Στο κόκκινο τα διεθνή χρηματιστήρια - Αντιστέκεται η Αθήνα

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 14:25
UPD:14:55
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται σήμερα οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετά και τον «πάγο» που έβαλε προς το παρόν τουλάχιστον το Κρεμλίνο στα περί συμφωνίας για συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί πάντως να αντισταθεί στο αρνητικό κλίμα, με τον Γ.Δ. να παλεύει να μείνει σε θετικό έδαφος. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι Πούτιν - Μπάιντεν είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες χθες, στη διάρκεια των οποίων συμφώνησαν να οργανώσουν μια συνάντηση της τριμερούς ομάδας επαφής για την Ουκρανία. Όμως ξεκαθάρισε ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσουμε για κάτι συγκεκριμένο. Ειδικότερα, ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν και ο Μπάιντεν θα μπορούσαν να συναντηθούν εάν το κρίνουν απαραίτητο, αλλά τόνισε ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για μια σύνοδο κορυφής».

΄Λίγο μετά τις 14:00 ο Γ.Δ. στο Χ.Α. ενισχύεται οριακά στις 957 μονάδες με τον τζίρο να διατηρείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από τα 27 εκατ. ευρώ. Η εικόνα στους κλάδους είναι μεικτή. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη (περίπου 1,5% ), ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται και οι τράπεζες αν και με περιορισμένη άνοδο της τάξης του 0,4%. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι κλάδοι καταναλωτικών αγαθών και ταξιδιών - αναψυχής με πτώση άνω του 1% έκαστος. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600  παρουσιάζει την ίδια ώρα πτώση 0,7%. Γαλλικές και ιταλικές μετοχές βρίσκονται στο στόχαστρο με τον CAC 40 και τον FTSE MIB στο -1,1%. Μικρότερες είναι οι απώλειες για τον γερμανικό DAX (0,5%). Μόλις 0,2% η πτώση για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Απώλειες παρουσιάζει και ο παγκόσμιος δείκτης FTSE All Word Index. Είναι η πέμπτη συνεδρίαση πτώσης στις τελευταίες οκτώ. Από τις αρχές του μήνα ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 2%. Στο ίδιο διάστημα ο χρυσός καταγράφει κέρδη 5%. 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα