Η ουκρανική κρίση «τορπιλίζει» τις αγορές

Απώλειες 1,28% στην Αθήνα, άνω του 2% στη Φρανκφούρτη
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 11:31
UPD:11:34
REUTERS/STAFF

Όπως ήταν αναμενόμενο, η διεθνής κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μετά και το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ισχυρό αντίκτυπο στις αγορές. Αυτή την Τρίτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στο άνοιγμα των συναλλαγών. Απώλειες 1,28% καταγράφει αυτήν την ώρα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτω από τις 940 μονάδες.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,48%, ενώ ο Δείκτης Μεσαίας χάνει 1,39%. Οι Τράπεζες καταγράφουν απώλειες 1,76%.

Στην Ευρώπη το Χρηματιστήριο του Παρισιού έχασε 1,61% , της Φρανκφούρτης 2,13%, του Λονδίνου 1,20% και του Μιλάνου 2,25%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600, χάνει 0,67%.

Οι απώλειες έρχονται λίγες ώρες μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών εδαφών στην ανατολική Ουκρανία, φέρνοντας την κρίση με την Ουκρανία σε μια νέα διάσταση.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε την Τρίτη το χρηματιστήριο του Τόκιο, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με πτώση 1,71%. Με μεγάλη πτώση κατέληξαν χθες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, 2,04% για το Παρίσι, πάνω από 2% στη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο.

Οι αντιδράσεις στην ομιλία του Ρώσου προέδρου δεν άργησαν να έρθουν: οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις το βράδυ της Δευτέρας. Εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε από τον Τζο Μπάιντεν απαγόρευε κάθε νέα επένδυση, εμπόριο ή χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή εντός των φιλορωσικών περιοχών Ντόνετσκ και Λούγκανσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει την Τρίτη για τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα