Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξετάζουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift την Κυριακή

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 00:00
UPD:00:02
REUTERS/DADO RUVIC

Η ΕΕ έχει προγραμματίσει ειδική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της για το απόγευμα της Κυριακής και σύμφωνα  με πληροφορίες του SPIEGEL, η τηλεδιάσκεψη θα μπορούσε να αποφασίσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών Swift.

Η Ρωσία θα μπορούσε πλέον να χάσει την πρόσβαση στο διεθνές τραπεζικό δίκτυο Swift ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, η τηλεσύνοδος των ευρωπαίων υπουργών έχει προγραμματιστεί για τος 19.00 (ώρα Ελλάδος) την Κυριακή.

Σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης, οι 27 υπουργοί  πρόκειται να εξετάσουν την  «επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες, η απόφαση αποκλεισμού της Ρωσίας από τη Swift θα μπορούσε επίσης να ληφθεί.

Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι ακόμη και οι τελευταίοι εναπομείναντες αμφισβητίες  μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, έχουν εγκαταλείψει την αντίστασή τους στο προηγουμένως αμφιλεγόμενο βήμα.

Ακόμη και η Γερμανία συζητά τον «συγκεκριμένο και λειτουργικό» περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο  Swift.
Εργαζόμαστε  "υπό υψηλή πίεση" για το πώς η αποσύνδεση της Ρωσίας από τη Swift μπορεί να περιοριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε «να πλήξουν  τους σωστούς ανθρώπους», δήλωσαν η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ  και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το Λουξεμβούργο, που είχε υποστηρίξει το Βερολίνο στην αρνητική του στάση, έχει πλέον περάσει στο αντίθετο στρατόπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν είπε στο Spiegel ότι η κυβέρνησή του είναι επίσης υπέρ ενός «συγκεκριμένου περιορισμού» στη Swift. Η Ιταλία, η Κύπρος και η Ουγγαρία έχουν έπίσης εγκαταλείψει την αντίστασή τους.

Αυτό φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη Swift. Εάν οι 27 χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν πολιτικά μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, οι υπουργοί Εξωτερικών θα μπορούσαν θεωρητικά να αποφασίσουν ήδη επίσημα για το τιμωρητικό μέτρο. Σύμφωνα με διπλωμάτες, δεν είχε ακόμη διευκρινιστεί οριστικά το εάν και με ποια μορφή θα συνέβαινε πράγματι αυτό.

Το swift

Το Swift («Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication») είναι το μεγαλύτερο δίκτυο πληρωμών στον κόσμο, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 11.000 τράπεζες σε περισσότερες από 200 χώρες. Είναι η βάση των περισσότερων διεθνών συναλλαγών.

Εάν η Ρωσία έχανε την πρόσβαση, οι συνέπειες για την οικονομία της θα ήταν καταστροφικές: θα ήταν δύσκολο ή και αδύνατο για εταιρείες και τράπεζες να συναλλάσσονται με εταίρους σε άλλες χώρες. Ωστόσο, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι επίσης οδυνηρές για τις δυτικές χώρες, ιδιαίτερα τη Γερμανία, η οποία εισάγει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου από τη Ρωσία. Αυτές οι εισαγωγές δύσκολα θα μπορούσαν να πληρωθούν εάν η Ρωσία αποκλείονταν από τη Swift.

Διαβάστε για τα υπέρ και τα κατά του μέτρου εδώ. 

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα