ΟΤΕ και Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή ανάδοχοι για το ευρυζωνικό ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ.

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 09:34
UPD:09:35
SHUTTERSTOCK

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Στην επόμενη φάση του περνά το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας - Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Υπεγράφη χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και δημοσιοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους, η έγκριση των Πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας - Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το UFBB, και η ανάδειξη ως προσωρινών αναδόχων, του ΟΤΕ για τρεις γεωγραφικές περιοχές και της κοινοπραξίας Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή για τέσσερις.

Με το UFBB θα κατασκευαστούν περίπου 800 χιλ. γραμμές – συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ. Χωρίζεται σε 7 τμήματα που αφορούν ισάριθμες γεωγραφικές περιοχές.  

Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εκτός απρόοπτου το UFBB θα τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αναλυτικότερα:

Για τις 1η, 3η και 7η γεωγραφικές ζώνες έργου προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε ο ΟΤΕ. Η 1η γεωγραφική ζώνη αφορά τις περιφερειακές ενότητες Ζακύνθου, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ροδόπης, Δράμας, Ηλείας, Έβρου και Ξάνθης, η 3η  Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας- Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου και Ευβοίας και η 7η Λασιθίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αν. Αττικής και Δυτικής Αττικής.

Για τις 2η , 4η , 5η και 6η γεωγραφικές ζώνες του έργου προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή. Η 2η γεωγραφική ζώνη αφορά στις περιφερειακές ενότητες Καστοριάς, Φλώρινας, Κέρκυρας, Πέλλας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, η 4η  Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Ζϊου, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Χαλκιδικής, η 5η Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας και η 6η Κοζάνης, Γρεβενών, Αργολίδας, Λακωνίας, Ημαθίας, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πειραιώς και Νήσων Αττικής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα