Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους αναζητούν οι εξαγωγοί φυσικού αερίου

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2008 13:50
UPD:14:07

Συνάντηση, σε υπουργικό επίπεδο, αναμένεται να έχουν σήμερα στη Μόσχα οι κορυφαίες εξαγωγοί φυσικού αερίου, προκειμένου να βρουν τρόπους ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας, εντείνοντας τους φόβους των Ευρωπαίων για τη δημιουργία ενός καρτέλ τύπου ΟΠΕΚ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, η Ρωσία και 11 ακόμα χώρες - μέλη του «Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου» (GECF) πρόκειται να υπογράψουν έναν χάρτη, με τον οποίο θα επισημοποιούν τη συνεργασία τους. Σημειώνεται ότι το φόρουμ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001 αλλά δεν έχει επίσημη γραμματεία ή διαδικασία ένταξης μελών.

Στις αρχές του 2008, η Ρωσία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία μιας «τρόικας φυσικού αερίου» με το Ιράν και το Κατάρ, που μετέχουν στο Φόρουμ. Οι τρεις χώρες ελέγχουν από κοινού σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου.

Οι δυτικοί καταναλωτές ανησυχούν, πάντως, ότι η συνεργασία αυτή θα προκαλέσει την εγκαθίδρυση ποσοστώσεων παραγωγής, παρόμοιες με αυτές του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο, γεγονός που θα έχει άμεση επιρροή στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριξαν, την περασμένη εβδομάδα, ότι συγκρίσεις αυτού του τύπου οδηγούν σε παραπλάνηση, καθώς οι διαφορές που υπάρχουν στην παραγωγή του φυσικού αερίου και τα συμβόλαια για την εμπορική διακίνησή του καθιστούν δύσκολη και μάλλον αδύνατη την καθιέρωση ποσοστώσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα