ΗΠΑ: Επιτάχυνση των τιμών παραγωγού, ως ακόμα ένα σημάδι πληθωριστικών κινδύνων

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 16:57
UPD:16:57
REUTERS/MARIO ANZUONI

Οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο στην αρχή του έτους, ενισχύοντας την υπόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αφαιρέσει ταχύτερα τα οικονομικά κίνητρα που παρείχε από τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, παρακολουθώντας τις τιμές που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, αυξήθηκε 1%  τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Αυτό ήταν πολύ πάνω από την άνοδο 0,4%που καταγράφηκε την προηγούμενη περίοδο και διπλάσιο από αυτό που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Το μεγάλο μηνιαίο κέρδος μεταφράστηκε σε ετήσια αύξηση 9,7%, σύμφωνα με την άνοδο του Δεκεμβρίου. Το περασμένο έτος ήταν η μεγαλύτερη ημερολογιακή αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής από τότε που συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά τα στοιχεία το 2010.

Μόλις αφαιρεθούν τα ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια και οι μεταφορές, οι λεγόμενες βασικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,9% μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, ή 6,9% σε ετήσια βάση. Τον Δεκέμβριο, αυτές οι τιμές ήταν 0,4% υψηλότερες από μήνα σε μήνα, ή 7% υψηλότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα στοιχεία έρχονται μετά από μια άλλη ανησυχητική έκθεση για τον πληθωρισμό, η οποία την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ανεβαίνουν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, στο 7,5%. Ο υψηλός πληθωρισμός αποτέλεσε εμπόδιο για την οικονομική ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν καθώς και της Fed.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα