Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να πετύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που συνεχίζουν να υφίστανται λόγω της πανδημίας. Ωστόσο θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε ορισμένους τομείς όπως στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι θεσμοί για την Ελλάδα με βάση τη 13η έκθεση αξιολόγησης υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ανοίγοντας έτσι και το δρόμο για τη 14η και πιθανόν τελευταία αξιολόγηση της χώρας κάτω από το συγκεκριμένο καθεστώς.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν περιγράψει μια αξιόπιστη πορεία που οδηγεί σε περαιτέρω σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Οι αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε διάφορους τομείς, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων.
«Η Ελλάδα προχώρησε επίσης σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και ξεκίνησε την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Παράλληλα, στην έκθεση των θεσμών επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των όποιων καθυστερήσεων παρατηρούνται, εν μέρει λόγω της πανδημίας, σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στη δικαιοσύνη όπως και να πετύχουν τους συμφωνηθέντες στόχους για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης, το Εurogroup του Μαρτίου θα γνωμοδοτήσει. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με την καταβολή δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η έκθεση των θεσμών για τη 14η αξιολόγηση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Μάιο.
Η οικονομία διατήρησε την αναπτυξιακή της δυναμική το τρίτο τρίμηνο του 2021 λόγω της αύξησης που παρατηρήθηκε στις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση. Όπως σημειώνεται, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και η σχετική ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων τον Δεκέμβριο του 2021, αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά αυτός ο αντίκτυπος αναμένεται να περιοριστεί το πρώτο τρίμηνο του 2022. Επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κατά 8,5%.
Για το 2022 εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει (κατά 4,9%) υποστηριζόμενη κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Επίσης, ο τουρισμός προβλέπεται να ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών του 2020 αλλά και οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Ωστόσο η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οδήγησε την αισθητή αύξηση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά αυτές οι πιέσεις αναμένεται να αμβλυνθούν αργότερα το 2022 καθώς οι τιμές στην ενέργεια εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη έκθεση δεν γίνεται αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την ουκρανική κρίση.
Οι κίνδυνοι
Η υγειονομική κρίση αποτελεί ένα από τους βασικούς κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρειαστούν να ληφθούν μέτρα στήριξης και πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όσον αφορά την παροχή επιδότησης στο ρεύμα, συστήνεται να είναι υπό στενή παρακολούθηση λόγω του μεγάλου μεγέθους του με έμφαση στην επάρκεια των ροών εσόδων για ειδικό προορισμό που αναμένεται να καλύψουν αυτές τις επιδοτήσεις αλλά και ότι ο λογαριασμός από τον οποίο αντλούνται τα κεφάλαια για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν θα μετατραπεί σε έλλειμμα.
Στους κινδύνους περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την έκθεση, οι ρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα συμπεριλαμβανομένου του φορέα πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έλλειμμα και στην αύξηση του χρέους ανάλογα με την τελική τους στατιστική ταξινόμηση. Πρόσθετη αβεβαιότητα σχετίζεται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναδρομική αποζημίωση για περικοπές συντάξεων και δικαστικές υποθέσεις κατά της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου Εταιρεία (ΕΤΑΔ).
Ανοδικά, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κρατικά έσοδα είναι πιθανό να αποφέρουν για το 2022, καθώς αντανακλούν πιθανώς ότι η φορολογική βάση επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Τα ορόσημα έως τον Μάιο
Στα θετικά όσον αφορά την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων περιλαμβάνονται :
· στη δημόσια διοίκηση όπου οι αρχές έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει την προετοιμασία των περιγραφών θέσεων εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους.
· στην απλοποίηση της αδειδότησης των επενδύσεων
· στη διοικητική αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ.
Οι θεσμοί χαιρετίζουν το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε ευρύτερες μεταρρυθμίσεις όπως :
· Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με χρονοδιάγραμμα έως τον Απρίλιο του 2022.
· Τη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr)
· Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ορόσημο το Μάιο του 2022.
Παράλληλα, ικανοποιητική κρίνεται η πορεία υλοποίηση μεταρρυθμίσεων όπως :
· Στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, οι εργασίες για περαιτέρω βελτιώσεις της λειτουργικής δημοσιονομικής ταξινόμησης προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του 2022. Η νέα Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική αναμένεται τον Μάιο του 2022.
· Στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και όπως αναφέρεται στην έκθεση «οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι θα εκκαθαριστεί πλήρως έως τον Ιούνιο του 2022», ενώ «μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, το απόθεμα των μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε αξιοσημείωτα» με στόχο να έχει εκκαθαριστεί ουσιαστικά έως τον Φεβρουάριο του 2022.
· Στο νέο ΕΝΦΙΑ όπου υπήρξε συμφωνία. Η σχετική κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες με τις πρώτες πληρωμές να προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο
· Στην υγειονομική περίθαλψη, το clawback προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα, ώστε στα μέσα του 2022 το 40% των προμηθειών να γίνονται κεντρικά
· Οι αρχές προχωρούν στην προετοιμασία της μεταρρύθμισης των επιδομάτων αναπηρίας, με ορόσημο τα τέλη Μαρτίου 2022.
Γενικά καλή πρόοδος καταγράφεται στις ιδιωτικοποιήσεις με αναφορά σε ΔΕΠΑ, περιφερειακά λιμάνια κ.α. Για την Εγνατία Οδό αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται έως τα τέλη του 2022.
Για το Κτηματολόγιο σημειώνεται ότι καταγράφεται πρόοδος το τελευταίο τρίμηνο. Η επικύρωση των δασικών χαρτών, η οποία επί του παρόντος έχει ανασταλεί λόγω της παράτασης της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων, πρόκειται να ξαναρχίσει τον Μάιο του 2022. Οι ελληνικές αρχές αναμένουν ότι θα έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά έως τον Ιούλιο του 2022.
Στο σκέλος των καθυστερήσεων που παρατηρούνται περιλαμβάνονται :
· Το νέο πληφορικό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraksis» το οποίο αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω ζητημάτων που επιλύθηκαν με στόχο πλέον τον Ιούνιο του 2022.
· Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι αρχές δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν δημόσια διαβούλευση για τη νομοθεσία στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου 2022, ενώ η υιοθέτηση θα ακολουθήσει λίγο αργότερα μέχρι τη 14η έκθεση.
· Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
· Οι αρχές ενέκριναν δύο παράγωγες πράξεις για την εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η ΚΥΑ που αφορά στη σύσταση νέου νομικού προσώπου για την ανάπτυξη και συντήρηση ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής.
· Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις έχει καθυστερήσει με νέο ορόσημο τον Μάρτιο.
· Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης έχει σημαντική καθυστέρηση. Έως τα τέλη Απριλίου είναι ο νέος στόχος.
· Η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να εγκριθεί με εννέα μήνες καθυστέρηση, έως τα τέλη Μαρτίου 2022.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο naftemporiki.gr