Ρωσία: Προληπτικό συναλλαγματικό «μαξιλάρι» σε περίπτωση κυρώσεων

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 06:57
UPD:06:58
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Ο ρωσικός οργανισμός ACRA εκτιμά ότι οι τράπεζες της χώρας εισήγαγαν ρευστά διαθέσιμα αξίας 5 δισ. δολαρίων σε ξένα νομίσματα τον Δεκέμβριο, σε ένα προληπτικό βήμα σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων- γεγονός που θα δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση για χρήμα. Συγκριτικά, πέρυσι είχε εισαγάγει 2,65 δισ. δολάρια πέρυσι. Τον Νοέμβριο είχε επίσης εισαγάγει 2,1 δισ. δολάρια.  

Οι κυρώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε πτώση της αξία του ρουβλίου ή αύξηση του πληθωρισμού, επομένως οι Ρώσοι θα στραφούν στο δολάριο και σε άλλα νομίσματα ως αντιστάθμιση.  

«Το ποσοστό των συναλλαγματικών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που κατέχουν οι τράπεζες ρυθμίζεται από την κεντρική τράπεζα και (προς το παρόν) δεν προκαλεί ανησυχία. Η αύξηση των εισαγωγών (forex) σχετίζεται περισσότερο με μια πιθανή άνοδο της ζήτησης για μετρητά», δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής της ACRA, Valery Piven. 

Παρά τους αυξημένους φόβους για στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, οι εισαγωγές συναλλάγματος τον Δεκέμβριο εξακολουθούν να είναι πολύ λιγότερες από τα 18 δισ. δολάρια που εισήχθησαν στη Ρωσία στα τέλη του 2014, όταν το ρούβλι βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. 

Περίπου τα μισά από τα συνολικά τραπεζικά στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Ρωσίας, ή αλλιώς περίπου 100 δισ. και 70 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, διατηρούνται σε αμερικανικά δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για μειωμένο ποσοστό με το αντίστοιχο του 2002 που ήταν στο 80% και του 2014 που ήταν στο 70%.  

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανές κυρώσεις σε συναλλαγές σε δολάρια, οι κορυφαίες τράπεζες της Ρωσίας άνοιξαν λογαριασμό ανταποκριτή μεταξύ τους, κάτι που τους επιτρέπει να μετακινούν δολάρια στο εσωτερικό- ανέφεραν πηγές του Reuters-, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον ένας μεγάλος δανειστής δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. 

«Γνωρίζουμε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται συνεχώς για τη σύνταξη νέων κυρώσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να κάνει περαιτέρω σχόλια. 
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διασφαλίσει ότι όλες οι τραπεζικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ξένων νομισμάτων, θα τηρηθούν εάν οι κυρώσεις πλήξουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρξει προσωρινή αστάθεια της αγοράς. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα