Mήπως η ΕΚΤ ετοιμάζεται να επαναλάβει το μεγάλο λάθος που έκανε και πριν από 10 χρόνια;

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 11:21
UPD:11:22

Με τον πληθωρισμό να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, αλλά και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του έτους κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης. Η στροφή της αυτή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική είναι σαφώς λιγότερο επιθετική από την αντίστοιχη της Fed των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας. Παρόλα αυτά μερίδα οικονομολόγων πιστεύουν ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις επιτοκίων ίσως αποδειχθούν μεγάλο λάθος για την Ευρωζώνη. 

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg 50 οικονομολόγοι προβλέπουν κατά μέσο όρο ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ την επόμενη διετία θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,7% με 1,8% μόλις. Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν ότι το 2023 ίσως να πέσει και στο 1% - δηλαδή στο ήμισυ του στόχου του 2%.

Οι ίδιοι οικονομολόγοι «βλέπουν» μία αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο την ώρα που οι αγορές ποντάρουν σε δύο αυξήσεις των 25 μονάδων (Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο), οι οποιές και θα οδηγήσουν το καταθετικό επιτόκιο από το -0,5% στο μηδέν. Αυτό ωστόσο ίσως να καταφέρει πλήγμα στην οικονομία προειδοποιούν. 

«Όντως ανησυχούμε ότι η πιθανή αύξηση των επιτοκίων προς τα τέλη του έτους θα αποδειχθεί εσφαλμένη κίνηση» τονίζει στο Bloomberg ο Όλιβερ Ρακάου, οικονομολόγος της Oxford Economics. «Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν είναι αρκετά ισχυρές για έναν βιώσιμο κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων» εξηγεί. Το ίδιο πιστεύουν οι Ρούμπεν Σεγκούρα Καγιέλα της Bank of America και Γιόαχιμ Φελς της Pimco, θυμίζοντας ότι το ίδιο λάθος έκανε η ΕΚΤ και πριν από μία δεκαετία.

Προς το παρόν μόνο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, διαμηνύει ότι ο τρέχον ρυθμός αύξησης των τιμών δεν θα επιμείνει. Στο διοικητικό συμβούλιο τα γεράκια έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ ακόμη και τα «περιστέρια» έχουν αλλάξει τον τελευταίο μήνα στάση και εκφράζουν ανοιχτά ανησυχία για τον πληθωρισμό. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα