Χρ. Σταϊκούρας: Σημαντικό βήμα ισχυροποίησης της χώρας

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 18:04
UPD:18:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Για ένα σημαντικό βήμα ισχυροποίησης της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως δήλωσε μετάτο τέλος της συνεδρίασης του Εurogroup, η πρωτοβουλία πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ αλλά και της αποπληρωμής των διμερών δανείων της Ελλάδας με κράτη-μέλη της Ε.Ε. (πρώτο μνημόνιο) αποτελούν πρωτοβουλίες επωφελείς για τη χώρα. 

«Με αυτή, την τρίτη, προεξόφληση του ΔΝΤ, η Ελλάδα αποπληρώνει – δύο χρόνια πριν από τη λήξη της – το σύνολο της οφειλής της προς το Ταμείο, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Προεξόφληση που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, συνέχισε τον Μάρτιο του 2021 και ολοκληρώνει – σε λιγότερο από 2,5 χρόνια – την άνοιξη του 2022".

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, με υψηλή συμβολική αξία και ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών καθώς πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, εξοικονομεί πόρους προς όφελος της κοινωνίας, και έχει θετική επίδραση στο δημόσιο χρέος και την οικονομία.

Μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, βελτιώνονται βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομούνται πόροι, ύψους 56 εκατ. ευρώ από την καταβολή τόκων. «Το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ. Όφελος που αξιοποιείται από την Κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα