν χέρια 10 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Απριλίου ο όγκος ήταν μηδενικός.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 702,50 από 663,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3.
Ήταν μια εβδομάδα ακραίων γεγονότων που προκάλεσαν ακραίες κινήσεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και στη δική μας. Από τη στατιστική εικόνα των blue chip ξεχώρισαν ΕΛΠΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ των οποίων το μέγιστο εβδομάδας έγινε και υψηλό τελευταίων 12 μηνών. Στον αντίποδα το χαμηλό εβδομάδας των ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤC, συνολικά 16 blue chip, έγινε κατώτερο 30 τελευταίων ημερών και με εξαίρεση τις ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ και ΜΠΕΛΑ στις υπόλοιπες έγινε πυθμένας τελευταίων τριών μηνών. Τέλος για 6 από τις 16 ήτοι τις ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, και ΤΙΤC αποτελεί πλέον χαμηλό τελευταίων 12 μηνών.
Η στατιστική εικόνα των blue chip
Από τα 15 ανοδικά blue chip τη δεύτερη βδομάδα του Φεβρουαρίου, όταν ο FTSE25 τερμάτισε στις 2376 μονάδες, η τέταρτη επέτρεψε την άνοδο σε 5 και ήταν τα: ΕΛΠΕ +7,75% και στο έτος (+13,99%), ΜΟΗ +4,93% και (+6,84%), ΟΤΕ +4,16% και (+12,33%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,37% και (+2,23%), ΤΕΝΕΡΓ +0,62% και (-4,27%). Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -4,0% συναντάμε 8 τα: ΣΑΡ -13,14% και (-18,31%), ΕΕΕ -12,34% και (-15,50%), ΟΠΑΠ -6,26% και (+3,29%), ΤΙΤC -6,20% και (-2,84%), ΑΛΦΑ -5,07% και (+21,63%), ΑΡΑΙΓ -4,99% και (+22,79%), ΕΥΡΩΒ -4,53% και (+21,83%), και ΠΕΙΡ -4,09% και (+16,28%). Ακολουθούν 5, με μεταβολές κοντά σε αυτές των βασικών δεικτών, είναι: ΑΔΜΗΕ -3,42% και (-0,62%), ΜΥΤΙΛ -3,41% και (-0,79%), ΜΠΕΛΑ -3,06% και (+3,17%), ΒΙΟ -3,00% και (-1,31%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,97% και (-3,89%). Η εικόνα συμπληρώνεται από την 7μελή ομάδα με απώλειες από -1,1% ως -2,7% ήτοι ΕΤΕ -2,66% και (+23,47%), ΕΥΔΑΠ -2,44% και (-7,68%), ΟΛΠ -2,11% και (-2,90%), ΔΕΗ -1,45% και (-9,84%), ΚΟΥΕΣ -1,28% και (-0,96%), ΕΛΧΑ -1,24% και (+3,03%), και ΛΑΜΔΑ -1,11% και (-2,97%). Η παράθεση της εβδομαδιαίας με την ετήσια μεταβολή έγινε για να φανεί σε πόσα blue chip οι απώλειες στο πενθήμερο άλλαξαν την επίδοση στο 2022. Πάντως η εικόνα, εκτός λιγοστών εξαιρέσεων, αποκαλύπτει πως οι θεσμικοί ακολουθούν το momentum ενισχύοντας ή προστατεύοντας τα ανοδικά και διευρύνουν των πτώση των ηττημένων τη
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 20544 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 57.963 από 59.662 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,31 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 823 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2404 από 1667.
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 14.840 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 17.471 από 21.194 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,62 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 4 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 767 από 771.
- Της ΕΥΡΩΒ με 8.366 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 33.833 από 37.648 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,08 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 73 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 825 από 755 τα ανοικτά ΣΜΕ.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 9.664 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.016 από 43.979 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,49 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 60 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1.056 από 1.067.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1337 ΣΜΕ για ΜΥΤΙΛ, τα 1331 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 800 ΣΜΕ των ΕΛΠΕ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυξημένο αφορούσε τα 17367 συμβόλαια για ΟΤΕ, τα 6919 για ΦΡΛΚ, τα 4000 για ΠΕΙΡ, τα 2559 για ΟΠΑΠ, τα ΒΙΟ 2300, τα 1000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 1000 για ΤΕΝΡΓ, τα 500 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τα 400 για ΕΥΔΑΠ και τα 200 για ΑΔΜΗΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης
“Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι ένα γεγονός τοπικής φύσεως, ούτε έχει περιορισμένες επιπτώσεις σε κάποιους λίγους τομείς της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Η εξάρτηση της Ευρώπης από το Φυσικό Αέριο (περίπου το 41% των αναγκών της εξυπηρετείται από τη Ρωσία) και η άνοδος των Ενεργειακών τιμών, εξηγεί μόνο ένα μέρος των ρευστοποιήσεων. Μια σειρά άλλων Βασικών Αγαθών (Μέταλλα, Σιτηρά, Ξυλεία κλπ) συνιστούν μια συνολική εμπορική σχέση με την Ε.Ε. $200 δις (2019). Η υποκατάσταση αυτών των εισαγωγών δεν θα είναι μια απλή υπόθεση, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει εκ νέου πληθωριστικά “απόνερα”, καθώς η μικρότερη προσφορά θα ανεβάσει το σημείο ισορροπίας των τιμών. Αυτά είναι τα άμεσα και προφανή. Ο χρόνος μέχρι να φθάσουμε σε μια διπλωματική λύση – συνθηκολόγηση, ή ανακωχή, είναι ένα ζητούμενο για την αποκατάσταση των ισορροπιών στις Αγορές. Παραμένει όμως μια παράμετρος που, επί του παρόντος, δείχνει ότι έχει μέλλον. Και σε αυτό το απροσδιόριστο μέλλον, η συνταγή των εμπορεύσιμων ποιοτικών μετοχικών τίτλων και της ύπαρξης ρευστότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα, μοιάζει μονόδρομος.
Οι μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όσο και αν διαφοροποιηθούν, είναι συνδεδεμένες με χαρτοφυλάκια Αναδυόμενων Αγορών, ακολουθούν συγκεκριμένα ποσοστά έκθεσης σε κάθε γεωγραφική Ζώνη και συγκρίνονται με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις. Επομένως σε ένα περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, ακόμα και μια καλή επιχειρηματική επίδοση περνάει σε δεύτερη μοίρα ακολουθώντας, έστω και αμυντικά, τη συνολική αναθεώρηση του μετοχικού ρίσκου. Βασικό ζητούμενο σε μια ταραχώδη χρηματιστηριακή συγκυρία, είναι η διατήρηση του κεφαλαίου και η επενδυτική επιβίωση. Οι αναταράξεις και οι κρίσεις είναι κομμάτι του βίου των Χρηματιστηριακών Αγορών. Τα ακριβά “μαθήματα” που πήραμε από το 2008 έως σήμερα, επιβάλλουν διαχειριστική εγρήγορση, ετοιμότητα και εναλλακτικό πλάνο καταστροφής: Τι θα μπορούσε να πάει τελείως στραβά, τι μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε μια πρωτοφανή κατάσταση, όπου οι ευκαιρίες να είναι πια τόσο προφανείς, που ο μόνος αντίπαλος να είναι ο χρόνος. Το είδαμε αυτό το 2012 και το 2016 στην Ελληνική Αγορά. Αγοράζοντας σε επίπεδα καθολικής απαξίωσης, ή μετοχές που είναι “κατηγορηματικά φθηνές”, ο επενδυτής έχει το χρόνο με το μέρος του, αρκεί να έχει ρευστότητα να αγοράσει.
Η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε στους επενδυτές πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά, από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας, για να επιστρέψουμε σε μια άκρως τοξική κατάσταση διακυμάνσεων, όπου η ψυχολογία είχε τον πρώτο λόγο και ο διεθνής παράγοντας επισκίαζε κάθε άλλη οικονομική εξέλιξη. Ωστόσο το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα Χρηματιστήρια να αναμένουν την λήξη της πολεμικής διένεξης, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στις Ενεργειακές τιμές. Προς το παρόν, δεν έχουμε δει μια αποκλιμάκωση των τιμών του Φυσικού Αερίου, ή του Πετρελαίου σε ευρεία έκταση, που να δικαιολογεί μια μεγαλύτερη αισιοδοξία, γεγονός που καθιστά την όλη κατάσταση ακόμα εύθραυστη.
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι στο θέμα της διάρκειας οι εξελίξεις επιταχύνονται, φέρνοντας πιο κοντά το τέλος των εχθροπραξιών. Παρά την έως τώρα υπεραπόδοση της Ελληνικής Αγοράς έναντι των Ξένων, η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου έδειξε ότι δεν κάνει διακρίσεις, οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε παράλληλους δρόμους με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης.
Πέρα από τα γεωπολιτικά, η εβδομάδα είχε υλικό προς τιμολόγηση, με κύριο άξονα τα αποτελέσματα της χρήσης. Coca Cola, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια και Entersoft ανακοίνωσαν επιδόσεις καλύτερες των αναμενομένων, θετικότερη προοπτική για φέτος και ικανοποιητικά μερίσματα. Οι ως τώρα επιδόσεις είναι υποστηρικτικές για τις αποτιμήσεις, δίνουν δηλαδή πάτημα για υψηλότερες τιμές, δεδομένης και της επενδυτικής δραστηριότητας σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο (εξαγορές, ΑΠΕ, οπτικές ίνες) που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεπάγεται την αύξηση της δυναμικότητας και του παραγόμενου τελικού αποτελέσματος.
Πιθανόν στην παράμετρο των βελτιωμένων θεμελιωδών στοιχείων στηρίζεται και η εντυπωσιακή επιστροφή της Αγοράς, μετά την έντονη πτώση της Πέμπτης, σε αντίθεση με άλλες περιόδους, όταν τα αντανακλαστικά των επενδυτών είχαν πολύ χαμηλότερη ανταπόκριση. Η διαγραμματική εικόνα απέκτησε μια “άγρια ομορφιά”, καθώς μέσα σε ένα μικρό χρονικό παράθυρο έξι συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 83 μονάδες από τα φετινά υψηλά. Η συνεδρίαση της Πέμπτης είχε δραματικό τόνο, καθώς το κλείσιμο των τιμών έγινε κάτω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ενώ στο ξεκίνημα των συναλλαγών σημειώθηκε καθοδικό “χάσμα” τιμών (944 – 938).
Με “χάσμα” τιμών, ανοδικό αυτή την φορά, απάντησαν και οι αγοραστές την Παρασκευή (896 -887), επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από το σημείο καμπής της μακροχρόνιας τάσης, ξεκινώντας την αντίδραση οριακά υψηλότερα από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών των ταλαντωτών. Ο τζίρος στην συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ο ψηλότερος των τελευταίων τριών μηνών και καταδεικνύει την ένταση των ρευστοποιήσεων, οι οποίες διαχύθηκαν σε όλο το εύρος της Αγοράς.
Παρά την αντίδραση της Παρασκευής, το τεχνικό ζητούμενο για τους αγοραστές δεν έχει ικανοποιηθεί, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται βραχυπρόθεσμα πουλημένος, αφού διαπραγματεύεται κάτω από τις χρονοσειρές των 30 (938 μονάδες) και 50 (931 μονάδες) ημερών. Παρόλα αυτά το ωριαίο διάγραμμα φλερτάρει με την αλλαγή τάσης, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (926 μονάδες) από το μέσον της ανάκτησης των χαμένων από το ξεκίνημα της διόρθωσης.
Από την άλλη πλευρά, έχοντας προηγηθεί μια δεκάμηνη συσσώρευση στα επίπεδα των 880 – 950 μονάδων, ήταν αναμενόμενο ότι η συσσώρευση αυτή δεν θα πέσει εύκολα και επομένως κάποια αντίδραση ήταν σε πρώτο χρόνο αναμενόμενη. Η υπέρβαση των 938 μονάδων ξαναβάζει το Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά, με στόχο τα φετινά υψηλά, ωστόσο η μάχη αυτή αναμένεται με μεγάλη ένταση, λόγω των σημαντικών ρευστοποιήσεων που έχουν σημειωθεί κατά την καθοδική κίνηση της περασμένης Πέμπτης. Δεν αποκλείεται η διάσπαση να γίνει σε δύο χρόνους, με βασικό σημείο αναφοράς την τεχνική δομή της συνεδρίασης της Δευτέρας”.
Σήμερα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν τη Δευτέρα, ενώ τα κρατικά ομόλογα και το αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας μετά την αποκάλυψη σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μειώθηκαν περίπου 3,5%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχώρησαν περίπου 2,5% και αυτά για τον S&P 500 έχασαν περισσότερο από 2%. Το πετρέλαιο και το παλλάδιο εκτινάχθηκαν, με το Brent να εκτοξεύεται ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω των φόβων για διακοπή της προσφοράς εμπορευμάτων.
Τα ράλι του Δείκτη του δολαρίου, του χρυσού και των ομολόγων υπογράμμισαν τη ζήτηση για επενδυτικά καταφύγια. Το ευρώ έπεσε λόγω των ανησυχιών για κινδύνους για την οικονομία της Ευρώπης, η οποία βασίζεται στη ρωσική ενέργεια. Ο δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε καθώς το Χονγκ Κονγκ δυσκολευόταν.
Οι αυστηρότερες δυτικές κυρώσεις χώρισαν περαιτέρω την πλούσια σε εμπορεύματα Ρωσία από την παγκόσμια χρηματοδότηση, επιδιώκοντας να εμποδίσουν την κεντρική της τράπεζα να χρησιμοποιεί συναλλαγματικά αποθέματα για να αμβλύνει τις κυρώσεις. Εξαιρούν επίσης ορισμένους Ρώσους δανειστές από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT που υποστηρίζει συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι αμφιβολίες αυξάνονται τώρα για την ικανότητα της Τράπεζας της Ρωσίας να αναχαιτίσει τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και το ρούβλι, το οποίο βυθίστηκε σχεδόν κατά 30% στις υπεράκτιες συναλλαγές. Η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά σε μη κατοίκους την πώληση τίτλων.
Υπάρχουν εικασίες ότι οι νομισματικές αρχές μπορεί να χρειαστεί να προμηθεύουν τις αγορές με δολάρια για να γεμίσουν τις τρύπες στην παγκόσμια τραπεζική που δημιουργήθηκαν από το βήμα του αποκλεισμού ρώσικων τραπεζών από το SWIFT.
Οι ασιατικές μετοχές εμφάνιζαν ελεγχόμενες απώλειες σήμερα Δευτέρα 28/2 με τους επενδυτές να ζυγίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις ανησυχίες σχετικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.
Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας αναρριχήθηκε περίπου +0,06%. Μετά από παραμονή σε αρνητικό πεδίο στο μεγαλύτερο διάστημα οι μετοχές στην Ιαπωνία ώθησαν τον ΝΙΚΚΕΙ +0,14% ψηλότερα. Το δολάριο ενισχύθηκε λόγω της ζήτησης για ομόλογα ΗΠΑ και ο χρυσός έφτασε στο υψηλό των 1911,10 δολαρίων η ουγκιά.
Στις 8:40:
- Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχυόταν +0,73%
- Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας κέρδιζε +0,51%
- Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε -0,96%
- Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε οριακή άνοδο +0,14%
- Ο MSCI Asia ex Japan υποχωρούσε -0,20% και ήταν στις 593,00 μονάδες.