Παράταση προθεσμίας για συγχώνευση εταιρειών

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008 11:31

Παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 η προθεσμία για τη συγχώνευση ή τη μετατροπή διαφόρων επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης προκειμένου να τους παρασχεθούν τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπει το Ν.Δ. 1297/1972 όπως ισχύει.

Στόχος είναι παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μεγάλων οικονομικών μονάδων οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο διεθνή επιχειρηματικό ανταγωνισμό δεδομένης και της οικονομικής κρίσης. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή. Στο κείμενο της τροπολογίας προβλέπονται ακόμη:

* Παρέχεται η δυνατότητα στους δημόσιους φορείς να συνάπτουν συμβάσεις όχι μόνο με τους δανειστές των εταιρειών ειδικού σκοπού αλλά και με τους ιδιωτικούς φορείς και το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να εγγυάται την καταβολή του συνόλου ή μέρους των συμβατικών ανταλλαγμάτων που προβλέπονται στις Συμβάσεις Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στα παρεπόμενα σύμφωνα, έναντι των εταιρειών ειδικού σκοπού ή των ιδιωτικών φορέων και υπέρ των λοιπών δημοσίων φορέων κατόπιν αίτησης αυτών και έγκριση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ακόμη ορίζεται ότι για τις εγγυήσεις αυτές εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις των άρθρων 847 επ. του Αστικού Κώδικα, ενώ οι ειδικότεροι όροι καθορίζονται συμβατικά. Για την υπογραφή των προαναφερόμενων συμβάσεων εξουσιοδοτείται ρητά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και σε συμβάσεις σύμπραξης των οποίων οι διαδικασίες ανάθεσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

* Προβλέπεται ότι για τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μέχρι 30 Ιουνίου 2009 δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού της αρμόδιας ΔΟΥ για την καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτου (ΕΤΑΚ) που αναλογεί στην αξία του, για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης χρόνια. Με τη διάταξη αυτή, όπως αναφέρεται στην Εισηγητική Έκθεση, επιδιώκεται η αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών λόγω της εφαρμογής για πρώτη φορά της φορολογίας αυτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα