Wall Street: Μίνι ράλι έφερε η ελπίδα για γεωπολιτική αποκλιμάκωση

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 23:38
UPD:23:48
REUTERS/Brendan McDermid

Σε άνοδο γύρισε ο Dow Jones στη σημερινή συνεδρίαση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες, αφότου η Ρωσία φάνηκε να κάνει πίσω στο ενδεχόμενο μίας άμεσης εισβολής στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί κάπως η γεωπολιτική ένταση που έπληξε την χρηματιστηριακή αγορά τις τελευταίες συνεδριάσεις. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άρχισε η επιστροφή κάποιων ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία στις βάσεις τους, αφού ολοκλήρωσαν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε περίπου 422,67 μονάδες ή 1,22% με στήριγμα τα κέρδη 3,7% της μετοχής της Boeing. Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,6%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 2,53%.

Με τη νέα άνοδο, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας της Wall Street απέχει 7% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του. Επίσης, ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 κατέγραψε ράλι 2,8%. 

«Ανάσα» πήρε και η τιμή αργού που κατέγραψε πτώση 3,6%, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου επέστρεψε στο επίπεδο του 2%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στο πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως οι μετοχές.

Τα αμερικανικό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο VanEck Russia ETF που επενδύει σε μεγάλες ρωσικές μετοχές, ενισχύθηκε 5,6%. 

Τα κέρδη καθοδήγησαν οι αεροπορικές εταιρείες και ο κλάδος κρουαζιέρας, ενώ ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν οι εταιρείες ενέργειας, καθώς υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου.  

Πέρα από το δράμα της Ουκρανίας, οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 1% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και 9,7% σε ετήσια, πολύ περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα