Eurobank EFG: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,0%-1,7% το 2009

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2008 16:42

Επιβράδυνση του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 1,0% με 1,7% το 2009, από 2,9% φέτος, προβλέπει η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank EFG στη νέα τριμηνιαία της έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνει, κύριες αιτίες της επιβράδυνσης αυτής αναμένεται να είναι η διατήρηση των συνθηκών στενότητας στις διεθνείς πιστωτικές αγορές και η σημαντική επιδείνωση των προοπτικών των οικονομιών των κύριων εμπορικών εταίρων της χώρας.

«Παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διατηρεί ορισμένες επιπρόσθετες αντιστάσεις σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες θα τείνουν σε κάποιο βαθμό να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Eurobank EFG προβλέπει επίσης άνοδο του μέσου ετήσιου πληθωρισμού στο 4,4% το 2008, από 2,9% το 2007, παρά την περαιτέρω αποκλιμάκωση του ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔτΚ) τους τελευταίους δύο μήνες του έτους. Εκτιμά, πάντως, ότι η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων θα ενταθεί το επόμενο έτος με το μέσο ετήσιο πληθωρισμό να υποχωρεί στο 3,2% περίπου.

Η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank EFG χαρακτηρίζει «φιλόδοξο» το νέο δημοσιονομικό στόχο για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 2,0% του ΑΕΠ το 2009.

«Για μια ακόμη φορά, το μεγάλο στοίχημα για την επίτευξη του νέου δημοσιονομικού στόχου έγκειται, μεταξύ άλλων, στη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής, τη πάταξη της παράνομης εμπορίας καυσίμων αλλά και τη συγκράτηση των λειτουργικών και λοιπών δαπανών της κυβέρνησης», επισημαίνει.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη διεύρυνση των διαφορικών αποδόσεων των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχών γερμανικών τίτλων, υπογραμμίζει ότι ένα μέρος αυτής οφείλεται σε αμιγώς ενδογενείς (country-specific) παράγοντες που σχετίζονται εν μέρει με την τιμολόγηση, από πλευράς των επενδυτών, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ένα περιβάλλον ραγδαίας επιδείνωσης των διεθνών ρυθμών ανάπτυξης και στενότητας στις διεθνείς πιστωτικές αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα