Το ζήτημα της απώλειας σημαντικών εσόδων από τον ΦΠΑ στην ΕΕ, αναδεικνύει και φέρνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία «το συνολικό έλλειμμα ΦΠΑ στην ΕΕ ανήλθε, το 2019, στα 134 δισ. ευρώ λόγω απάτης, φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής» ο Δημ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως «σε μια κρίσιμη περίοδο υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στις κρατικές δαπάνες και επενδύσεις σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες». Την ίδια στιγμή, «επιβαρύνει τους συνεπείς πολίτες και αποτρέπει την προώθηση ευνοϊκών για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, αποστερεί από τα κράτη-μέλη μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης του χρέους που ανέλαβαν για την ανάκαμψη από την πανδημία και των επενδυτικών αναγκών για τη δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».
«Το ισχύον πλαίσιο αποδεικνύεται ανεπαρκές» επισημαίνει στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης και ρωτά την Κομισιόν για το «ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση φαινομένων απάτης, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στον τομέα του ΦΠΑ». Επιπλέον, ζητά να μάθει τους «τομείς που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ελλείμματα ΦΠΑ» και το «που οφείλονται οι εξαιρετικά μεγάλες αποκλίσεις απώλειας εσόδων μεταξύ των κρατών-μελών (από 1% έως 34,9%)».
Τέλος, «με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγάλο ποσοστό ελλείμματος στην ΕΕ (25,8% που αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων 5,35 δισ. ευρώ)», ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτά την Κομισιόν για τα «μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ελλείμματος ΦΠΑ».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση
Θέμα: Σημαντικές απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής, το συνολικό έλλειμμα ΦΠΑ στην ΕΕ ανήλθε, το 2019, στα 134 δισ. ευρώ λόγω απάτης, φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, κλπ. Σε μια κρίσιμη περίοδο υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στις κρατικές δαπάνες και επενδύσεις σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, επιβαρύνει τους συνεπείς πολίτες και αποτρέπει την προώθηση ευνοϊκών για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, αποστερεί από τα κράτη-μέλη μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης του χρέους που ανέλαβαν για την ανάκαμψη από την πανδημία και των επενδυτικών αναγκών για τη δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Περαιτέρω, δεδομένης της συμβολής του ΦΠΑ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το σχετικό έλλειμμα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στα έσοδα και τις πολιτικές της ΕΕ.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Που οφείλονται οι εξαιρετικά μεγάλες αποκλίσεις απώλειας εσόδων μεταξύ των κρατών-μελών (από 1% έως 34,9%) και σε ποιους τομείς εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ελλείμματα ΦΠΑ;
- Σε ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση φαινομένων απάτης, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, δεδομένου ότι το ισχύον πλαίσιο αποδεικνύεται ανεπαρκές;
- Τι μέτρα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ελλείμματος ΦΠΑ, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ελλείματος στην ΕΕ (25,8% που αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων 5,35 δισ. ευρώ);