Οι δισεκατομμυριούχοι κατακτούν το διάστημα

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 08:08
UPD:08:12

Η SpaceX και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Ισαακμαν, ο οποίος επέστρεψε από το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα μόλις πριν από λίγους μήνες, ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τρεις νέες διαστημικές αποστολές, η πρώτη από τις οποίες έχει προγραμματιστεί για φέτος και θα περιλαμβάνει διαστημικό περίπατο.

Η τρίτη αποστολή θα είναι επίσης η «πρώτη πτήση με ανθρώπους» για τον νέο μεγα-πύραυλο Starship, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την εταιρεία του Έλον Μασκ.

Η ανακοίνωση αντιπροσωπεύει ένα νέο ορόσημο για τον ιδιωτικό τομέα εξερεύνησης του διαστήματος, καθώς η SpaceX επιδιώκει να πραγματοποιήσει όλο και πιο φιλόδοξες αποστολές.

Είναι ένα «μίνι-διαστημικό πρόγραμμα», υποστήριξε ευθαρσώς ο Ισάακμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στόχος είναι να αναπτυχθούν οι «δυνατότητες διαστημικών πτήσεων μεγάλης διάρκειας» της SpaceX, με «απώτερο στόχο τη διευκόλυνση της εξερεύνησης του Άρη», δήλωσε το αφεντικό της οικονομικής εταιρείας Shift4.

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται Polaris, χρηματοδοτείται τόσο από τη SpaceX όσο και από τον Τζάρεντ Ισάακμαν. Όμως ο επιχειρηματίας αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Το ποσό θα ανέλθει πιθανώς σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η πρώτη αποστολή, "Polaris Dawn" θα έχει τέσσερα μέλη πληρώματος. Κυβερνήτης θα είναι ο Ισάακμαν,που είναι έμπειρος πιλότος. Θα διαρκέσει έως και πέντε ημέρες και θα απογειωθεί από τη Φλόριντα "το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους" το νωρίτερο, με έναν πύραυλο Falcon 9 - ο οποίος ήδη μεταφέρει αστροναύτες της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ένας διαστημικός περίπατος σχεδιάζεται «σε υψόμετρο περίπου 500 χιλιομέτρων» και θα πρέπει να χρησιμεύσει ως δοκιμή για τις νέες διαστημικές στολές που αναπτύχθηκαν από τη SpaceX. Η καταπακτή της κάψουλας Dragon θα είναι ανοιχτή και, ελλείψει αερόστατου, ολόκληρο το πλήρωμα θα εκτεθεί στο κενό του διαστήματος. Η απόφαση για το ποιος θα βγει στο διάστημα θα ληφθεί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους επόμενους μήνες, είπε ο Ισάακμαν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δισεκατομμυριούχος είχε ήδη ναυλώσει τη διαστημική αποστολή Inspiration4, την πρώτη στον κόσμο που έστειλε στο διάστημα μόνο  ερασιτέχνες, χωρίς επαγγελματία αστροναύτη. Το SpaceX είχε ταξιδέψει σε υψόμετρο 590 χιλιομέτρων, ήδη πιο μακριά από τον ISS. Αυτή τη φορά, το «Polaris Dawn» θα πετάξει «ψηλότερα» από οποιαδήποτε επανδρωμένη αποστολή SpaceX μέχρι στιγμής και θα επιχειρήσει να ανέβει στην «υψηλότερη τροχιά της Γης που έχει επιτευχθεί ποτέ»

Ο Ισάακμαν έδειξε ότι το υψόμετρο θα ήταν της τάξης του προγράμματος Gemini της NASA, του οποίου η 11η αποστολή είχε φτάσει στα 1.370 χιλιόμετρα. Ωστόσο, αυτή η απόσταση είναι ακόμα πολύ μακριά από τα περίπου 380.000 km που χωρίζουν τη Γη από τη Σελήνη, στα οποία έφτασαν οι αστροναύτες της NASA κατά τη διάρκεια του προγράμματος Apollo.

Εκτός από τον ίδιο τον Ισάακμαν, το διαστημικό  σκάφος θα μεταφέρει τον πιλότο Σκοτ Πότιτ, έναν πρώην βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος εργάστηκε σε πολλές από τις εταιρείες του δισεκατομμυριούχου. Δύο υπάλληλοι της SpaceX θα είναι επίσης στο ταξίδι. Η πρώτη, η Σάρα Γκόλις, είναι υπεύθυνη του προγράμματος εκπαίδευσης αστροναυτών για την εταιρεία και είχε εκπαιδεύσει τον ίδιο τον ΙσάΚανάν για το Inspiration4. Η δεύτερη, η Άννα Μενόν, εργάστηκε στη NASA για επτά χρόνια πριν ενταχθεί στη SpaceX.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα