Αύξηση του ταμιακού ελλείμματος κατά 24,8%

Στο εντεκάμηνο
Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2008 07:00

Αύξηση του ταμιακού ελλείμματος του προϋπολογισμού δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εξέλιξη που ανησυχεί ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αφού τίθεται σε αμφισβήτηση ο στόχος για τη διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2008.

Ειδικότερα τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 13,63 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τον μήνα Νοέμβριο, το έλλειμμα μειώθηκε οριακά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο, όταν το έλλειμμα ήταν σε 13,83 δισ. ευρώ, που αποδίδεται στην είσπραξη μη φορολογικών εσόδων, άγνωστης ακόμα προέλευσης.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο ενδεκάμηνο του 2007 στο 5,5% από 4,8% που ήταν το ενδεκάμηνο του 2008.

Με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων, η οποία στο εντεκάμηνο φτάνει στα 2,6 δισ. ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης των αποκλίσεων, αφού δεν υπάρχει χρόνος και το ερώτημα είναι το ύψος στο οποίο θα κλείσει το έλλειμμα του 2008. Ο στόχος είναι το 2,5% του ΑΕΠ, αλλά είναι δύσκολο, με δεδομένες τις υστερήσεις των εσόδων και τις υπερβάσεις των δαπανών.

Πιθανή αύξηση του ελλείμματος άνω του 3%, θα κινήσει τις διαδικασίες επιτήρησης, από την ΕΕ αφού θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με έλλειμμα υψηλότερο του ορίου του 3%. Ωστόσο το σενάριο της επιτήρησης μεσούσης της κρίσης, δεν είναι άμεσα ορατό, ή θα είναι μια επιτήρηση ειδικού τύπου, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες που επιβάλλει η κρίση.

Δεκαετή ομόλογα

Τα στοιχεία για τη δυσμενή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, έχουν μειώσει το δείκτη εμπιστοσύνης των ξένων αγορών, προς την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, που αποτυπώνεται στην αύξηση των spread δανεισμού.

Και στη διάρκεια της χθεσινής μέρας η διαφορά των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας από τα δεκαετή ομόλογα της Γερμανίας κυμάνθηκε στην περιοχή των 230 μονάδων βάσης και με δεδομένες τις δυσκολίες εξεύρεσης κεφαλαίων ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μελετάει διάφορες στρατηγικές.

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι τελικά δεν υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης των ελλειμμάτων της Ελλάδας, ούτε της αναχρηματοδότησης του χρέους, καθώς σε έσχατη περίπτωση, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού αφορά και άλλες χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα