Αλλάζει η ταυτότητα της ασφαλιστικής αγοράς

Οι ξένοι επενδυτές επανασχεδιάζουν τον χάρτη
Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 18:40
UPD:18:42

Από την έντυπη έκδοση

Tης Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Οι μετοχές της Εθνικής Ασφαλιστικής όπως εκτιμάται θα μεταφερθούν στο CVC πριν από τον Μάιο, ενώ αναμένεται και επισήμως το «καλώς έχειν» της DG Comp για τη συγκεκριμένη πώληση, που προσθέτει και αυτή με τη σειρά της νέα ταυτότητα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Φαίνεται πως τα πράγματα προχωρούν με ταχύτητα και το πράσινο φως έχει ανάψει, καθώς η Εθνική Ασφαλιστική έχει συγκροτήσει το πρώτο διοικητικό της συμβούλιο για τη μετά ΕΤΕ εποχή της, που θέτει και νέες βάσεις συνολικά στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχει τεθεί προς έγκριση από τον επόπτη, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα της DG Comp.

Τα προτεινόμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναμένουν το fit and proper.

Διεθνής ταυτότητα

Εν τω μεταξύ, η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz αποτελεί μία ακόμη κίνηση προς τον μετασχηματισμό της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα και της αλλαγής της φυσιογνωμίας του κλάδου. Είναι φανερό πως ο κλάδος αρχίζει να αποκτά διεθνή ταυτότητα, κάτι που καταγράφεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και στα περιθώρια ανάπτυξης που αυτή διαθέτει.

Η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια αριθμούσε περίπου 160 ασφαλιστικές εταιρείες. Η Εθνική Ασφαλιστική (τότε) είχε περίπου το 30% της αγοράς, 10 μικρότερες είχαν ένα 50%, με τις υπόλοιπες να μοιράζονται το 20% της αγοράς. Το 2014 εξαγοράστηκε η Αγροτική Ασφαλιστική από την Ergo, το 2020 το CVC επελέγη προτιμητέος αγοραστής του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής και το 2022 η Allianz εξαγόρασε την Ευρωπαϊκή Πίστη. Πλέον οι ξένες ασφαλιστικές (θυγατρικές πολυεθνικών) κατέχουν πάνω από το 90% της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς 

Η πώληση της Ευρωπαϊκής Πίστης ακολούθησε την εξαγορά της AXA Eλλάδος από την Generali και η εξαγορά της Metlife Ελλάδος από την NN. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι management στη συγκεκριμένη περίπτωση θα συνεχίσει να ασκείται από τον κ. Γεωργακόπουλο.

Η Allianz Ελλάδος, για παράδειγμα, διατηρούσε μικρό μερίδιο αγοράς (περίπου 6%). Επομένως μπήκε στο δίλημμα να συνεχίσει δυναμικά την παρουσία της στη χώρα μας ή όχι.
Όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά, η νέα εταιρεία που θα προκύψει θα έχει αξιόλογο μερίδιο. Το τίμημα δε της πώλησης με premium 30% καταγράφει μια νέα πραγματικότητα για την εγχώρια αγορά.

Όμως τα παραπάνω δεν αποτελούν τα μόνα παραδείγματα πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά ενισχύεται. Τον Οκτώβριο του 2021 η INTERAMERICAN ΑΕΓΑ, εταιρεία-μέλος του ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου ACHMEA, και o online ασφαλιστικός διαμεσολαβητής moneymarket ΑΕ, ενίσχυσαν περαιτέρω τη μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία τους με την απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της moneymarket με τον εμπορικό τίτλο Insurance Market από την INTERAMERICAN AEΓΑ.

Πιθανά νέα deals

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται ανοιχτή και σε άλλες συζητήσεις εταιρειών ο οποίες λειτουργούν στην παρούσα φάση στην επικράτεια και δεν αποκλείεται σε ένα εύρος χρόνου να προκύψουν νέα deals από τις συζητήσεις αυτές.
  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα