Καλοί οι οιωνοί για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Ποια δεδομένα αξιολογεί η επενδυτική κοινότητα
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 11:28
UPD:11:28

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν κλείσει περίπου τα ημερολόγιά τους για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους σε επίπεδο έτους, η επενδυτική κοινότητα αναμένεται να ζυγίσει τα καινούργια δεδομένα και να εκτιμήσει αν πρέπει ή όχι να τοποθετηθεί στους τίτλους των ελληνικών τραπεζών.

Συγχρόνως, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε ο οίκος Fitch, κυρίως λόγω της μείωσης των κόκκινων δανείων, γεγονός που βελτιώνει τις προοπτικές τους.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων για το 2021, σε αυτά ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

- Το μονοψήφιο ποσοστό NPEs (κόκκινων δανείων επί του συνολικού χαρτοφυλακίου) για όλες τις συστημικές τράπεζες έως το τέλος του έτους. Υπολογίζεται πως το ποσοστό αυτό θα κινηθεί μεταξύ 5% και 7%, ενώ υπάρχουν τράπεζες που έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο.

- Ο δείκτης CET 1 θα διαμορφωθεί για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες από 11% έως 14% στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

- Η απόδοση κεφαλαίων και τα κέρδη, στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά πέφτουν τόσο επιτακτικά στο τραπέζι, διαμορφώνουν τα καινούργια δεδομένα, τα οποία οδηγούν ορισμένες τράπεζες στο αίτημα να διανείμουν μέρισμα μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Ας σημειωθεί επίσης ότι η βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών ως αποτέλεσμα της επικείμενης κερδοφορίας τους αλλάζει τα δεδομένα για μια σειρά από θέματα, όπως η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Οι στόχοι των τραπεζών

Αυτό όμως που απασχολεί τις τράπεζες περισσότερο απ’ όλα τα παραπάνω πλέον είναι να διανείμουν δάνεια τα οποία τελικώς θα οδηγήσουν σε κέρδη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που διαφαίνεται αύξηση των επιτοκίων. Άλλωστε, το σήμα για την αύξηση αυτή έχει ήδη δοθεί αχνά αλλά κατανοητά από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Τα επιτόκια είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δημιουργεί μια ιδιότυπη νέα αναδιανομή πλούτου από εκατομμύρια καταθέτες σε κάποιον περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων. Το πιο πιθανόν λοιπόν για τις τράπεζες είναι πως κάτι τέτοιο θα αλλάξει.

Εν τω μεταξύ τα πιστωτικά ιδρύματα καθόρισαν, με εξαίρεση την Εθνική, το διάστημα στο οποίο θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά τους.

Η Eurobank στις 10 Μαρτίου, η Alpha Bank στις 14 του μηνός, η Τράπεζα Πειραιώς στις 15/3, ενώ η Εθνική αναμένεται να κινηθεί και αυτή στο διάστημα μεταξύ 10-15 Μαρτίου με πιθανότερη ημερομηνία να αναδεικνύεται αυτή της 11ης Μαρτίου.

Τα επιχειρησιακά σχέδια

Συγχρόνως οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια τα οποία και θα κάνουν γνωστά στον επόπτη τους αλλά και στους επενδυτές. Όλες οι τράπεζες θα μετέχουν στο road show της Morgan Stanley 15-17 Μαρτίου.

Μειώσεις κόστους και νέες εθελουσίες προγραμματίζονται για τα πιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του κόστους.

Αυτό ωστόσο οδηγεί και σε αλλαγές του τρόπου εργασιών των τραπεζών και είναι ένα στοίχημα πώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα καταφέρουν με περιορισμό προσωπικού και δικτύου να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.

Τα πιστωτικά ιδρύματα επιχειρούν να έχουν οδηγήσει το δίκτυό τους να αριθμεί 250-300 καταστήματα ανά τράπεζα μέχρι το 2023 και αντιστοίχως να αριθμεί μείον 500 άτομα προσωπικό την ίδια χρονιά.

Όλες οι τράπεζες είτε έχουν σε εξέλιξη είτε προγραμματίζουν νέες εθελουσίες, επιχειρώντας με κάποιον τρόπο να είναι αυτές πιο στοχευμένες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές δεν φαίνεται να είναι εφικτό, καταλήγοντας και πάλι στη γενίκευση του κανόνα.

Τέλος, μεγάλη επενδυτική ανακούφιση δημιούργησε η αναβάθμιση όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον οίκο Fitch, που καταγράφει κυρίως το καλό αποτέλεσμα ως προς τη μείωση των κόκκινων δανείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα