ΕΚΤ: Η Sberbank Europe θα καταρρεύσει

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 02:29
UPD:03:07
EPA/YURI KOCHETKOV

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε τη Δευτέρα το πρωί ότι η Sberbank Europe, θυγατρική της Sberbank Russia, η οποία με τη σειρά της ανήκει κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, πτωχεύει ή πιθανόν να πτωχεύσει μαζί με τις μονάδες της στην Κροατία και τη Σλοβενία.

Η EKT έλαβε μέτρα κατά της Sberbank Europe AG και των θυγατρικών της στην Κροατία και τη Σλοβενία, αφού διαπίστωσε ότι, στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις της κατά τη λήξη τους.  «Η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της παρουσίασαν σημαντικές εκροές καταθέσεων ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου της των γεωπολιτικών εντάσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ. Αυτό οδήγησε σε επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς της, εξήγησε. 

Η Sberbank Europe είχε περιουσιακά στοιχεία 12,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα με ρεαλιστική πιθανότητα αποκατάστασης αυτής της θέσης σε επίπεδο ομίλου και σε κάθε θυγατρική της εντός της τραπεζικής ένωσης», κατέληξε. 

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Sberbank και VTB Bank PJSC. Η Sberbank είναι επίσης μεταξύ των τραπεζών στις οποίες θα περιοριστεί η πρόσβαση στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων συναλλαγών SWIFT υπό τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη το Σάββατο.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), το οποίο χειρίζεται ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δήλωσε ότι έχει εφαρμόσει αναστολή πληρωμών, επιβολή και καταγγελία δικαιωμάτων (μορατόριουμ) στα τρία ευρωπαϊκά τμήματα της Sberbank. Οι καταθέτες θα μπορούν να αποσύρουν ένα ημερήσιο ποσό που καθορίζεται από τις αρχές των τριών ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με δήλωση του SRB.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα