Market Beat: Mε ανοδική αντίδραση το «αντίο» σε μία μαύρη εβδομάδα

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 09:25
UPD:09:29

Κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά εσφαλμένη και άρα επικίνδυνη,  καθώς η νευρικότητα θα διογκώνεται , επειδή οι αναταράξεις είναι εισαγόμενες και η συμμετοχή μας σε αυτές ελάχιστη και συνεπώς παραμένουν απρόβλεπτες.

 

  • γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

    Την Πέμπτη, ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε στο +0,28%, στις 33.223,83 μονάδες ενώ ο S&P 500 κέρδισε +1,50%, ενώ κατέληξε στις 4.288,7 μονάδες και ο Nasdaq Composite εκτινάχθηκε κατά +3,34%, κλείνοντας στις 13.473,59.
  • Οι ασιατικές αγορές ανέκαμψαν σήμερα μετά την εκπληκτική αντιστροφή της Wall Street στη διάρκεια της νύχτας
  • Η Ρωσία προχωρά στην Ουκρανία - οι δυτικές χώρες επιβάλλουν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και κρατικές επιχειρήσεις
  • Οι αναλυτές προειδοποιούν πως το ράλι μπορεί να είναι σύντομο ωστόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έμοιαζαν να ακολουθούν την Ασία υψηλότερα, παρόλο που η Ρωσία ισχυροποίησε τις επιθέσεις της και η παγκόσμια καταδίκη διογκώθηκε. Στις ασιατικές συναλλαγές το πρωί αποτυπώθηκε αισιοδοξία με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE 100 να αυξάνονται κατά 0,78%, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης 2,2% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του γερμανικού χρηματιστηρίου DAX να αυξάνονται κατά 1,56%.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ωστόσο υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P500 e-mini να χάνουν 0,61% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq να υποχωρούν -0,92%.
  • Οι επενδυτές χθες στην Αθήνα με μεγάλο τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 888,31 από 949,22 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -6,42% ή 60,91 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 163,339 από 70,734 εκατ. ευρώ.

 

Αν οι θεσμικοί σήμερα επηρεαστούν από το μέγεθος των χθεσινών απωλειών και τη διάθεση για να ανοίξουν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών όπως δείχνουν τα futures επί των δεικτών στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, η επιστροφή στα επίπεδα των 900 μονάδων θα είναι πρώτο μέλημα. Ωστόσο με τη ροή των ειδήσεων γεμάτη από πολεμικά επεισόδια στην Ουκρανία, με παράλληλη εκδήλωση της κλιμακούμενης δυσαρέσκειας είναι άγνωστος ο χρόνος της επιστροφής της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο.

 

Η  Merit Sec. ειδοποιεί “Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία και οι τιμές της Ενέργειας έχουν εκτοξευθεί. Ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι ‘ante portas’, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια οικονομία ήταν σε ύφεση το 2008, με την τιμή του Πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα, λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν την δύσκολη εξίσωση υψηλού πληθωρισμού, ύφεσης και αύξησης των επιτοκίων. Όσο αφορά την Ελληνική Οικονομία, το Φυσικό Αέριο αποτέλεσε το 42% της Ηλεκτρικής παραγωγής της Χώρας μας το 2021. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα αποθέματα Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας διαρκούν για δέκα ημέρες, εάν κοπεί η ροή του Αερίου από την Ρωσία. Επιπλέον, παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου >1 μήνα και εμπλοκή των Δυτικών Δυνάμεων, θα έχει αρνητικές συνέπειες στον Τουρισμό. Εκτιμούμε ότι οι κυκλικές μετοχές (Τράπεζες, Εμπόριο, Βιομηχανίες) είναι πιο ευάλωτες σε αυτό το περιβάλλον. Είμαστε θετικοί για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε πτώση >10% και για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας σε πτώση >15%. Ο ΓΔ θα ακολουθήσει την πορεία των Διεθνών Αγορών”.

 

Η Euroxx Sec. αναφέρει: “Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σήμερα το πρωί, περιμένουμε μεγάλες πιέσεις στην Αγορά”.

 

Η Piraeus Sec. εκτιμά: “Μετά τα νέα, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση, η Αγορά κινήθηκε στο ‘κόκκινο’, ενώ η αυξημένη αβεβαιότητα υποδηλώνει υψηλή μεταβλητότητα στις επόμενες συνεδριάσεις”.

 

Από η Beta Sec. ανέφεραν: “Οι επενδυτές με εμφανή τη διάθεση αποφυγής ρίσκου, μετά την Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και της αύξηση των τιμών Ενέργειας. Η επικίνδυνη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εξελίξεων αναμένεται να πυροδοτήσει πωλήσεις, ενώ αναμένεται και νέο πακέτο κυρώσεων από την Δύση. Επισημαίνουμε εκ νέου ότι βραχυπρόθεσμα, οι προβλέψεις είναι αρκετά επισφαλείς και απαιτείται εγκράτεια, καθώς τα γεγονότα θα επισκιάσουν το σύνολο των μετοχικών δεικτών. Κατά τα άλλα, τα αποτελέσματα του ΟΤΕ κινήθηκαν πάνω στις εκτιμήσεις με προσαρμοσμένο EBITDA Δ΄ τριμήνου στα 332 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 12,4% έναντι του αντίστοιχου περσινού. Παράλληλα, η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει πλέον το 70% -100% των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών του Ομίλου, με την συνολική αμοιβή να επιμερίζεται σε αναλογία 50% μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών, με σκοπό την ακύρωσή τους. Η εφαρμογή της αναθεωρημένης πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους θα ξεκινήσει το 2022 και θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος. Το 2022, η συνολική αμοιβή θα ανέλθει σε €500 εκατ. (+5% έναντι του 2021) και θα επιμεριστεί ισόποσα σε μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών”.

 

ΗΠΑ

Με ένα εντυπωσιακό γύρισμα, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, έκλεισαν τη συνεδρίαση ανοδικά, καταφέρνοντας να αντιστρέψουν την αρχική απότομη πτώση, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να κοιτάζουν πιο πέρα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,5%, αφού υποχωρούσε 2,6% στην αρχή της συνεδρίασης. Παρ΄όλα αυτά, ο δείκτης παραμένει σε περιοχή διόρθωσης καθώς απέχει περισσότερο από 10% από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε στις 3 Ιανουαρίου. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,28% ή κατά 92 μονάδες, απέχοντας ωστόσο ακόμη περισσότερο από 10% από το ιστορικό υψηλό του. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 3,3%, αφού όμως άνοιξε τη συνεδρίαση με πτώση 3,5%, σε bear market, που σημαίνει απώλειες μεγαλύτερες από 20% από ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου του 2021.

 

Οι μετοχές γνώρισαν βίαιες διακυμάνσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Dow υποχωρούσε στην αρχή της συνεδρίασης περισσότερο από 850 μονάδες βάσης, ενώ προς στιγμή ο Nasdaq κατέγραφε απώλειες 3,5%. Οι επενδυτές όμως αγόρασαν στα χαμηλά ειδικά μεγάλα ονόματα από τον χώρο της τεχνολογίας. Amazon, Netflix, Alphabet και Microsoft γύρισαν σε άνοδο μετά τις μεγάλες αρχικές τους απώλειες. Το Netflix ενισχύθηκε 6,1%, η Microsoft 5,1%, ενώ Alphabet και Meta Platforms 3,9% και 4,9% αντίστοιχα. To μεγαλύτερο πλήγμα δέχθκαν οι τράπεζες, με τις Bank of America και JPMorgan Chse να χάνουν περισσότερο από 4,5% της αξίας τους εκάστη. Η Boeing υποχώρησε 3%, ενώ η United Airlines περισσότερο από 5%.

 

 

«Το χειρότερο σενάριο που ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέραν των αυτονομιστικών περιοχών αποτελεί σοκ για τις αγορές μετοχών και πετρελαίου. Θα έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, που με τη σειρά του θα κάμψει και τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, η Fed είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, αντί 50 που αναμενόταν, το Μάρτιο», αναφέρει η Κάθι Μποσττζάνσικ, οικονομολόγος της Oxford Economics.

 

 

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο κλάδος πετρελαίου, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, και οι αμυντικές βιομηχανίες.

Ψύχραιμα αντέδρασε η Wall Street στην στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας που για μέρες προειδοποιούσε την κυβέρνηση του Κιέβου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

 

Το τοπίο δείχνει θολό καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως τα αμερικανικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,97%. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα to yield του 10ετούς είχε ανέλθει πάνω από το 2%.

 

ΕΥΡΩΠΗ

 

Οι επενδυτές στην Ευρώπη προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις οδηγώντας τον δείκτη Stoxx 600 σε χαμηλό για το τρέχον έτος με οδηγό της πτώσης τις τράπεζες που ψαλιδίστηκαν περισσότερο από 8%.

 

Ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά -3,28% στις 438,96 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -3,88% στις 7.207,38 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -3,96% στις 14.052,10 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -3,83% στις 6.521,05 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έπεσε κατά -4,14% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ -2,86%. Το χρηματιστήριο της Μόσχας σημείωσε βουτιά πάνω από 30%, ύστερα από τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

 

Η εισβολή της Ρωσίας προκάλεσε εκτόξευση στις τιμές πετρελαίου με την τιμή Brent να περνά πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 σημειώνοντας «άλμα» ακόμα και στα 105. Ωστόσο προς το τέλος της ημέρας περιορίστηκε η άνοδος για τις τιμές πετρελαίου με το Brent να κερδίσει 2,6% στα 99,35 δολάρια και το WTI να σημειώνει άνοδο 0,8% στα 92,81 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,8% στα 1.926 δολάρια/oz.

 

Το δολάριο ενισχύθηκε 0,9% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1209 δολάρια.

 

ΧΑ

 

Με μεγάλους όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε 25 blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης,  που έμειναν 25 στο τέλος, αποτύπωσαν τη διάθεση για φυγή από το ρίσκο ανάλογη και ισχυρότερη  της τάσης που επικράτησε στην Ευρώπη.

 

Με υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, σταθερά από την πρώτη ώρα, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει πάνω από το επίπεδο των 940 μονάδων. Είχε πρόσημο μόνιμα το αρνητικό. Ώθησαν  πτωτικά και αποτελεσματικά τους βασικούς δείκτες οι απώλειες των blue chip με μεγαλύτερη πτώση αυτή των ΣΑΡ -12,82%, ΕΥΡΩΒ -10,80%, ΠΕΙΡ -10,53%, ΒΙΟ -10,35%, ΑΡΑΙΓ -8,72%, ΛΑΜΔΑ -8,66%, και ΕΕΕ -8,54% τα υπόλοιπα 18 πτωτικά είχαν μεταβολές από -1,27% ως -7,59%. Ο τζίρος ανήλθε στα 163,339 εκατ. ευρώ.

 

Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν πτωτική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με απώλειες έως -4,20%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν –4,09%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο -2,93% αλλά πιο μεγάλη πτωτική μεταβολή είχε ο DAX στο -4,20% με τον CAC –4,12% όταν έκλεινε η Αθήνα.

 

Οι επενδυτές με μεγάλο τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 888,31 από 949,22 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -6,42% ή 60,91 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 163,339 από 70,734 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,775 από 2,225 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 1 από 61 την Τετάρτη  σημείωσαν άνοδο και 120 από 39 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 6 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,315 από 69,548 δις ευρώ.

 

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 92,6 εκατ. ευρώ ψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -6,42% με τον EUROSTOXX 600 στο -3,17%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

 

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 6,63%. Αντιστοίχως ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κατέγραψε μεγάλη πτώση 4,37%. Με «βουτιά» 8,9% έκλεισε ο τραπεζικός κλάδος. Η αγορά διέσπασε καθοδικά τα επίπεδα των 900 και των 890 μονάδων, «σβήνοντας» τα κέρδη που κατέγραφε από τις αρχές του 2022, ενώ σήμερα «χάθηκαν» 4,2 δις  ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

 

Η κατά 154 μονάδες πτώση του υποκείμενου δείκτη εκτίναξε τους όγκους

Με υπεροχή των short στοιχημάτων έκλεισε η συνεδρίαση την πρώτη μέρα που οι αγορές λειτούργησαν παράλληλα με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο στο τμήμα της αγοράς των ΣΜΕ επί μετοχών με την εντυπωσιακή πίεση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου υπήρξαν κινήσεις που αποκαλύπτουν πως οι traders σε ορισμένες μείωσαν την έκθεσή τους ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΠΕΙΡ ενώ στην ΕΥΡΩΒ τις αύξησαν.

 

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης διαρκώς. Το άνοιγμα στις 2296,19 αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 22,64 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 153,71 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2296,19 μονάδες, ήρθε στις 10:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:50 και ήταν οι 2147,26 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2165,12 από 2318,83 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -6,63% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 30,532 από 9,992 την Τετάρτη 23/2/22.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1721 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2249,00 μονάδες, κατώτερο τις 2152,00 με τελευταίες πράξεις στις 2175,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2157,75 από 2316,00 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2293 από 2577. Άλλαξαν επίσης χέρια 27  ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 2210,00 μονάδες, κατώτερο στις 2175,00 και τελευταίες πράξεις στις 2175,00 από 2313,75 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2162,25 από 2316,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 61 από 45.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη αυξήθηκε ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξαν χέρια 61 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2300 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 44 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2300 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 82 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2300 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Απριλίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες.

 

Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 647,06 μονάδων ως κατώτερο, με τιμή ανοίγματος τις 723,46 και ανώτερο τις 723,46 ενώ έκλεισε στις 659,20 από 723,46 μονάδες με πτώση -8,88%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 65,690 από 25,782 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-7,41%) απασχόλησε 20,012 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-7,36%) 20,881 εκατ., η ΠΕΙΡ (-10,53%) απασχόλησε 8,577 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-10,80%) απασχόλησε 16,220 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 663,25 από 728,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 33640 από 6517 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 59.662 από 61.417 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,23 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 270 από 3 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1667 από 1436.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 13.932 από 4420 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 21.194 από 23.131 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,37 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 70 από 301 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 771 από 704.

Της ΕΥΡΩΒ με 17.012 από 824 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.648 από 29.785 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,01 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 156 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 755 από 601 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 6.018 από 1.751 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 43.979 από 47.487 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,40 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 63 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1.067 από 1.004.

 

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 3524 από 865 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 2457 από 2255 ΣΜΕ της ΜΙΓ, και τα 1423 από 414 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου.

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν μέτριο αφορούσε τα 21257 συμβόλαια για ΟΤΕ, τα 8000 για ΕΥΡΩΒ, τα 2262 για ΜΥΤΙΛ, και τα 400 για ΜΠΕΛΑ.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε:

Βλέποντας το μηνιαίο γράφημα, καταλαβαίνουμε και την ‘μεγάλη εικόνα’ της Εγχώριας Αγοράς, που έχει σίγουρα διαφορές από τις υπόλοιπες Αγορές. Η συσσώρευση του τελευταίου 12μηνου, μας βοηθάει στο να έχουμε ισχυρές στηρίξεις στην ζώνη του 900 - 850. Θα θέλαμε κλείσιμο μήνα πάνω από τις 894 μονάδες γεγονός, που θα δείξει την δυναμική της Αγοράς, αν συμβεί. Ο Τραπεζικός είναι και ο πιο “ευέξαπτος” κλάδος, μιας και έχει τελείως διαφορετικό γράφημα. Σε ημερήσιο έχουμε θεαματική έξοδο, με το 930 επίπεδο να γίνεται αντίσταση.

 

Άποψή μας είναι πως αν η Αγορά είναι να κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα, η πτωτική κίνηση θα είναι πολύ γρήγορη, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η συμπεριφορά της Αγοράς, είναι τελείως διαφορετική από το παρελθόν. Από την άλλη, είναι λογικό η Ελληνική Αγορά, όσο θετικά δεδομένα και να έχει, να επηρεάζεται σε τόσο σημαντικά γεγονότα και πτώσεις. Στην παρούσα κατάσταση δοκιμάζεται η ίδια η Ευρώπη, που πλέον θα πρέπει να λειτουργήσει σε νέες βάσεις. Τέλος να πούμε ότι σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν πρόθυμοι πωλητές, που δεν σταθμίζουν τιμές και πουλάνε απλά επειδή έχουν κέρδη, ή φοβούνται με την λογική να “πηγαίνει περίπατο”. Αφήνουμε την ίδια την Αγορά να μας δείξει τις προθέσεις της, πριν αποφασίσουμε να κάνουμε κινήσεις μεγάλου ρίσκου.

 

Τι είναι το Swift ποιοι οι κίνδυνοι από την αποκοπή των ρωσικών τραπεζών

Καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζυγίζουν το πώς να απαντήσουν στην αποστολή στρατευμάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, πρωταρχικά είναι οι οικονομικές κυρώσεις μεταξύ αυτών των μέτρων. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σκεφτεί να επιδιώξουν να αποκόψουν τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο δίκτυο Swift - μια εξαιρετική, σπάνια χρησιμοποιούμενη μορφή οικονομικής απομόνωσης που ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι προς το παρόν επ αυτού δεν έχει την υποστήριξη ορισμένων Ευρωπαίων συμμάχων.

 

Το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, ή Swift, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 για να αντικαταστήσει το σύστημα τέλεξ. Ανήκει στα μέλη του και εποπτεύεται από κεντρικές τράπεζες. Σήμερα, η Swift δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 200 χώρες και συνδέει περισσότερες από 11.000 τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες. Δεν κινεί χρήματα από μόνη της, αλλά είναι μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να παραγγέλνουν δεκάδες εκατομμύρια διασυνοριακές πληρωμές και άλλες συναλλαγές μεταξύ τους κάθε μέρα.

 

Αλλά δεν διαθέτει κάποιο εύκολο  διακόπτη για αναστροφή. Ενώ οι τράπεζες μιας χώρας μπορούν να λειτουργούν στο Swift με τρόπους που συμμορφώνονται με τις εγχώριες νομικές υποχρεώσεις και κυρώσεις τους, ο οργανισμός δεν αποφασίζει να αποκόψει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή μια χώρα από το δίκτυο. «Η Swift είναι ουδέτερη», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού. «Η Swift δεν έχει εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για κυρώσεις». Οι νόμοι περί κυρώσεων μπορεί να συγκρούονται από χώρα σε χώρα, επομένως, επειδή έχει ενσωματωθεί στο Βέλγιο, ακολουθεί τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Έκλεισε τις τράπεζες στο Ιράν το 2012 ως απάντηση στα μέτρα κυρώσεων της ΕΕ.

 

Πολλές από αυτές τις τράπεζες επανασυνδέθηκαν το 2016 καθώς η ΕΕ διέγραψε τις τράπεζες από τους καταλόγους κυρώσεων. Στη συνέχεια, το 2018, όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιβάλουν ξανά κυρώσεις στο Ιράν, αναφέρθηκε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ήταν έτοιμοι να πιέσουν τη Swift εάν δεν συμμορφωνόταν με τους νόμους των ΗΠΑ. Η Swift περιόρισε ορισμένες ιρανικές τράπεζες, κίνηση για την οποία είπε ότι ήταν ένα «μεμονωμένο γεγονός» και «λυπηρό» και «λαμβανόμενο προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ακεραιότητας του ευρύτερου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

 

 Ίσως κάποια στιγμή να υπάρξει περαιτέρω ομοφωνία των ΗΠΑ και της Ευρώπης σχετικά με τη μορφή των οικονομικών κυρώσεων ως απάντηση στις ενέργειες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Αλλά έχουν ήδη εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο και τις εργασίες για την συνεχή ροή στην κυκλοφορία των κεφαλαίων μετά από την αποκοπή μιας μεγάλης οικονομίας και εξαγωγέα εμπορευμάτων. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενός διεθνούς ρυθμιστικού φορέα, είπε στους Financial Times ότι ο αποκλεισμός της πρόσβασης των ρωσικών τραπεζών στο δίκτυο θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρή διακοπή στις ροές πληρωμών». Η υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ στις ενεργειακές αγορές δίνει στις ΗΠΑ τεράστια επιρροή, αλλά επίσης εγείρει ανησυχίες για διαταραχές στις βασικές αγορές φυσικού αερίου. Οι ρωσικές τράπεζες μπορεί να είναι ανταποκριτές πελατών σε άλλες χώρες και μη ρωσικές τράπεζες μπορεί να συναλλάσσονται για λογαριασμό Ρώσων πελατών. Η Fitch Ratings σημείωσε ότι η αποκοπή του Swift θα μπορούσε να «εμποδίσει τις αποπληρωμές ξένων πιστωτών». Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση σε δανεισμό στη Ρωσία.

Από σχόλιο της Wall Street Journal του τέλη Ντέμου

 

Σήμερα

 

Οι ασιατικές αγορές ανέκαμψαν σήμερα Παρασκευή 25/2 μετά την εκπληκτική αντιστροφή της Wall Street στη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των σκληρών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά από την επίθεση με στρατεύματα, τανκς και πυραύλους στην Ουκρανία.

 

Στις 8:45 ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωνε άνοδο +0,83% μετά τη διακοπή για το μεσημέρι, ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης σημείωνε άνοδο 0,55% και ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 1,95%. Ο δείκτης αναφοράς KOSPI της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,06%, ανακάμπτοντας από την πτώση την Πέμπτη.

 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε ελαφρά, -0,60% και οι μετοχές της Αυστραλίας ενισχύθηκαν οριακά +0,10%, μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα.

 

Οι επενδυτές ανακάλυψαν ξανά την όρεξή τους για ανάληψη κινδύνων μέσα σε μια νύχτα χθες για την Wall Street, μετά από κάποιες αρχικές απότομες απώλειες, με τους σημαντικούς δείκτες των ΗΠΑ να σημειώνουν κέρδη, με επικεφαλής τις μετοχές της τεχνολογίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα