IKA: Πληροφορίες για αναστολή καταβολής εισφορών από πληγείσες επιχειρήσεις

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2008 15:21

Ανακοίνωση με την οποία δίνει πληροφορίες για την αναστολή καταβολής των εισφορών για ένα τρίμηνο από επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις ταραχές σε διάφορες περιοχές της χώρας εξέδωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν υλικές ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα του Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, αναστέλλεται για ένα τρίμηνο:

-Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των χρονικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 30/11/2008 προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους Οργανισμούς, τα Ταμεία και Λογαριασμούς, των οποίων τις εισφορές συνεισπράττει, και τους λοιπούς φορείς Επικουρικής Ασφάλισης, μαζί με τα πρόσθετα τέλη που αναλογούν, τις προσαυξήσεις κ.ά. Τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν στις εισφορές αυτές, μειώνονται κατά 50% και κεφαλαιοποιούνται την 30/11/2008, μαζί με την κύρια εισφορά.

-Η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των ανωτέρω επιχειρήσεων, των χρονικών περιόδων απασχόλησης, από 1/12/2008 έως 27/2/2009, συμπεριλαμβανομένου και του Δώρου Χριστουγέννων 2008, χωρίς να υπολογιστούν, κατά το χρονικό αυτό διάστημα, πρόσθετα έλη, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

-Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι εισφορές των περιπτώσεων που προαναφέρθηκαν ρυθμίζονται και εξοφλούνται σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για την υπαγωγή στην ανωτέρω ρύθμιση απαιτείται:

-Υποβολή σχετικής αίτησης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τελευταίου μήνα της αναστολής.

-Η εμπρόθεσμη υποβολή όλων των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) που αφορούν στις περιόδους απασχόλησης για τις οποίες χωρεί αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, με την ίδια διάταξη που προωθείται, προβλέπεται τρίμηνη αναστολή, δηλαδή μέχρι στις 31/3/2009, των δόσεων και των τρεχουσών εισφορών των εργοδοτών οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 3518/06, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, και οι οποίοι είναι ενημερωμένοι με τη ρύθμιση αυτή.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για την υπαγωγή στην ανωτέρω ρύθμιση, είναι η προσκόμιση βεβαίωσης αρμόδιας αρχής από την οποία να προκύπτει ότι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση έχει ενταχθεί στην κατηγορία των πληγεισών επιχειρήσεων από τα πρόσφατα γεγονότα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα